Как читалища от Видин и малки НПО номинираха Петър Кичашки за член на КЗД

Снимка: Вевести.бг

След отговора до Вевести от канцеларията на президента питаме: Има ли „Фабрика за номинации“ и за какво са комисиите, които одобряват кандидатурите?

На 29 август и в законоустановения срок на електронната поща на Вевести.бг бе получен документ с изходящ номер 02-03-330/29.08.2017 от Дирекция „Канцелария“ – Президент на Република България, с което оттам отговарят на поставените въпроси за избора на спорната и противоречива кандидатура на Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/.

Публикуваме отговорите от Президентството изцяло с очакването, че всеки ще направи изводите за себе си.

За съжаление изпратената информация изцяло потвърждава най-мрачните ни опасения за формална и предварително дирижирана необективна кампания за издигане на кандидатурата на една личност за важен пост в държавна комисия, при която е ангажиран Президентът на Републиката.

Малко предистория:

Един от основните ни аргументи да поискаме имената на номинираните неправителствени организации бе предишно наше разследване при което се установи, че чрез Института за модерна политика на Борислав Цеков /сега съветник на президента по правни въпроси/ чрез маргинални и никому неизвестни /повечето/ сдружения и асоциации, предимно от Видинския край беше издигната кандидатурата на Ивилина Алексиева /от Института за модерна политика/ за член,, а впоследствие и председател на ЦИК!

Мая Манолова, тогава депутат от БСП пък обяви тези НПО-та за авторитетни граждански организации и с гласовете на БСП /тогава ГЕРБ беше в опозиция/ прокара през парламента въпросната кандидатура.

И приемственост…

Част от тези неправителствени организации присъстват и сега и отново от Видинския край, като Сдружение „Активно общество“, каквото и да значи това, „Диабет, преддиабет и метаболитен синдром“ и други, а почти половината от тези организации, фондации и т.н. също са от Видин или от Северозападна България.

Сред тях са например Гражданско движение „Аз обичам Видин“, Фондация „Уникални деца“, Видин, Фондация „Надежда за нашите деца“ – Видин, Отечествен съюз, Видин, Фондация „Феникс – 21 век“ Видин, споменатото „Активно общество“, Видин и т.н. и т.н. /вижте списъка по-долу/

Наблюдава се също така масово номиниране на Кичашки от читалища от Видинския край. От въпросните 29 организации има 6 читалища от села и всички те са от област Видин. Повече от половината, номинирали правозащитника са от този регион, откъдето е родом и самият Кичашки.

При цялото ни уважение към местните неправителствени организации, не може сдружения с по 25-300 последователи във Фейсбук да определят такъв важен избор.

Всички номинации с изключение на 2 от 29 са подадени в президентството точно на 12 август останалите – на 13-ти.

Повечето от тях са писани като „под индиго“ – с несъществени разлики в текстовете, а при някои дори няма такава. Подобно е положението и при физическите лица, подкрепили спонтанно Кичашки, но техните имена са дадени само с инициали.

Трудно ни е да повярваме, че това не е направило впечатление на състава на уважаваната комисия, която е обсъждала номинациите. Както ни е трудно да повярваме, че комисията не е знаела за спорното поведение на Кичашки около усвояването на средства /т.нар. медийни пакети/ по провеждане на референдуми, за което подробно писаха и колеги от Медияпул и Клуб Z, а бТВ съобщи, че колегата Канна Рачева откри името си в списъка на инициативния комитет, регистриран от Петър Кичашки за застъпник на теза за референдума на Слави Трифонов.

На базата на всичко дотук от Вевести правим силно обезпокоителния извод, че демократичната и благородна същност и сила на неправителствените организации се използва користно и в  лична изгода и под прикритието на структури от неправителствения сектор се решават лични кадрови назначения.

Правейки връзка с номинацията и впоследствие и изборът на председател на ЦИК по същата схема, стигаме до извода, че е създадена нещо като „Машина за номинации“ от различни сдружения от неправителствения сектор с формална или почти никаква дейност на регионално ниво, свързани по един или друг начин със самия Кичашки и ИМП на Борислав Цеков.

С това  се опорочава самата идея за ролята и функциите на неправителствения сектор и се компроментира дейността на стотици, дори хиляди НПО-та, които искрено и всеотдайно защитават обществени каузи.

Вевести.бг ще се обърне и към администрацията на Народното събрание, за да получи отново по Закона за достъп до обществената информация официално списъка с неправителствените организации подкрепили и Ивелина Василева за член на ЦИК, за да направим сравнение със сегашната скандална ситуация.

По-долу публикуваме отговора на Президентството по случая „Кичашки“

По-долу четете мотивите, с които различните организации са номинирали Петър Кичашки

3 Comments

  1. Румката отново е „на висота“, за юридическият му съветник няма да споменавам, защото получавам позиви за повръщане!

Коментарите са ограничени.