Георги Чолаков: Изборът за председател на ВАС не беше договорен

Георги Чолаков Кадър: БНТ, архив

Изборът за председател на Върховния административен съд не беше договорен, аз поне не знам да има договорки за този избор. Той се проведе по правила, приети от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това заяви Георги Чолаков, след като беше избран за председател на ВАС от пленума на ВСС, цитиран от БТА.

Той беше подкрепен от 20 членове на съвета срещу пет за Соня Янкулова, която беше другият кандидат за поста. Предстои президентът Румен Радев да подпише указ, с който да назначи Чолаков. Държавният глава може да наложи и вето на избора, като така процедурата ще се върне към ВСС, но това може да стане само един път.

Чолаков отрече спекулациите, че съдии от ВАС са били заплашвани да подкрепят кандидатурата му за председател на съда. „Аз не съм заплашвал нито принуждавал някой от колегите ми да гласуват за мен“, заяви той. Чолаков допълни още, че носи отговорност пред всички подкрепили го магистрати.

Новият председател на ВАС каза още, че отношенията му с председателя на ВКС Лозан Панов са колегиални.

Представляващият ВСС Димитър Узунов коментира, че при проведения избор за председател на ВАС не е имало скандали, а само сблъсък на идеи. Той допълни, че след като свърши мандата му като член на ВСС на 3 октомври, ще се върне в съда в Сандански и няма да се възползва от кариерния бонус, който му позволява да се върне като действащ магистрат на по-висока позиция от тази, на която е бил избран. Узунов отрече слуховете, че ще стане председател на Специализирания наказателен съд.

1 Коментар

  1. ТОЗИ КАК САМ РЕШИ ИМА ЛИ УГОВОРКА ИЛИ НЕ, КАТО НЯМА КАК ДА ЗНАЕ? ИЛИ ПРОСТО ТАКА МУ ИЗНАСЯ, ЗАЩОТО МНОГО НЕЯСЕН ОСТАНА ВЪПРОСА С МАЙ ДЕСЕТКИТЕ ЦЕСИИ И НАСТОЯТЕЛНОТО ЛОБИРАНЕ В НЕГОВА ПОЛЗА ОТ СТРАНА НА ДОСЕГАШНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ. ПРЕЗИДЕНТА КАТЕГОРИЧНО ТРЯБВА ДА ОТКАЖЕ ДА ПОДПИШЕ, НАЙ – МАЛКОТО И ЗАРАДИ ФАКТА, ЧЕ В КРАЯ НА МАНДАТА ТОЗИ ВСС НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ИЗБИРА ЧОВЕК ЗА ТОЗИ ПОСТ! ТОВА БЪРЗАНЕ СЪЩО ГОВОРИ ЗА НЕЩО НЕРЕДНО , МАЙ?

Коментарите са ограничени.