СНИМКА НА ДЕНЯ: Алена засне частичното лунно затъмнение

Снимка от фейсбук профила на Алена.

Луната беше благосклонна към нас и ни позволи за две -три минути да снимаме частичното лунно затъмнение, преди да я скрият облаците.

С тези думи най-известният астролог на България Светлана Тилкова – Алена публикува във фейсбук профила си снимки на феномена, който можеше да се види тази вечер в небето над страната ни.

Алена обещава повече фотографии в следващия брой на списание „Кармичният кръг“ на 1 септември.

Частичното лунно затъмнение се получава, когато Слънцето, Луната и Земята са подредени в почти права линия и нашата планета закрива със сянката си част от повърхността на своя спътник.

Лунни затъмнения се случват периодично – те са резултат от движението на небесните тела, но всеки път небето привлича и любители, и професионалисти, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV д-р Владимир Божилов, астрофизик и главен редактор на списание „ВВС Знание“.

В случая става въпрос за подредба в почти права линия на Слънцето, Земята и Луната, в резултат на което земната сянка ще закрие част от повърхността на Луната. Ако линията беше права, тогава щяхме да наблюдаваме пълно лунно затъмнение, обясни той.

Пълното затъмнение може да бъде предсказано и с това се занимават специални групи в катедра „Астрономия“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Института по астрономия към БАН. Тези предсказания са били много важни още от времето на Древен Египет и Вавилон, защото едно лунно или слънчево затъмнение е можело да уплаши войниците и да доведе до победа или загуба на бойното поле, например, обясни Божилов.

Днешното затъмнение беше много красиво заради червеникавото оцветяване на Луната. Причината за него е, че земната атмосфера има определен състав, частици и прах, които изкривяват повече един цвят за сметка на друг.

Този месец ни очаква и друго красиво явление – на 12 срещу 13 август ще бъде максимумът на метеорния поток Персеиди, добави Божилов. Ще има повече от 80 метеора на час. Те всъщност са парченца лед, оставени от кометата Суифт-Тътъл, които навлизат в земната атмосфера и изгарят. Става въпрос обаче за метеорен поток, а не метеоритен дъжд, отбеляза гостът, добавяйки, че последното би означавало, че камъни удрят Земята.

Най-добре е да гледате за „падащите звезди“ след полунощ на 30 градуса над хоризонта, препоръча той.

Божилов коментира и последното откритие на учени от НАСА – че най-голямата луна на Сатурн – Титан, може да има такава химическа комбинация, която да води до възникването на живот. Това е една от най-актуалните теми в съвременната астрофизика, Титан ни изненада за пореден път, каза той.