Некои съображения по Списъка на Гарелов

Най-добре е „Мистър Панорама“ да си оттегли кандидатурата за шеф на БНТ

Евгени Петров

Списъкът на подкрепящите Иван Гарелов за шеф на БНТ, разпространен на 31 август предразположи към онова чаровно изкушение всеки да се изкаже по темата в стил „Общество и морал“, което поради своята обтекаемост дава огромно поле за изява и усещането за прdвота, но на практика рядко казва нещо съществено.

Социалните мрежи обаче както дават, така и вземат. В случая само показват колко необятно би могло да бъде Ганковото кафене, но до отсяването на смислените позиции (заради хилядите говорещи) очевидно се стига трудно.

Първо – по детайлите

Първо: Самата форма на подкрепа – чрез списъци на известни имена от всички сфери, е архаична отживелица от зората на демокрацията. Тогава и там, където трябваше да се изтъкне силата и интелектуалната мощ на „цвета на нацията“, като формален контрапункт на съвсем близкото минало, в което интелектуалният елит работеше на принципа: „Където народът, там и ние“.

Второ: Начинът на поднасяне. Това е списък, разпространен от заинтиресованата страна – офисът на самия Гарелов.  Тук внушенията за спонтанна подкрепа намалява с 90%.

Трето: Порочният механизъм за изработване на тази подкрепа. Тук Гарелов и в професионален (медиен, ПР) и в морален план търпи най-голяма критика. Оказа се, че това първо са хора, които са били питани за евентуалното му кандидатиране месеци преди днешния фарс. Това е сондаж дали изобщо да се кандидатира. В такива случаи най-нормалното за всеки, с когото е на “ти“ с Гарелов да му отговори „Да, подкрепям те“.

Това е принципна подкрепа, защото тогава никой не е знаел имената на останалите кандидати.

Сега обаче тези хора са поставени в изключително деликатна ситуация и това е недопустимо и в морален, и в професионален план.

Четвърто: Списъкът е полуфалшив и на ръба на истината, дори граничи със съзнателна лъжа. Мой приятел и колега, Джими Найденов, изобщо не е бил питан. Известно стана, че длъжностите и обществените позиции са сгрешени.

Кошлуков – друг кандидат за гендир на БНТ уточни, че не подкрепя само Иван Гарелов, а желае успех на всички кандидати.

Пето: Списъкът е подготвен немарливо, с правописни греешки до степен на неуважителност. В него има както повторения на имена, така и неточното им представяне. Ясен знак за това кога (като време) е била тествана подкрепата за Гарелов е присъствието в списъка на проф. Камен Плочев, например. В списъка, разпространен на 31 юли той е представен като началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА, но още на 19 юли беше избран за шеф на НЗОК. Не може да ангажирате с мнение човек, който вече има определено политически позиции и управлява фонд за милиарди.

Случаят с подкрепата на Иво Беров – пример за принцип

Сред най-дискутираните имена на хора от т.нар. традиционно дясно, които попаднаха  списъка, е това на Иво Беров и около него се завъртяха коментарите дали това е правилно или не. В самия десен спектър се изказаха противоположни мнения, а самият Беров призна, че е дал подкрепата за Гарелов с пълното съзнание, че е бивш сътрудник на ДС, защото (той, Гарелов) му е помогнал.

Да уточня – използвам конкретен пример с Иво Беров, за да обоснова тезата си, но въпросът е принципен.

Но ако такива ценности изповядва един известен десен демократ, то „Хюстън, имаме проблем“.

Тук трябва да припомня, че когато рухна КТБ и Цветан Василев забягна в Сърбия през Австрия стана ясно, че има доста широк кръг от интелектуалци, творци – писатели, артисти и журналисти, които шефът на КТБ е помогнал. Тяхната обобщена позиция беше, че не могат сега да говорят против него. И това е морално и разбираемо. Но дотук. Няма обществен комитет и подписка в защита на банкера, към която неговите „фенове“ да се присъединят, нали?

При Иво Беров случаят е съвсем различен. Когато Гарелов е помагал на Беров и сигурно на други като него, това не задължава за подкрепа в бъдеще. Не и в този план. Защото подкрепата на Гарелов към Иво Беров е в личен план, тя касае САМО Беров. Обратното – подкрепата на Беров за Гарелов е подкрепа за длъжност и пост, който засяга ЦЯЛОТО общество. Защото длъжността е такава.

Ето защо подобна позиция може да изглежда емоционално правилна, но е дълбоко принципно погрешна. Но тя не е само на Иво Беров, но и на много други, за съжаление.

Вместо финал: Нашето общество е дотолкова поляризирано, че опитът този списък да внуши, че Гарелов се подкрепя от целия шарен спектър от политически ангажирани хора у нас дава обратния ефект – половината да ги наречем „десни“ интелектуалци и общественици остро реагираха срещу другата половина (всъщност далеч повече от половината) леви с доста спорни позиции в обществото. Тоест – „Списъкът Гарелов“ не обединява, а разединява и в този смисъл не получава „масова“, а половинчата и спорна подкрепа.

Защо ли? Наистина наричат Гарелов „Мистър Панорама“. Но е истина, че след БНТ обиколи други телевизии (ТВ 7 с мрачен авторитет), беше уволнен от Герджиков и все позиции, които не носят дивиденти. Особено списъкът за собствената си подкрепа. И не 74 години не е възрастова дискриминация, а факт. Както е и нелепо да очакваш на тази възраст някой да избере за генерален директор на БНТ собственият си  кадър от ДС 27 години по-късно.

В заключение и на базата на всичко дотук:

Иване, изтегли си кандидатурата, това гърне се счупи и лепене няма. Или както биха казали в Ганковото кафене – седни си на обратните части, пий си бирата (или каквото там пиеш) на хлад и гледай света отвисоко. Един друг приятел – Тошо Тошев – взе да прави подобни упражнения на стари години и пак си докара медията до фалит. Та думата ми е, че човек и на стари години може да стане за резил – никога не е късно. На 74 години едва ли можеш да доказваш повече професионализъм от стореното дотук. И в положителна и в негативна посока.

5 Comments

  1. Бактиса ни вече сътрудници на ДС да ръководят институции за пропаганда!!! За това все сме на опашката на ЕС!!! Партизанският им манталитет не се променя!!! БАСТА!!!

  2. Може, може… В негативна може. Никога не е късно да станеш (още повече) за резил… 😉 🙂

  3. Имам генерално решение на възникналия проблем. БНТ веднага да се закрие. И без това никой не я гледа. По-умните люде въобще не гледат телевизия. В бюджета ще се спестят около 110 милиона лева, ако не се лъжа.

Коментарите са ограничени.