Възможен е мек вариант на раздялата, твърдят експерти и политици

Днес се очаква да започнат преговорите по напускането на Великобритания от ЕС.

Очаква се Великобритания това да стане в края на март 2019 г. – две години според условията на Лисабонския договор. Лидерите на 27-те страни в ЕС приеха единодушно насоките за преговори с Лондон и вече срещнаха реаакции от премиера Тереза Мей преди провала на консерваторите на предсрочните избори.

Сред основните точки е изискването ЕС да договори условията по организираното излизане на Великобритания от блока, като първо определи как гражданите на Великобритания и ЕС, фирмите и други юридически лица ще бъдат засегнати и как Великобритания ще се отдели от ЕС.

ЕС ще обсъжда бъдещите си отношения с Великобритания „само в светлината на постигнатия напредък“ по тези въпроси, се казва в стратегията за преговорите.

Първи приоритет на ЕС ще бъде гарантиране на правата на гражданите на ЕС във Великобритания, съответно правата на британските граждани в страни от ЕС.

Великобритания ще трябва да уреди всякакви финансови задължения, които е поела преди датата на договореното й излизане от ЕС.

Бъдещото местонахождение на агенции и други институции на ЕС, които сега са във Великобритания, ще бъде определено от 27-те страни членки. ЕС ще работи с Великобритания за улесняване на преместването им.

Призовава се за намиране на „гъвкави и новаторски“ решения за избягване на установяване на твърда граница (със строг контрол) между Ирландия и Северна Ирландия.

Никое бъдещо споразумение между ЕС и Великобритания не може да важи за Гибралтар без съгласието на Испания. Гибралтар е британска територия, над която Испания също има претенции.

ЕС ще се стреми да работи с Великобритания като близък партньор в бъдеще, обаче напускането на ЕС означава, че Великобритания не може да ползва същите права и предимства като страните членки, включително предимствата на единния европейски пазар.

ЕС ще се стреми към „балансирано, амбициозно и широкообхватно“ споразумение за свободна търговия с Великобритания, което обаче няма да се равнява на членуване в единния европейски пазар.

ЕС ще се стреми към сътрудничество и в други области освен търговията, например сигурността.

Лидерите на ЕС обещаха да приемат британската провинция Северна Ирландия в съюза, ако гражданите й гласуват на референдум да се обединят с Република Ирландия (Ейре), която е член на ЕС.

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел заяви снощи, че блокът иска да направи отстъпки, включително да прекрати юрисдикцията на Съда на ЕС върху Великобритания.

Европейският съюз може да предложи на британския министър-председател Тереза Мей мек Брекзит, но Лондон трябва да приеме свободното движение, твърдят анализатори.