ЗАГЛАВИЯ

Над 50 издателства превърнаха „Витоша“ в булевард на литературата

Снимка: Издателство Милениум

Йорданка Фандъкова откри Алея на книгата

Над 50 български издателства, разположени в 18 шатри, превърнаха пешеходната зона на столичния булевард „Витоша“ в истинска пътека на културата и литературата, която събира малки и големи читатели с безчет пъстри страници.

Поводът е поредното издание на „Алея на книгата“ – София. Събитието ще продължи до неделя. Щандовете с хитови заглавия са отворени от 10 до 20 часа и всички книги се предлагат с отстъпка от цената.

Официалното откриване на любимия на библиоманите фест бе в късния следобед вчера, като основен гост на събитието бе кметът на столичния град Йорданка Фандъкова.

„Надявам се тук всеки софиянец да намери книга за своето дете, която да му поднесе за 15 септември. Радвам се, че това изложение се провежда точно в навечерието на старта на новата учебна година“, каза тя.

Кметът подчерта, че Столичната община много рядко и трудно дава разрешение за провеждане на такива мащабни събития на публични места и то в центъра на София, но когато става дума за култура, са изключително радостни да подкрепят инициативите. Столична община е съорганизатор на изложението наравно с Асоциация „Българска книга“ – сдружението на българските издателства.

„Българските издателства не правят просто бизнес, а искрено подкрепят културата, повечето от тях даряват книги на читалищни и училищни библиотеки. И ние, в Общината, имаме редица проекти, свързани с четенето, в които работим съвместно с тях. Сред текущите проекти са изграждането на библиотека в с. Бистрица, организирането на „Зелени библиотеки“ в планината, създаването на трамвай-библиотека, творчески четения и срещи. В нашия библио-бус има вече 700 тома. Той обикаля райони на София, в които няма библиотеки. На 17-и септември ще бъде в Младост, а на 18-и ще спре в Люлин, – сподели г-жа Фандъкова. – В дигиталната ера не бива да забравяме, колко важно и приятно е четенето. Трябва да предадем това на нашите деца.“

Всички читатели, които идват на Алеята, за да си купят нови книги, могат да донесат своите прочетени томове и да ги дарят за инициативата на Българската национална телевизия и АБК – „Прозорец към родината“.

Целта й е събиране на книги за българските общности в чужбина. Фокусът е върху детската литература и учебниците – всички използвани учебници, книги и помагала са добре дошли, но можете да занесете и всякакви книги от всякакви жанрове и за възрастни. Те ще бъдат разпределени в библиотеки и училища на наши сънародници зад граница. Пунктът за събиране на томовете се намира до кръстовището на бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“.

Щандът на издателство „Милениум“