Не така, г-н президент Радев

Президентът Румен Радев на брифинг във Варна. Кадър от бТВ.
Медиите отдавна сигнализират за съмнителната репутация на назначеният от Вас Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация, защо Вашият екип не го знае?

Вчера във Варна, президентът Румен Радев публично защити назначения от него Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация.

Пред журналисти държавният глава заяви: „Комисията за защита от дискриминация има нужда от представител на хората с увреждания“. И още: „Нека не правим наистина медийни трагедии, рано е за медиен линч. Има ли някъде доказателства, че той е извършил престъпление”, попита Радев.

„За мен силно гражданско общество означава прозрачност, откритост и двустранен диалог. От 21 юли всички номинации, включително и тази на г-н Кичашки, висят на сайта на президентството, защо до избора всички мълчаха? Не съм в състояние всички за тези имена да знам преди две години какви съмнения е имало около тях. Затова се прави това обществено обсъждане, затова са и медиите, да дадат гласност, след като тази гласност не е дадена в срока на избор, това ме навява на мисълта, че целта е друга покрай скандала с него”, изтъкна държавният глава.

Уважаеми г-н президент, тук се налага да реагирам остро и категорично на опитите Ви да упреквате гражданското общество и медиите, вместо да сте на тяхна страна, проявявайки най-малкото неинформираност. По мое мнение това Ваше изказване е крайно неуместно, ето защо:

1/ Както казвате, номинациите „висят“ на сайта на президентството от 21 юли /да напомня, че това е ден петък/. Още на 24-ти, понеделник до Вашата администрация е изпратено писмо /вижте входящия номер/ с възражение срещу евентуалния избор на Кичашки. Писмото е от няколко души, вкл. и двама известни юристи и общественици – Емил Георгиев и бившият депутат и председател на парламентарна комисия Владимир Дончев.

2/ Още същият ден техните възражения, след проверка и разговор с авторите им, са публикувани в електронния вестник Вевести.бг. Тоест – има и активност от гражданското общество, има и медийна реакция. Дори от Вашия екип да не са прочели публикацията, обсъдено ли беше официално входираното възражение?

3/ За спорното поведение на г-н Кичашки през годините има десетки журналистически публикации в различни медии. В питането до Вас за мотивите за назначението на Кичашки от Вевести, Клуб Z и Медияпул, както и от бТВ са посочени някои от тях.

Припомням, че Петър Кичашки се оказа замесен в скандали с усвояване на държавни средства от медийни пакети чрез сайта „Хаштаг-БГ“ при кампании за референдуми, както и за злоупотреба с лични данни.

5/ Не Вие трябва да следите медийните публикации, а Вашият медиен екип. Пренебрежимо малка е вероятността да не знаят с каква обществена репутация се ползва г—н Кичашки.

6/ Като продължение на горното – ако наистина присъствието на човек с увреждания е определящо за Вас точно Петър Кичашки ли е най-подходящият Ви избор? Нямаше ли хора с по-приемлива репутация?

7/ Сега ли научавате /Вие и Вашите съветници/, че г-н Кичашки е тясно свързан с члена на Правния Ви екип Борислав Цеков, също спорна обществена фигура, както и дейността на Института за Модерна политика?

8/ Вярно е, че както отбелязвате, Кичашки е с чисто съдебно минало. Но позволете да отбележа, че и търговецът на гласове Манол Генов от БСП също е с чисто съдебно минало. Засега. При подобни назначения не е важно само съдебното минало, но и обществената репутация от миналото. Можете ли да потвърдите, че за Вас тя е приемлива?

9/ Не допускате ли, че назначението на г-н Кичашки компрометира самата Комисия за защита от дискриминация?

Заради всичко изброено дотук, електронният вестник Вевести.бг ще отправи към Вашата администрация няколко въпроса по Закона за достъп до обществена информация.

Да припомня думите Ви: „За мен силно гражданско общество означава прозрачност, откритост и двустранен диалог“. Същото би трябвало да важи и за Президентството.

Затова се надявам, че ще получим отговор на въпросите на Вевести.бг, както и отговор на въпросите, отправени към Президентството от бТВ, Клуб Z и Медияпул.

Евгени Петров, Вевести.бг

 

 

8 Comments

  1. Човек с увреждания освен Кичашки е и Б.Цекоив…липсва им съвест, а може би и на президента!!!

  2. … Цвъки искат да турат някой неграмотен, завършил „Счетоводство и Контрол“. Ако Плюнчо беше още президент, то щеше да назначи тиквоча.

  3. … предложил полуграмотен тиквоч и понеже не е избран, то сега медиите на Тиквата и Цвъки реват.

  4. Пише се „компрометира“, не „компромеНтира“. Правописът,глупако!

  5. Смела, честна и много добре аргументирана позиция! Браво! С Вас сме!

Коментарите са ограничени.