Мария Габриел: Само обединени можем да отговорим на многобройните кризи

Кадър: btvnovinite.bg

„С предизвикателствата можем да се справим само ако дадем единен отговор. Това е българското виждане за силата на Европейския съюз и в Европейския парламент отново беше повторено от председателя Жан-Клод Юнкер – само обединени можем да отговорим на многобройните кризи и предизвикателства.“

Това каза пред bTV българският еврокомисар Мария Габриел, която след броени часове ще положи клетва и ще отговаря за дигитализацията.

В интервю за bTV председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза вчера, че лично ще говори с тези, които се противопоставят на влизането на България в Шенген.

Тайната на стратегията на Жан-Клод Юнкер е новото в тази комисия – това е политическа комисия. За всички е ясно, че критериите са изпълнени, каза още Мария Габриел.

По думите й вече 3 години председателят Юнкер не е променил своята позиция.

„Необходимо е обаче много ясно политически, като знак, да се покаже, че всъщност забавянето на България и Румъния в Шенген има в себе си една много по-рушаща сила, която се отнася за хората, които гледат на ЕС като на съюз, в който всички имаме еднакви права, в който имаме правила, които важат за всички.

Няма причина правилата да не важат за България и за Румъния при положение, че са изпълнение критериите. Председателят каза ясно „Не“ – на втора категория граждани, „не” – на втора категория работници, „не”- на втора категория храни“.

Какво още заяви българският комисар в интервю за bTV вижте във видеото ТУК.