ЗАГЛАВИЯ

Васил Големански: 2 млрд. лв. са “спящите пари“ от масовата приватизация

пари Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Два милиарда лева са “спящите пари“ от акции, придобити по време на масовата приватизация. Бонове имат над 2,5 млн. души, съобщи пред БНР Васил Големански – шеф на Централен депозитар.

Нашата цел е в момента с една безплатна, пряка и бърза достъпна услуга да можем да възбудим техния интерес, да им осигурим възможност да получат информация кой, кога и какво е имал и съответно да ги насочим какви са възможностите и какво да правят с тези активи. След това – услугата ще бъде достъпна през инвестиционните посредници, обясни Големански.

Работим за облекчаване на процедурата, тъй като при посредниците е малко по-сложно, струва и повече пари. Услугата ще бъде максимално опростена и евтина, за да може хората бързо да стигат до нея, допълни той.

Необходимите документи за проверка са лична карта и евентуално удостоверение за наследници.

Проверка за бонове от масовата приватизация може да бъде направена безплатно по време на провеждащия се в София форум “Експо Моите пари“.

След това услугата ще се извършва от инвестиционните посредници.

Масовата приватизация се проведе в два тура през 1995 и 1998 г. Тогава с бонови книжки хората можеха да си купят на търг акции от български държавни предприятия или от фондове, които тогава се наричаха холдинги.

Всички тези компании бяха задължени да бъдат публични дружества и да се търгуват на БФБ София. След няколко години обаче чрез различни процедури компаниите се отписаха от борсата и акциите им станаха нетъргуеми. Други пък изгубиха стойността си след като собствениците на холдингите вдигнаха капитала на дружествата си.

Голяма част от спящите акции са именно тези нетъргуеми активи.

2 Comments

  1. Съпругът ми има в „Лев инс“,как да разбера какво е ……???

Коментарите са ограничени.