САЩ и Русия се сдърпаха заради сваления сирийски бомбардировач (подробно)

Руският бомбардировач СУ 22
Според Москва американският удар е „продължение на американската линия на пренебрегване на нормите на международното право“

Министерството на отбраната на Руската федерация обвини САЩ, че не са използвали предварително установения канал за комуникация, за да предупредят Москва за удара, с който бе свален сирийска боен самолет, предадоха световните информационни агенции.

„Командването на коалиционните сили не използва установения комуникационен канал за предотвратяване на инциденти в сирийското въздушно пространство“, се казва в съобщението, с което Москва обяви, че „прекратяване на сътрудничеството (по отношение на канала) с американската страна от 19 юни“.

Свалянето на сирийския самолет от САЩ е стъпка към опасна ескалация и Москва предупреждава Вашингтон да не използва сила срещу сирийските правителствени войски. Това заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Пред журналисти руският дипломат каза, че американският удар е „продължение на американската линия на пренебрегване на нормите на международното право“ и че „това не само е акт на агресия, но и подпомагане на терористите, срещу които САЩ твърдят, че се борят“.

Рябков заяви също, че новите санкции, които Вашингтон смята да наложи на Русия, ще принудят Москва да вземе ответни мерки. Той съобщи, че на среща в Санкт Петербург на 23 юни със заместник държавния секретар на САЩ Томас Шанън ще обсъдят проблеми на двустранните отношения.

Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, които летят западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия, предупреди военното ведомство на Руската федерация.

Сирийският самолет хвърлил бомби над сили, подкрепяни от международната коалиция на САЩ, на около 40 км от Ракка, се казва в американско официално съобщение.

Централното командване на САЩ обяви, че сирийският самолет е свален при „колективна самоотбрана на войски на коалицията и техни партньори“ от Сирийските демократични сили (СДС) близо до Табка.