Симеон II на 80 – никой не е пророк в собствената си страна

Снимка: Авторът
Всеки, независимо от политическите си пристрастия трябва да признае, че Симеон е част от живата ни, истинска и неподправена традиция

Евгени Петров – Gendo

Днес вероятно най-уважаваната и авторитетна българска фигура сред световния, не само европейския политически елит Н.В. Симеон II навърши 80 години. Той беше почетен от Църквата с тържествен молебен в пълния му блясък и нито един истински християнин не може и не трябва да се съмнява в каноничните традиции на църквата.

Симеон даде стилен прием в двореца Врана, който беше уважен както от българския политически елит, така и от кралски семейства от Балканите и Европа.

Пиша тези редове не като благодарен гостенин на приема, а като човек искрено смутен от многобройни негативни коментари в социалните мрежи както за личността на Симеон, така и за ролята му в българската политика.

Мнозина от обективните анализатори ще ви кажат, че той се опита и донякъде успя да вкара човечността и диалога сред нашите айдуци-политици. И това е вярно.

Но друга част, онези, които не виждат гредата в окото Костово, го мразят и ще ви кажат, че той бил разбил двуполюсния модел. Същият двуполюсен модел, за който сега същите хора и дума не дават да се издума.

Как да си обясним следното противоречие: Българинът едновременно твърди, че всичко може и знае, най-умен и най-работлив е, но същевременно винаги иска някой бащица непрекъснато да му решава проблемите. И когато не успее, съответният бащица е изпращан със словесни сопи и то от най-яките. Независимо дали е цар, генерал, иили обикновен социалист.

Та на приема бяха хора и монархисти, и консерватори, и либерали, и социалисти. Там можехте да видите и Мицев, оня със спестените 3 милиона от закуски, и Станишев, и Милен Велчев, и Каролев, и Иво Прокопиев, и Спас Русев, и Цветелина Бориславова, и проф. Андрей Пантев, и проф. Овчаров, и президентът Румен Радев и т.н. и т.н.

Въпреки че признавам – има хора, които уважават Симеон, но като цяло в социалните мрежи днес замириса на „лук и вкиснато“, както пише Вапцаров, замириса още на цървулщина, на дълбока провинциалщина, на познатото хейтърство и безогледен нихилизъм.

Активираха се хора именно от десена на тия, които търсят бащицата да ги оправи без да си мръднат пръста и след това горко се вайкат защо някой не ги е нахранил със сребърна лъжичка.

Навъдиха се маса майстори на хазарта убедени, че е комарджия, видимо, защото цял живот са били до него в казиното. Навъдиха се и приятели по чашка, които със сигурност пият и препиват с Царя от години във Врана и/или/ в Мадрид и на други места.

Едни дори казаха, че е изсякъл гората, въпреки че, слава Богу, тук поне Зелените ще ви кажат, че рилските гори на Симеон са най-добре пазените и най-грижливо поддържаните в сравнение с дивашката сеч на „държавното“ по различни общини.

Но знаете ли…това е част от душата, от психиката на човека. Зле ли си – търси някой виновен, за да се почувстваш по-добре, да свалиш вината от себе си.

Хайде, либертарианци, поставянето в центъра на човека и неговата личност означава не само личнаэсвобода, контрол и взискателност към държавата, но и персонална отговорност. Успехът, както и провалът винаги са лични.

Сега мнозина от журналистическата колегия ще ви убеждават, че това беше най-доброто време за занаята. Статистици ще ви доказват, че БВП нарастваше сериозно, въпреки че обективно и самата Европа се развиваше с мечтани темпове. Ще ви кажат още, че нивата на корупция бяха ниски.

Но най-важното – това беше времето, през което реално извървяхме пътя и влязохме в Европа. С много усилия, с много грешки и с много отстъпки, но влязохме.

Само добре посветените ще ви кажат, че можеше и да не влезем. Който можеше да го направи по-добре – да беше заповядал. С други думи – да беше на власт.

