Съдът в Страсбург осъди България заради боя пред Баня Башъ

Жалбоподателят Вели Караахмед следва да бъде обезщетен с 3000 евро за неимуществени вреди и с 4668 евро за разноски по делото, реши Европейският съд по правата на човека

dvama-si-trygvat-ot-ataka-zaradi-boq-pred-sofiijskata-djamiq-22014

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по делото на Вели Караахмед, който съди страната ни заради събитията пред софийската джамия „Баня Башъ” от май  2011 година, когато се стигна до сблъсъци между привърженици на „Атака”  и мюсюлманите, които се бяха събрали за обедната си молитва, съобщи bTV.

Протестът на партията на Волен Сидеров  бе организиран с искането да се намали звукът на високоговорителите от минарето на джамията.

В жалбата на Вели Караахмед, изготвена от Българския хелзинкски комитет, се казва, че националистите са провокирали хората около джамията, замервайки ги с камъни и яйца, палене на молитвени килимчета и плюене върху тях.

Жалбоподателите сочат, че с пасивното си поведение по време на митинга полицията е нарушила задължението си да осигури ефективна защита на своите граждани. Твърдят също, че груповата, политическа антимюсюлманска агресия, на която е жертва Караахмед, съставлява унизително отношение по смисъла на Европейската конвенция.

Европейският съд е разгледал делото приоритетно, а в България разследването не е стигнало доникъде и е срещу неизвестен извършител.

Съдът в Страсбург  преценява, че жалбоподателят следва да бъде обезщетен с 3000 евро за неимуществени вреди и с 4668 евро за разноски по делото.

Съдът приема жалбата срещу действията на българските власти по време и след инцидента пред джамията. Присъдата се основава на текста от Конвенцията за защита на основните права и човешките свободи, който повелява всеки да има правото на свободно вероизповедание, без дискриминация по пол, раса, етническа принадлежност.

В присъдата е отбелязано, че заради сблъсъците пред  джамията са били образувани три досъдебни производства, като две от тях са били прекратени без повдигане на обвинения, а седмина са били подведени под отговорност по третото, без досега да е  ясно дали са били изправени пред съда. Отчита се, че градският прокурор на София също е открил следствие, от което досега също няма резултат.