Мария Габриел: Водещо в работата ми ще бъде обединението

Мария Габриел Снимка: архив
Мария Габриел Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Какъвто и ресор да получа, приоритет за мен остава защита на България и европейските граждани, каза евродепутатката

„Номинацията ми за ерокомисар е израз на доверие и отговорност. Водещо в работата ми ще бъде обединението. Преди 131 г. дедите ни са написали на сградата на НС „Съединението прави силата”. За мен днес тази фраза придобива значението на обединението и гради бъдещето. Точно това ще отстоявам”.

Това каза след края на правителственото заседание предложената за български еврокомисар Мария Габриел.

Тя благодари на премиера Борисов и на цялото правителство за номинацията й. „За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност“, обясни Мария Габриел.

„Доверие най-напред в натрупания от мен досега опит и отговорност – да приложа този опит в полза на България, отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския. Така че всички заедно да продължим да допринасяме за този единен и толкова важен за нас ЕС“, каза още Габриел.

По думите й България в последните години показа авторитет, вследствие на натрупания опит и действия в ЕС, чрез правителството и премиера Борисов.

„Това сега за нас е още едно предизвикателство България да продължи да бъде обединител за каузи. Образованието и опитът ми са именно това – низ от доведени успешно до край каузи – каузата за защита на земеделските производители, каузата ми за защита правата на жените и тук, заедно със министър Екатерина Захариева, сме допринесли за това България да подпише Истанбулската конвенция, работата ми в областта на миграцията и Средиземноморието, и като съхранител на европейските ценности“, допълни Мария Габриел.

Какъвто и ресор да получа, водещ приоритет за мен остава защита на България и европейските граждани, категорична бе евродепутатката.

По думите й по този начин България ще отстоява каузата европейски ценности и ЕС, която да е полезна на гражданите във всекидневния им живот.

Габриел обясни, че не би могла да се ангажира с ресора, тъй като процедурата тепърва предстои и въпросът е изцяло в ръцете на председателя на на комисията Жан-Клод Юнкер.

„Мисията, която ще ми бъде поверена ще бъде и в следствие на разговора, който ще се състои следващата седмица“, допълни тя.

Мария Габриел каза, че до този момент не е воден разговор между нея и Жан-Клод Юнкер.

Тя поясни, че днес се изпраща официално писмо до председателя на ЕК, който след няколко дни ще изпрати друго писмо, с което да покани Габриел за личен разговор.

По думите й в следствие на разговора ще бъде определен и ресорът й.

Вицепрмиерът и външен министър Екатерина Захариева посочи, че ЕК няма как да посочи на която и да е държава кой кандидат да предложи.

По думите й единственото условие на Комисията е било кандидатът да е жена.

„Убедена съм, че правителството излъчи най-силната кандидатура, която ще получи достоен ресор. Ангажиментът на премиера Борисов към Юнкер беше това да се случи възможно най-скоро и това се случи още на първото заседание на правителството“, каза още Екатерина Захариева.