Слави Трифонов загуби делото срещу „Господари на ефира“

Слави Трифонов Снимки: bTV
Слави Трифонов Снимки: bTV

Върховният касационен съд постанови, че използването на откъси от „Шоуто на Слави“ в „Господари на ефира“ не нарушава Закона за авторското право

Слави Трифонов загуби делото, което водеше срещу предаването „Господари на ефира“. Това съобщиха от екипа на „Господарите“ в навечерието на новия сезон на шоуто, който започва довечера.

„Началото на сезона е белязано от една изключителна новина. Продуцентът Джуди Халваджиян и екипът му са щастливи да споделят радостта си от дългочаканата победа в делото, което Слави Трифонов започна срещу предаването преди повече от 9 години“, съобщават от екипа на „Господари на ефира“.

С окончателно (без право на обжалване) решение от 02.08.2017 г. Върховният касационен съд постанови, че използването на откъси от „Шоуто на Слави Трифонов“ в „Господари на ефира“ не нарушава Закона за авторското право и сродните му права и отхвърли изцяло исковете, предявени от продуцентската компания на Слави „Седем осми“ АД.

Ето и останалата част от съобщението на „Господари на ефира“:

„В изминалите години по спора са постановени 9 съдебни решения, болшинството от които приемат, че използването на откъси от „Шоуто на Слави“ е допустима от закона форма на хумористична критика, за която не е нужно съгласието на продуцента „Седем осми“ АД и заплащането на възнаграждение. Решението на Върховния касационен съд слага точка на спора, като приема, че  в „Господари на ефира“ „се подлагат на критика лични и обществени недъзи, които биват осмивани, като по този начин постигат целта си – обсъждането на тези явления и тяхното отричане“. Пак според съда „интерес от обозначаване на носителя на правото върху цитираното произведение има само критикуващият, тъй като негов е интересът, с оглед преследваната цел на критиката, да индивидуализира адресата й“.

Изключително радостни сме, че върховните съдии прозряха същината на спора и отсъдиха по съвест едно справедливо решение. Опакован в прозаичен амбалаж на дело за нарушени имуществени права, спорът по същество е за свободата на словото и правото на изразяване на мисли, идеи, убеждения и възгледи, включително по отношение на чужд авторски продукт.  Чест прави на българския съд, че не позволи с късогледо тълкуване законът да се използва като инструмент за заглушаване на критични гласове.“

Ще завършим с цитат от Гео Милев, подсъдим по углавно дело от 1925 г. пред Софийския окръжен съд за написването на поемата „Септември“:

„Господа съдии, за честта на българското правосъдие не произнасяйте осъдителна присъда, защото с нея бихте нанесли удар, рана, петно върху родното изкуство и неговото развитие. Изкуството цъфти само на почвата на свободата. Не стеснявайте писателя, за да не убивате изкуството!“   

Близо век по-късно, Върховният касационен съд защити свободата на творческо изразяване и доказа, че е на висотата на този завет.“ коментираха адвокатите, работели по случая.

„На десетата година от съдебната сага най-сетне справедливостта възтържествува. От самото начало на тази тежка  битка, не сме се съмнявали в обективността и безпристрастието  на Съда защото вярвахме, че Правото е на наша страна“, сподели продуцентът Джуди Халваджиян.

„Господари на ефира“ отново на екран след лятната ваканция

Снимка: Господари на ефира

Тази вечер ще е първият епизод от новия сезон на „Господари на ефира“. Водещи ще са титулярите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека.

Началото на шоуто е в 23 ч., а телевизията е Нова тв.