Борисов: Ако ЕС се забави с подписването на реадмисията с Турция, ние ще го направим (видео)

Премиерът гарантира за поведението на Валери Симеонов

Темата за сигурността на българо-турската граница бе една от основните по време на разговорите ни с турските държавни ръководители.

Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов след срещата си с премиера на Турция Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган.

„В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в тези зони за сигурност, близко до конфликтите. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да се направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България. И по останалите теми като енергетиката намерихме сближаване“, написа още Борисов.

Премиерът обясни още, че ако ЕС се забави с подписването на реадмисията, то двете страни (България и Турция, б. ред.) ще го подпишат, защото всъщност сега изпълняваме своите ангажименти и на практика има нулев натиск. „Дай Боже целия Европейски съюз да го подпише, иначе ще си работим по тая писта, защото е жизнено важно“, подчерта Борисов на брифинг на Истанбулското летище.

Исках да науча повече от кухнята, от основните действащи лица, поясни Борисов в отговор на въпрос.

Исках да чуя малко повече от кухнята от основните действащи лица, исках да знам какво се случва в Сирия. „Основните газови коридори – на практика Европа вече става зависима от Турция, всички газови коридори минават оттам“, каза премиерът. В България има много философи, но азерският газ няма как да прескочи Турция, за да дойде в България, допълни Борисов.

Коментирано е било и поведението на Валери Симеонов, който дърпаше жена на границата. „Премиерът Йълдъръм каза, че след като имат сигурност в нас, ще остане в миналото и това“ заяви Борисов.