Теменужка Петкова и представители на „Тотал“ подписаха допълнително споразумение за търсене и проучване в блок „Хан Аспарух“

Снимка: Пресцентър на Министерството на енергетиката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на „Тотал Е&П България“ Б.В., „ОМВ Офшор България“ ГмбХ и „Репсол България“ Б.В. подписаха допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Аспарух“, съобщиха от Министерството.

Със споразумението се урежда продължаването срока на договора. От ведомството припомнят, че с решение на Министерския съвет от 18 април тази година срокът на разрешението за търсене и проучване в блок Хан Аспарух се удължава със 135 дни.

„Един от основните приоритети на настоящето правителство в енергийния отрасъл е търсенето и проучването на местните енергийни ресурси, тъй като разработването на местният добив ще гарантира конкурентни предимства за страната ни“, каза министър Петкова на срещата.

Тя увери, че комуникацията и съвместната работа между Министерството на енергетиката и „Тотал“ ще продължат и в рамките на сегашния мандат. По думите на управителя на „Тотал“ Ксавие Фожрас в момента продължава обработката на сеизмичните данни от проучванията в площта.

Предвижда се през есента на тази година компанията да извърши и втори сондаж в блок „Хан Аспарух“.

На срещата е бил представен Алманах на Черноморското крайбрежие, разработен от „Тотал“, ОМВ и „Репсол“ в партньорство с Института по океанология към Българската академия на науките.