Цецка Цачева: Антикорупционният закон не е механичен сбор от стари нормативни актове и структури

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Според нея проектът на БСП в голямата част е препис от нормите, предвидени в проекта на МП.

Антикорупционният закон е качен на страницата на Министерството на правосъдието за публично обсъждане на 31 юли и има коментари към конкретни текстове от закона.

Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева на извънредна пресконференция във Варна днес.

На 1 септември в НС ще се състои финалното обсъждане, съобщи тя.

„Категорично отхвърлям внушенията в публичното пространство за законопроект, който е механичен сбор от предишни нормативни актове за противодействие на корупционни практики.

Изцяло нов е единният орган, ясно са разписани неговите правомощия и задължения с които той ще разполага“, категорична бе тя.

Цачева коментира и твърденията на Корнелия Нинова, че проектозаконът не отговаря на интересите на българското общество, а този който левицата предлага ще бъде законът, който ще реши проблемите на обществото.

Според нея един бърз преглед на алтернативата на левицата показва, че в голяма част той е препис от нормите, предвидени в проекта на МП.

„Проектът на левицата се отличава основно в 2 пункта. Първият е, че те предвиждат разследващи пункции на новия антикорупционен орган. С това по същество се прави механичен сбор от вече отречени правомощия. Статутът на разследващия агент я имахме при кабинета „Орешарски“, когато за кратко бяха създадени за структурата на ДАНС, но той не даде резултати“.

Западните ни партньори също са отрекоха такава възможност.

Другата отлика е начина по който се структурира ръководството на този единен орган.

„След много консултации с широк кръг институции стигнахме до извода че в република с парламентарно управление председателят на този единен орган следва да се избира от НС, който е единствения орган в страната, освен представители от управляващото мнозинство има и представители на опозиционните партии“, обясни Цецка Цачева и допълни, че по предложение на председателя отново самото НС следва да избере и останалите членове на ръководството.

Повече чуйте в звуковия файл