Официално: Владимира Янева освободена от системата

Владимира Янева

Бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева днес беше освободена от системата, съобщи Правен свят.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет взе това решение близо 20 дни след като условната ѝ присъда на една година затвор с три години изпитателен срок влезе в сила.

По закон влизането в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, е основание за освобождаване от длъжност на всеки съдия, прокурор или следовател. Така днес Съдийската колегия единодушно гласува Янева да бъде освободена от длъжността съдия в Софийския градски съд.

Присъдата на Янева е по т. нар. дело „Червеи“ за това, че е разрешила използването на специални разузнавателни средства за срок, надвишаващ значително допустимите по закон 180 дни. Тя беше осъдена и на 1000 лв. глоба. Наказанието ѝ, което не позволява тя да остане повече в съдебната власт, влезе в сила на 20 април, когато беше окончателно потвърдено от Върховния касационен съд.

Преди това срещу Владимира Янева бяха образувани две дисциплинарни производства. Първото беше именно за аферата „Червеи“, но през март 2016 г. беше спряно. Спряно е и делото ѝ във Върховния административен съд заради наказанието, което ѝ беше наложено по другата дисциплинарка срещу нея – за общото административно ръководството на градския съд. По нея ВСС я наказа с понижаване в ранг за 3 години, но Янева обжалва. Делото, както и много други по жалби на магистрати, са спрени до излизането на решение по Тълкувателно дело №7/2015 г. на Върховния административен съд.