Теменужка Петкова за АЕЦ „Белене“: Държавата ще участва с миноритарен дял

Теменужка Петкова, министър на енергетиката

Енергийният министър участва в откриването на 12-тата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017“

Инвестирали сме над 1400 млн. лева в площадката, като в края на миналата година платихме 1176 млн. лева по решението на арбитражното дело на „Атомстройекспорт“ срещу НЕК, така че имаме лицензирана площадка и отговорната държавническа позиция изисква, когато е изразходван толкова голям ресурс на българските данъкоплатци, да помислим как той да бъде използван по най-добрия начин.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос за бъдещето на проекта „Белене“ пред журналисти, цитирана от БТА.

Тя участва в откриването на 12-тата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017“.

По решение на Министерския съвет БЕХ сключи договор с БАН за представяне на технико-икономически и правен анализ за оборудване на АЕЦ „Белене“, каза министър Петкова.

Очаква се този анализ да бъде готов до септември и след това ще бъде взето решение. Очакваме и инвеститорски интерес, посочи тя. Процедурата ще бъде публична и прозрачна, а държавата ще участва с миноритарен дял, без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, за да контролира по някакъв начин този процес, обясни министър Петкова.

Тя каза още, че по отношение на седмия блок на АЕЦ „Козлодуй“ процесът е спрян. Ако не се случи нищо оптимистично с процедурата по приватизацията на „Белене“, не изключваме възможността да се мисли и за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза министърът на енергетиката.

На въпрос какъв е шансът България да не бъде заобиколена от газопроводи през Гърция и Македония, министър Петкова заяви, че шансът е в структуриране на политиката ни и в нашата адекватност. По думите й България има ключово място на газовата карта за транзита на природен газ и по никакъв начин не трябва да допускаме страната ни да изчезва от тази карта в качеството си на транзитьор.