СГС намали гаранцията на Живко Суджука на 20 000 лева

Бившият депутат Живко Мартинов. Кадър от БНТ

До момента срещу него има повдигнати шест обвинения

СГС намали гаранцията на бившия депутат Живко Мартинов от ГЕРБ, около когото избухна скандалът „Суджукгейт”, от 45 000 лв. на 20 000 лв.,съобщиха от съда.

Магистратите приеха, че мярката за неотклонение “Парична гаранция” е била взета правилно, но нейният размер е бил завишен.

Съдията се мотивира с това, че по досъдебното производство са приложени единствено доказателства за имотното състояние на обвиняемия, но не и за цялото му имуществено положение. От внесените материали не може реално да се направи задължителната преценка за съразмерност между определения размер на мярката “Парична гаранция“ и действителното имуществено положение на обвиняемото лице.

„Мярката за неотклонение “Парична гаранция“ може да бъде наложена единствено в съответствие с имущественото положение на обвиняемото лице. В тази връзка обаче, водещият разследването неправилно е преценил, че с оглед на обществената опасност на деянието и начина на извършването му, целите на мярката за неотклонение в конкретния случай, биха били постигнати с определяне на парична гаранция в по – висок размер, за която обаче няма данни да е била съобразена с доходите на обвиняемия“, пише в определението.

В случая съдът не може да събира доказателства, а следва да се произнесе единствено на базата на предоставените му такива от досъдебното производство. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Агенция БГНЕС припомня:

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов се сдоби с обвинение по „Суджукгейт“ в края на юли 2017 г. Спрямо него беше определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 45 000 лева, която вече е намалена на 20 000 лева.

Той е привлечен към наказателна отговорност за шест отделни престъпления. Обвинение беше повдигнато и на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова.

Първото обвинение срещу Мартинов касае упражнена от него принуда спрямо бизнесмена А.П., като целта била да се разпореди със сумата от 15 500 лв. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 5 до 15 години, както и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Второто обвинение е за отправена закана за убийство, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” до шест години. Мартинов е обвинен и за това, че е упражнил спрямо свидетеля А.П. принуда, като в периода от началото на 2012 г., до началото на 2013 г., в Добрич го е заплашил с тежки последици за него – да бъде арестуван, че ще му прати данъчни проверки на дружествата, за да „смачка фирмите му“. Така бившият депутат го е принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 килограма филе „Елена” и телешка пастърма.

Живко Мартинов е привлечен към наказателна отговорност и за това, че през 2014 г. е направил опит да спомогне на лице да бъде осуетено спрямо него наказателното преследване и да остане ненаказано. Извършеното от лицето престъпление е причиняване на смърт по непредпазливост на две лица при нарушаване на правилата на Закона за движение по пътищата.

Ако бъде признат за виновен по това обвинение, Мартинов може да получи наказание „лишаване от свобода” до 5 години .

Според прокуратурата през 2015 г. Мартинов е употребил заплашване, с цел да принуди заместник-директора на ОДМВР–Добрич и началника на РУ на МВР–Балчик да извършат действия по служба. Според Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” до 6 години.

Живко Мартинов е с обвинение и за това, че през април 2017 г. е направил опит да принуди директора на ВИК–Добрич да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период от врем. Така Мартинов е злоупотребил с властта си като народен представител. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до 6 години.