Свидетелство за съдимост отпада до седмици?

Снимка от фейсбук профила на Томислав Дончев, архив
Ядрото на реформата в административното обслужване се базира на служебен достъп до данните от регистри, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

Свидетелство за съдимост може да отпадне след няколко седмици, ако не са необходими допълнителни нормативни промени.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след работната среща за намаляване на административната тежест, цитиран от Канал 3

„Има консенсусна съпротива. Оказа се, че има режими, които могат да отпаднат, но не са отпаднали, защото дадената администрация губи власт. Когато издаваш документ, си силен. Губиш приходи. Приходите от такси са много съществени за администрациите. Когато имаш достъп по електронен път, трябва да бъдат съкратени служители. Това е една от причините за тихата консенсусна съпротива“, допълни Дончев.

По думите му ще се използват инструментите на административната и законова принуда. „Десетки режими могат да отпаднат, базирайки се вътрешно ведомствена справка по електронен път. Всички са еднакво виновни“, каза още вицепремиерът.

„Ядрото на реформата в административното обслужване се базира на служебен достъп до данните от регистри. Имаме кариеси, звена, където административното обслужване е безобразно, защото няма компютри, помещенията са неприветливи, има опашки, на които се чака по един ден“, констатира вицепремиерът.

Дончев ирази надежда с общините да стартират процедура, свързани с регистрите. Идеята е да се започне с първите 12 регистъра, които са годни за справки по служебен път и така всички да престанат да искат документ от гражданите за услугата.

Според него процедурата по редуциране на административната тежест до момента е текла така: „Идва ново политическо ръководство, адресира проблема с експерти от администрацията. Те му казват, че е много сложно и трябва да се направи анализ“. Дончев поясни, че този анализ се възлага 7 месеца, прави се 1 година и в най-добрия случай на втората година има продукт.

6 Comments

  1. … навряха тиквочите си в Държавната Администрация. Сега ще премахнат и свидетелството за съдимост, за да набутат още престъпни елементи от ПП ГЕРБ като Георги Харизанов на Държавна служба.

    • По голяма тъпотия не бях чела !И Георги Харизанов НЕ Е ОСЪЖДАН !В държавата ни бандитите и крадците които трябваше да бъдат осъдени си живеят в Драгалевци и Бояна !

      • И свидетелството остава ,само че няма да ходиш ти да си го взимаш и да плащаш …А по електронен път работодателите ще си правят справката !

  2. Бюрокрацията наистина е чудовищно голяма. Поздравявам управляващите, че най-сетне стигнаха и до този проблем. Надявам се да свършат поне половината от нещата, за които говорят. Всъщност – 1/10 да свършат, пак ще е добре. Отвратително е да висиш с часове на гише, да обикаляш няколко административни сгради, за да си извадиш един лист хартия, в който пише нещо. Това е недопустимо във времето, в което живееем.

Коментарите са ограничени.