Симеон е руган, но ще остави диря в българската история. А всеки, независимо от политическите си пристрастия трябва да признае, че Симеон е част от живата ни, истинска и неподправена традиция.

А традициите трябва да се уважават и да се пазят. Особено, когато са български.

15 Comments

 1. Браво г-н Петров!
  Колкото до глупците – те са неизтребими и винаги ще викат: „Бялото е черно“ дажи и в свой ущърб.

 2. Енох, напълно съм съгласен с написаното от теб. А сега държавата е собственост на мутрите тръгнали от НДСВ – Бойко Борисов и Пеевски, благодарение на тях изразът „мафията си има държава“ се отнася за държавата ни в момента.

 3. Енох, ти си формен идиот. Пролетарийче с промито мозъче. Какъв народ бе, кога народът е бил против? Ти знаеш ли как идва Батенберг в България, как го послещат, как идва Фердинанд, как го наследява Борис? И Борис и Симеон са българи много повече от нашите гурбетчии на Запад, които дори паспортите ги мъързи да си сменят с лични карти. Галош нещастен.

 4. Да вярно е че е част от Българската история, Но за съжаление най позорната част!
  Защото коя себеуважаща се нация би допуснала внукът на един чужденец,/натрапен цар против волята на народа/ Внук на който по голямата част от съзнателният му живот е преминал извън България не само по принуда но и по негов личен избор,Който в даден момент воден единствено и само от лични интереси и изгода се сеща че обича България и че тази изгаряща любов е толкова голяма че е готов да ако е възможно цялата да я направи негова лична собственост. Та коя себеуважаща се нация би допуснала Такъв Индивид да бъде избран за Премиер? И коя нация би гордяла с това?
  Това е Срам за България!!!

 5. Злобата на българина няма аналог! Завист ,омраза и негативизъм!

 6. Тия, дето реват за тополите край пътя, не знаят, че тополата е много опасно дърво – гние незабележимо отвътре и никой не знае кога ще се срути върху него. После пък ще ревете къде е била държавата, че не ги е отсякла навреме.

 7. Да добавя, че пръстовия идентификатор бе въведен с твърдата ръка на Премиера Борисов.

 8. Много интелигентно написано. Да, не стана за 700 дни, но и самите юпита го подведоха и предадоха. Помня Любка Качакова със зачервени бузки и бяла блузка с надпис „Срам ни е от вас“, как се възмущаваше, че никъде не и издавали касова бележка… Но не издаваха и в края на двата им мандата. И при кой стана това? При Борисов и Симеон Дянков. Помня и как неговия, на Симеон, председател на НС Герджиков се пънеше да вкара пръстовия идентификатор в пленарната зала, но стана за смях на журналистките. Но това с което ще се влезне в историята цар Симеон II е, че на 29 март 2004 година, България влиза в НАТО като пълноправeн член и е приета в Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

 9. Да,г-н Петров,съгласна съм, като жив елемент от нашата история, заслужава почит и уважение. Не мога обаче да кажем нищо добро за човека в личен план. Можеше да прояви интерес към тези, на които възложи да отнесат сърцето на цар Борис III в Рилския манастир. Просто в знак на елементарна благодарност, и много още други факти, които остават неизвестни. Жалко за заблудилите се, които го приеха като истински наследник на баща си..

 10. Отлично написано, господин Петров!
  А за Симеон – всеки да съди според акъла си.
  Да, това е все още жив елемент от все още живата българска история!

 11. Да е жив и здрав, но за мен не е и никога няма да бъде „величество“, по-скоро е „нищожество“. Лъжец, популист, доведе един вагон юпита, които разкатаха фамилията на държавата /преобразуването на външния дълг май още го плащаме/, за да си върне имотите влезе в коалиция с тези, които избиха част от семейството му… Е, не мога да уважавам такъв човек!!!

  • Самата истина!Другаря цар-така ще го запомним!Нищо повече от обикновен политически циркаджия!А, изсече горите си също и още щеше ама, нямаше време!Тополите по пътя край Самоков ги няма благодарение на него!

Коментарите са ограничени.