Ексклузивно: Възможно ли е Тръмп да реши за Цветан Василев?

КТБ, снимка: Пламен Трифонов

Американски адвокат съобщи пред Ралица Василева по BIТ, че подготвят иск до Държавния департамент по международния закон „Магницки“, а двамата, нарушили правата на банкера ще бъдат Пеевски и Цацаров

Прекарахме много часове с Цветан Василев и впоследствие проведохме редица допълнителни разговори. Той ни убеди, че е жертва на българска корупция и атака срещу него и неговата съпруга, което доведе до неговото падение.

Това заявява американският адвокат Джоузеф Огъстин от правната кантора JWI в екслузивно интервю на Ралица Василева по BIT телевизия.

Вчера стана ясно, че Цветан Василев е ангажирал известна американска адвокатска кантора в своя защита и ще се опита да превърне своя случай в първото дело по Глобалния закон „Магнитски“ в САЩ.

Този закон, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете.

Ето още от интервюто*:

В продължение на няколко месеца проучвахме неговия случай и се убедихме, че е възможно да е станал жертва на българската корупция, заявява адвокатът от JWI

Дълго обмисляхме варианти и решихме да повдигнем случая в рамките на международния закон „Магницки“.

На въпрос с какво случаят (на Цветан Василев) отговаря на изискванията на закона „Магницки“, Джоузеф Огъстин отговаря:

„JWI представлява Цветан Василев и работим в тясно сътрудничество с фондацията „Ричардсън“, основана от губернатора Бил Ричардсън, който е защитник на много каузи, включително нарушение на правата на човека.

Адвокатът уточнява, че губернатор Ричардсън познава Цветан Василев от много години, когато двамата са членували в борда на Атлантическия съвет. Тай пояснява, че JWI не може да придвижи случая по международния закон „Магницки“, това може да бъде направено от губернатор Ричардсън и неговата фондация.

На въпрос на Ралица Василева каква ще бъде ролята на юридическата кантора и колко дълго се очаква да продължи процеса, адвокатът отговаря, че засега няма даден ход на дело по закона „Маггницки“, но вече има няколко повдигнати казуса, които са били представени за разглеждане в Държавния департамент.

„Министър Тилърсън каза, че ще търсят случаи, които попадат под този закон, а президентът Тръмп също иска да придвижи такива случаи за да изкорени корупцията. Така че ние заедно с фондацита „Ричардсън“ ще подготвим иска за Държавния департамент, който ще го разгледа. Той трябва да получи одобрение от членовете на Конгреса, от двете партийни принадлежности и да бъде върнат на Държавния департамент за проучване. После департаментът трябва да го предаде на Министерството на финансите, специално отдела за контрол на чуждестранни авоари, който внимателно ще провери случая. Ако бъде одобрен от министерството, искът може да стигне до бюрото на президента, който има 120 дни да реши дали е правдоподобен.“

„Кои са хората, които ще бъдат санкционирани в този случай“, пита Ралица Василева, на което Джоузеф Огъстин отговаря:

„Двамата, ,които ще бъдат посочени в иска, което ще стане чрез фондацията „Ричардсън“ ще бъдат Делян Пеевски и специалният (очевидно „главният“, б.ред.) прокурор Цацаров. Това са конкретните личности, които ще бъдат определени като тези, които са нарушили човешките права на Цветан Василев в много отношения.

На въпрос как коментира обвиненията срещу Цветан Василев, съдържащи се в хиляди страници документи, адвокатът отговаря, че страниците са 12 000 и те са разгледали случая много внимателно, JWI има много всеобхватен и опитен разследващ екип.

„Първо проверихме репутацията на България и дали е била способна на такова деяние. Проверихме разкритията на американския отдел за годишни проверки, който подготвя годишен доклад за Държавния департамент по човешки права и финансови престъпления и открихме, че България според доклада на Държавния департамент не е успяла да се справи с репресиите и корупцията в обществото“, обяснява адвокатът.

