Президентското вето върху Закона за околната среда не мина

Снимка: Пресцентър на Народното събрание

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за околната среда, които бяха приети на 27 юли. Народните представители гласуваха повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за околната среда със 138 гласа „за“, 78 гласа „против“ и два гласа „въздържал се“, предаде репортер на Вевести.бг.

С разпоредбите се премахва втора съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда на т.нар. обекти от национално значение.

Поправките влязоха за обсъждане в пленарна зала за втори път след като преди месец държавният глава Румен Радев наложи вето върху спорните текстове и ги върна за ново обсъждане в Народното събрание, припомня Дневник.

Текстовете засягат обекти от национално значение, каквито са например строителството на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле и инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк „Пирин“.

Според Радев държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Само така можела да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда.

При гласуването на промените няколко партии, както и 27 неправителствени организации, поискаха държавният глава да им наложи вето. Според тях в този си вид законът ще отслаби съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете и ядрената енергетика.

„Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност“, пише в мотивите си Радев.

Според него екологичното законодателство е превантивно насочено да не се допуснат непоправими екологични последици. Гаранция за всичко това пък било съществуващото двуинстанционно съдебно производство.

Радев изрази увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс „между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността“.