Не питайте Пламен Узунов за оставка, а Румен Радев за указ

Президентският съветник Пламен Узунов като Хитлер

Както казваше Франклин Делано Рузвелт: „Той може да е кучи син, но е наш кучи син“

През дядовеца ми е, че Пламен Узунов нямало да подава оставка. Не решава той.

Защото не е луд тоя, който не подава оставка, а тоя, който не му я иска.

Фокусът от този скандал е върху президента, да сме наясно.

И въпросът не е само в повърхностното сравнение със случая, при който Пламен Тенев в подобна ситуация се извини и подаде оставка.

И аз съм заставал в позата на Мислителя на Роден, когато копие на скулптурата гостуваше в Художествената галерия. В Гърция имитирах Аполон, в Испания дори опитах да застана като статуята на един пилигрим.

Обаче на новогодишен маскарад да предвидиш в томбола да се правиш на Хитлер? И да имаш готов костюм за това?

А защо Пламен Узунов не се маскира като Червената шапчица? Или като Котаракът в чизми? Като Пинокио, или може би този костюм е бил вече зает? Добре, като ще трябват мустаци – като Филип Тотю или като Боримечката…Дори като Чарли Чаплин. Защо като Хитлер?

В тази връзка да питам – кое е по-укоримо – да имитираш нацистки поздрав или да имитираш самия Хитлер?

И защо президентският съветник поне не се извини? Напротив, определи пред бТВ поведението си тогава като „комично“.

Да си дойдем на думата – важен тук е президентът. Оценката за поведението на Узунов не е на Узунов, тя винаги ще е субективна. Оценката е на Радев и тя вече бе произнесена по отношение на недопустимостта на подобно поведение, когато се отнасяше за Пламен Тенев.

Двойният аршин тук е като нарисуван и неговото прилагане е абсолютно недопустимо от един държавен глава, особено когато получи гласност.

Та самият Узунов заявява в ефир, че е готов да си даде оставката, ако накърнява престижа на президентството. А какво мисли, че прави, че го бетонира ли?

Има ли още човек, който да не е наясно, че Пламен Узунов беше избран и назначен за служебен министър от президента, за да извърши сериозни чистки? Което и направи. Има ли някой, който още се чуди защо беше уволнен главният секретар на МВР Георги Костов и по чие настояване? Мислите ли още, че случайно след края на служебния кабинет Радев тутакси си прибра Узунов за съветник?

Помните ли как на въпроси за уволненията в МВР Герджиков скромно свиваше рамене и се оправдаваше, че вярвал на министъра си?

А да ви подсетя ли какво разочарование изрази президентът по бТВ, че Георги Костов бил назначен за шеф на митниците и това било реваншизъм?

И именно президентът сега изпадна в крайно неловко положение след позициите си за снимките с хитлеристки поздрави само преди 3 седмици.

Най-точно го е коментирал Антон Тодоров във Фейсбук:

„С отказа да уволни обличащия се в хитлеристки, националсоциалистически одежди свой съветник и бивш служебен ВЪТРЕШЕН министър, Румен Радев достигна зеещи висини в малодушието, безпринципността, демонстративното двуличие и тоталното безсрамие!

20 май 2017 г., Румен Радев за нацистките поздрави: Не приемам уклончивите коментари на властта.

12 юни 2017 г., МЪЛЧАНИЕ

Президентът няма никакъв друг ход, освен да освободи Пламен Узунов. Незабавно. Останалото е израз на комплекси за демонстрация на власт.

Или потвърждение на думите на Фраклин Делано Рузвелт: „Той може да е кучи син, но е наш кучи син“.

Казусът е толкова ясен, че дори тези редове би трябвало да са излишни.

Би трябвало, но не са.

Евгени Петров – Gendo

10 Comments

 1. Постът и коментарите са чудесни. Какво още бих могла да напиша? Тази паплач от Дондуков днес ме омерзява и унижава. Хайде да му друснем един протест. Така ще видим дали генералите му ще влязат в употреба.

 2. Узунов е никой!на ход е радев!ако не го освободи,значи,че удобрява извършеното от Узунов!нормален човек не може да се маскира,като хитлер!оставка веднага! Това е работа на радев.трябва да го каже на висок глас-ясно и точно!ако не го направи нищо чудно Деси да изземе инициативата…..чакаме г-н радев!?

 3. Пълни простотии. Да ви имам наболелите проблеми.

 4. Всички телевизии тази сутрин, без Европа мълчат за Узунов и бият по шведския въпрос- защо по шведите- не става ясно, ами руснаците са къде къде по- пияни и агресивни.Само Нова се беше подготвила да нападне , но сякаш някой я настъпа и извъртяха темата за генерал /деси.И като стигнаха до снимката мън , мън, хайде карай.Медиите доказах вече явно , че изпълняват политически поръчки и то само на БСП- ДПС. Две думи няма

 5. Комунизмът се предавал като СПИН, каза един известен БСП депутат.

 6. А водещата беше толкова мила, подкрепяше го и даже му се извини за мъчителния разговор…
  Една от лъжите на Узунов: бил се съветвал не само с Цв. Йовчев, а и с всички бивши министри на МВР. С Цв. Цветанов? С Бъчварова? С Вучков?
  И си нямал хал хабер от изнесената документация за оградата…

 7. Евгени толкова си добър в това, което правиш, особено когато те ядосат. Успех ти желая!

Коментарите са ограничени.