ГЕРБ поиска проблемните болници да се управляват от НЗОК

БСП определиха идеята като несериозна и заявиха, че има лечебни заведения, които са „трън в очите на управляващите”
zdrave_bTV
Кадър: bTV

Взаимни обвинения си размениха представители на управляващите и на опозицията по въпроса за състоянието на болниците и възможността от фалити на лечебните заведения в страната в сутрешния блок на bTV.

„Има около девет общински болници, които са със запорирани сметки. Тези болници, които са трън в очите на управляващите от ГЕРБ, още при предишния им мандат, но те обслужват 1,5 млн. граждани“, заяви Емил Райнов от БСП.

„Това е популизъм“, контрира го опонентът му от ГЕРБ Семир Абумелих. „Проблем не са общинските болници, а финансирането им. Пациентът има право да се оплаче от лошото обслужване, но няма как да спре финансирането на болницата“, коментира Семир Абумелих. „Пациентът трябва да влезе в центъра на системата, а не парите“, заяви той.

„Има някакъв системен дефект в здравеопазването, след като финансирането към болниците е увеличено, но разходите нарастват, лекарите са недоволни, пациентите също“, посочи Райнов.

Той отчете като голяма проблем намаленото финансиране на здравните заведения. Според подписания рамков договор те ще получават 90% от заработеното. „Това означава, че болниците ще работят 20-25 дни в месеца, след това пациентите ще обикалят по болниците, за да видят къде има средства“, посочи Емил Райнов. Проблемът е в това, че масово ръководствата на болниците не се справят.

От здравните услуги се възползват хора, които нямат такава нужда. Трябва да има сериозна ревизия на здравните служби. Депутатът от ГЕРБ предложи проблемните болници да бъдат управлявани от НЗОК. От БСП определиха идеята като несериозна. Трябва да се създаде стандарт за управление на качеството на здравните услуги, заяви Абумелих.