ЗАГЛАВИЯ

Петима върховни съдии и един председател на окръжен съд стават членове на ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС)

Бившият шеф на СРС Методи Лалов може и да обжалва

Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров са избраниците на съдиите в новия Висш съдебен съвет. Разбира се, заедно с Цветинка Пашкунова, която вече бе избрана вчера, пише правният сайт „Дефакто“.

Така съдиите изпращат във ВСС петима „върховни“ – Пашкунова, Шекерджиев, Мавров и Керелска от ВКС и Атанаска Дишева от ВАС. Изключение е само Боряна Димитрова – председател на окръжния съд в Бургас.

С това изборът за новия съвет от професионалната квота за ВСС приключи.

А най-приятната изненада от съдийския вот e,  че не се покрива със списъка от 7 „фаворити“, раздаван от административни ръководители по места (съвпада само едно име, но това вече не е „съвпадение“). Въпреки очакванията не се класираха и двама от кандидатите, предварително сочени като почти сигурни във ВСС – зам.-председателят на апелативния съд в Пловдив Станислав Георгиев и Светлозар Рачев от административния съд в Габрово.

От 2238 съдии днес гласуваха 1922, отчетени бяха 10 недействителни гласове. Броят на действителните е 1912, обяви председателят на Избирателната комисия Светла Димитрова. Никой от петимата избрани не е  постигнал повече от половината от действителните гласове, но във втория ден победители са онези, които са събрали най-многоброен вот.

Ето резултатите от гласуването:

Атанаска Дишева – 809 гласа

Боряна Димитрова – 690 гласа

Вера Цветкова – 111 гласа

Владимир Вълков – 403 гласа

Георги Георгиев – 208 гласа

Емил Дечев – 523 гласа

Ерна Якова-Павлова – 413 гласа

Илиана Балтова – 204 гласа

Калин Баталски – 553 гласа

Красимир Шекерджиев – 835 гласа

Красимира Милачкова – 128 гласа

Красимира Костова – 134 гласа

Любомир Нинов – 66 гласа

Методи Лалов – 193 гласа

Мирослав Йорданов – 139 гласа

Мирослав Начев – 132 гласа

Николай Гунчев – 214 гласа

Олга Керелска – 709 гласа

Пламен Дацов – 207 гласа

Райна Мартинова – 120 гласа

Роман Николов – 144 гласа

Светлозар Рачев – 304 гласа

Севдалин Мавров – 576 гласа

Станислав Георгиев – 427 гласа

Татяна Жилова – 86 гласа

Янко Янев – 208 гласа

Вероятно ще има обжалване– това вече подсказа в профила си във фейсбук Методи Лалов. Въпросът е принципен -за сигурността на електронния вот, категоричен е бившият председател на Софийския районен съд.

След последните промени в Закона за съдебната власт изборните резултати могат да се оспорят пред смесен състав от съдии от ВКС и ВАС, тяхното решение е окончателно.