Главчев пита посланика на Украйна за закона, който ограничава изучаването на майчин език

Димитър Главчев
Бившият председател на НС Димитър Главчев

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев покани на среща на 19 септември 2017 г. посланика на Украйна Микола Балтажи.

Разговорът е по повод предстоящо посещение в Украйна на българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента. Българските депутати ще участват в честванията на 155-тата годишнина от преселването на българите в Таврия.

Председателят на Народното събрание ще поиска информация  и във връзка с приетия от парламента на Украйна закон за образованието.

Вевести припомня ,че на 5 септември Върховната Рада на Украйна прие доста спорен закон „За образованието“. Новата му редакция предвижда от 2018 година класовете, които преподават предметите „на езиците на националните малцинства“ да останат само в началното училище.

Според закона обучението в средното училище и във висшите учебни заведения ще се извършва изключително на украински език, което породи напрежение и въпросителни в много европейски страни.

В отговор на запитване на Вевести за българската позиция, от Външно отговориха, че изразяват безпокойство във връзка с възможното отражение на приетия на 5 септември т.г. закон „За образованието” върху националните малцинства в Украйна. Българската страна е убедена в необходимостта от провеждане на балансирана политика за защита на правото на националните малцинства в Украйна да изучават майчиния си език, се казва в изявлението.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.