На въпрос какви са точно обвиненията срещу Пеевски и Цацаров, Джоузеф Огъстин отговаря:
„Знаем, че през 2014 година Василев е започнал да изразява своето мнение главно чрез партията „България без цензура“ и да се противопоставя на корупцията, изнудването и подобни неща.  Проучихме, че банката му е била платежоспособна, тя е била в добро състояние. А също така разгледахме заеми,, които Пеевски е взел от КТБ н стойност 200 милиона евро, които е отказал да върне. Също започнахме да проучваме как отряд за бързо реагиране е нахлул в банката през юни 2014 година. “

Адвокатът допълва, че са започнали и да проучват случаи на заплахи срещу Цветан Василев, след като се е обявил против корупцията, и че са разгледали в детайли как е била превзета банката и ликвидиране на негови активи. Разгледани са и одити от много престижни фирми, които показали, че КТБ е била платежоспособна. Разглежда се и унищожаване на банкови документи и бездействието на Централната банка, която не се е намесила, въпреки приетата практика.

„Какви са шансовете ви за успех“, пита Ралица Василева.

„Какви са шансовете не сме сигурни, но сме уверени, че нашият казус е солиден“, отговаря адвокатът. Провели сме обстойно проучване, представили сме документи, които скоро ще бъдат изпратени в Държавния департамент. Губернаторът Ричардсън познава Василев, той също е убеден, че повдигнатите обвинения срещу Василев са фалшиви и преувеличени, така че съм оптимистично настроен без да давам проценти.

*Преводът е на BIT телевизия

8 Comments

  1. Мирише ми на Коледа …и свинска смърт.

  2. Колеги, показвате крещяща некомпетентност. Името на т.нар. „закон“ на български е Магнитски. На английски става дума за Magnitsky Act. Подписан е от президета Обама в края на 2012 г., след смърта на руския адвокат Сергей Магнитски в Затвор в Москва, през 2009 г.

  3. Сега вече уродливото 180 – килограмово туловище, което толкова години държи банкянската мутра на къса каишка и мутрата не смее да мръдне, а само козирува и изпълнява, та тия двама дебелака, барабар с пълдинския дебелак Цацаров, когото банкянската мутра и Цървул Цецо назначиха за Главен прокурор по нареждане на агент сава сарайски, за което пък изрода Доган, агент Сава сарайски гушна пет милиона, платени му кеш от Цветан Василев, когато още уродливото 180 – килограмово туловище не беще предявило претенции за имотите и фирмите на василев, та тези трима шишковци, изроди, та дрънкат, най-после си намериха майстора! Днес едно друго мазно и слузесто туловище – пърдяло ПИКливия от ПИКливото си сайтче, чиято основна тема винаги е да защитава тримата уродливи шишковци, газ ПИКае и обижда американски конгресмен, както и най-авторитетните щатски адвокати и сенатори! Само че, Пърдялко, много внимавай, че така както си изплезил език и го въртиш по споменатите дебели задници, да не ти се стъжни живота. Защото може американските адвокати на Цветан Василев да те подведат под отговорност за обида! А те няма да те окачват на билбордово като Слави, а направо ще ти разгонят фамилията с дела е глоби, а тя твоята фамилия е добре позната – на комунистически терористи, коварни и мръсни предатели.

  4. Сега вече уродливото 180 – килограмово туловище, което толкова години държи банкянската мутра на къса каишка и мутрата не смее да мръдне, а само козирува и изпълнява, та тия двама дебелака, барабар с пълдинския дебелак Цацаров, когото банкянската мутра и Цървул Цецо назначиха за Главен прокурор по нареждане на агент сава сарайски, за което пък изрода Доган, агент Сава сарайски гушна пет милиона, платени му кеш от Цветан Василев, когато още уродливото 180 – килограмово туловище не беще предявило претенции за имотите и фирмите на василев, та тези трима шишковци, изроди, та дрънкат, най-после си намериха майстора! Днес едно друго мазно и слузесто туловище – пърдяло ПИКливия от ПИКливото си сайтче, чиято основна тема винаги е да защитава тримата уродливи шишковци, газ ПИКае и обижда американски конгресмен, както и най-авторитетните щатски адвокати и сенатори! Само че, Пърдялко, много внимавай, че така както си изплезил език и го въртиш по споменатите дебели задници, да не ти се стъжни живота. Защото може американските адвокати на Цветан Василев да те подведат под отговорност за обида! А те няма да те окачват на билбордово като Слави, а направо ще ти разгонят фамилията с дела е глоби, а тя твоята фамилия е добре позната – на комунистически терористи, коварни и мръсни предатели.

  5. Ши сгарят тримата шишковци и техните лакеи.

    • или ще подготвят сценарий, по който редица банки да бъдат фалирани. Пази Боже този каталясал народ!

Коментарите са ограничени.