200 хил. българчета няма да отидат на училище утре

Красимир Вълчев Кадър: БНТ

Около 1000 учители не достигат

Малко повече от 200 хиляди са децата, които не са обхванати от образователната система. Около 1000 са учителите, които не достигат, предимно за предмети като математика и физика, но от Министерството търсят решение на въпроса.

Министър Кросимир Вълчев обеща до края на октомври всички учители да получат повишението на заплатите си. В студиото на „Денят започва“ по БНТ той обясни какви са мерките, които вземат, за да се реши проблемът с дефицита на учители.

Много училища в момента използват учители, които са навлезли в пенсионна възраст. Има известен резерв на пазара на труда. На конференция в 10 часа ще обсъждаме точно тези алтернативни пътеки – млади хора да заемат учителска професия без учителска правоспособност временно. Надявам се да привлечем от други професии към учителската хора точно с тези политики и политиките, които правим в системата на висшето образование за насърчаване на приема, увеличаване на финансирането в т.нар. приоритетни професионални направления. Това са професионалните направления, към които има очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Там са и математиката и физиката. Анализите ни към днешна дата показват, че това дава резултат, но не е достатъчен, каза Красимир Вълчев.

Всички учебници са готови с изключение на два учебника по английски език, които ще бъдат в училищата до средата на следващата седмица, каза Вълчев.

Цялото интервю гледайте ТУК.