„Синдромът Вуте“ и модерната епоха

UBER

Илия Лингорски

Илия Лингорски ТВ

В социалните мрежи попаднах на препратки към статии в медията със заглавия като: „Цялата държавна машина тръгва срещу Uber“ [1, 2, 3].

В началото на седмицата, Илиян Василев, посланик на България в Москва 2000-2006 г., изнесе изключително интересна лекция „За нов съвременен национален проект“ пред студенти и преподаватели в НБУ при учредяването на „Дискусионен клуб по приложна икономика“ с любезното домакинство на д-р Божидар Данев [4]. Едно от наблюденията, които лектора сподели с аудиторията, бе тъжната констатация, че българите се страхуваме инстиктивно от глобализацията и от нейните плодове. Бягаме без никой да ни гони и се крием в провинциалната си черупка от всяка нова технология с глобален ефект — от страх да не би да се разбутат и нарушат нечии икономически ренти и гарантирани интереси.

Така направихме и с технологиите за добив на шистов газ — също област на върхови съвременни постижения и иновации, променили икономическата картина и подредба на света — и пак, без дори да дръзнем да ги погледнем от близо, да  ги пробваме, да ги тестваме у нас за да можем сами да се уверим в пригодността или непригодността им; без да помислим, как можем да ги пригодим и усъвършенстваме за нашите нужди за да спечелим от огромните ползи, които тези технологии предлагат на едно толкова енергийно зависимо, изстрадало и бедно общество като нашето. И тук, както и в следващия параграф, преразказвам размишленията и анализа на посланик Илиян Василев.

По отношение на емиграцията и имиграцията — друг глобален процес с колосален ефект, който наред с предизвикателствата си открива и огромни възможности — на фона на дълбоките ни демографски проблеми, ние отговаряме със строеж на огради.

Днес е ред на UBER [5] — технология и иновация стартирала в Сан Франциско през 2009 г. и до сега дала възможност на десетки и стотици хиляди хора в над 50 страни по целия свят да работят и да заработват повече, а на клиентите им — да получават по-качествени и по-удобни услуги за превоз на по-конкурентни цени. При последното ми пътуване до Ню Йорк преди месец бях силно впечатлен от огромния брой лъскави лимузини и SUV с табелки UBER на предното стъкло, чакащи клиенти пред най-престижните адреси на Манхатън.

Утре? Кой ли ще е поредния глобален успех и възможност за хората у нас да напредват, да се развиват и да печелят по-добре, от който ще побегнем, сякаш ни гонят побеснели вещици?…

А дали всъщност не бягаме и не се опитваме безуспешно да се скрием от самите себе си? Да не би нещо вътре в нас, в самото ни сърце, постоянно да не ни дава да живеем в мир и любов със себе си?

Каква е истинската причината за „Синдрома Вуте“?…

[1] “Цялата държавна машина тръгва срещу Uber”, Николаос Цитиридис, OFFNews, 27.02.2015,
http://offnews.bg/news/Общество_4/Цялата-държавна-машина-тръгва-срещу-Uber_468487.html

[2] “Конфискуват колите на шофьорите на Uber в София”, Money.bg, 26.02.2015,
http://money.bg/news/id_855164760/Конфискуват_колите_на_шофьорите_на_Uber_в_София

[3] “ДАИ, НАП и МВР започват проверки за колите на Uber”, dnevnik.bg, 27.02.2015,
http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/02/27/2481495_dai_nap_i_mvr_zapochvat_proverki_za_kolite_na_uber/

[4] “За нов съвременен национален проект”, Нов български университет и Фондация „Контакти без ограничения“,
http://news.nbu.bg/subitia/article/za-nov-svremenen-nacionalen-proekt/

[5] uber.com

графика: Агенция „OFFnews“