ЗАГЛАВИЯ

Слави, заповядай в политиката

Снимка: slavishow.com

Шоуменът ще ни помогне да скъсаме с унизителното очакване, че някой месия ще дойде свише, ще превъзпита партиите, ще накаже лошите и ще ни оправи живота

Евгени Петров

Искрено и лично желая на Слави Трифонов да създаде свой политически проект и да заповяда на терена на политиката.

Не се шегувам, сериозен съм като инкасатор на топлофикация от 80-те години.

Всяка подобно начинание е поредната стъпка към собственото ни отрезвяване. Ние просто трябва да извървим полагаемият ни се път към политическото съзряване без да прескачаме етапи, периоди и поколения. И всеки подобен експеримент е част от това съзряване.

А то е дълго, но за сметка на това – болезнено.

Забелязвате ли вече коментарите в социалните мрежи…“Не ни трябва втори Бареков“. Не ни трябват чалгата, популизмът, празната популярност. Значи от урока „Бареков“ нещичко е останало…Но ще се окаже очевидно недостатъчно, ако Трифонов постигне дори две трети от неговите гласове на избори.

Във всеки парламент има по едно политическо недоразумение, плод на празни обещания, див популизъм и безпардонни лъжи. Беше Бареков, сега е Марешки. Мистър „евтин бензин“ мина през успех на президентските избори и почти се спихна на парламентарните. На следващите избори съвсем няма да го има, а партията му от „Воля“, ще се прекръсти на „Моля“.

Бареков се разпадна на части и изгоря като метеор в атмосферата и от него останаха само „перфектният“ му английски и една електронна поща, от която сипе малоумни декларации.

Присъствието на тези партии безспорно вреди на обичайния политически живот защото покрай скандалите си изземва доста обществена енергия, но от друга страна е показател за : „Не правете така вкъщи“.

И в най-старите демокрации си има контингент от лумпени. Един клоун като Бепе Грило в Италия пожъна успехи, но така или иначе никой в Европа не може да си го представи сериозно на голямата политическа сцена.

Слави Трифонов е полезен и като „кадрово очистително“.

Ивайло Дичев призовава в един коментар да не подценяваме Слави Трифонов. „ В идеалния случай зад известното лице ще се наредят опитни политици, активисти с кауза, експерти със знание. В лошия – ами ще си останем с лицето“, смята професорът.

Именно…много полезно ще е обществото да разбере какви опитни политици, активисти с кауза, експерти със знание ще изберат да застанат зад един откровен популист, скаран с основни понятия в съвременната политика. Защото това е нонсенс. Подобен случай вече имахме с Бареков, например. Като се започне от Петър Стоянов /там така и не се изясни какво точно се случи/, минеш през Нешка Робева и завършиш с подкрепата на Софиянски!

Освен това опитните политици и експерти не стоят „на склад“. Ако не си експерт или симпатизант на ГЕРБ, си такъв на БСП. Или на ДПС – там имат много дори експерти. Или да речем на извънпарламентарните бивши реформатори, било от ДаБГ, ДСБ, СДС и т.н.

Експерти, които да си тананикат политическите мелодии на Слави, най-вероятно ще бъдат хора лузъри, маргинали, вечно неразбрани, отхвърлени, обидени и т.н. Влизането на Слави в политиката ще ги осветли и това е добре. В този смисъл, както и в по-общия, внушението за някакъв вакуум, който трябва да бъде запълнен също е погрешно. Политическото предлагане във всички посоки е по-голямо от търсенето, а сергията е по-шарена от чипровска черга.

Популярността на Слави Трифонов произтича не от печелене на доверието на хората с политически тези, а с шоу от телевизора. Иначе казано, ако си  бил известният водещ на „Топ гиър“ Джереми Кларксън, в един момент да искаш да ръководиш автомобилен концерн. Затова е съмнително каква политическа стойност може да има начинанието. Както и това на Бареков навремето, на Росен Петров /все бТВ кадри/, ако щете по-преди и на Любен Дилов, чието иначе много симпатичното навремето движение „Гергьовден“ също се спихна… И друг път съм напомнял, че по времето на соца Любка Кумчева беше сред 5-те най-познати лица в България, по-известна от половината членове на политбюро по времето на Живков.

А и както се убеди драгоценният читател, в последно време ТВ-продукцията хич я няма откъм авторитети.

Сега – за мантрата „референдум“.

Ние много често мислим в шаблони. Масово се приема например, че  успехът на референдума е политически пробив на Слави. Напротив – той е политически провал. Никой, който иска да го приемат като отговорен политик не би предложил подобни свръхпопулистки въпроси и съвсем справедливо те бяха отхвърлени на парламентарно ниво. Но всяко зло за добро. Защото се превърнаха в обеца за политиците и ги научиха да не подценяват такива популистки изяви.

Ако синоптикът Емо Чолаков излезе с въпрос за референдум „Искате ли тих и дебел сняг за Коледа“ и 3 милиона ще кажат „да“, но какво от това? А съществена част от съзряването на нацията е да се отсява разумно възможното от вредно желаното. В Швейцария го правят.

И накрая, ако пробие в парламента, Слави ще изиграе ролята на своеобразен „Козел опущения“. Ще има емоционални появи в кулоарите, ще има скупчени камери и микрофони както при всяка шантава изява на Бареков преди време.  И както е по правилник – Слави – зам.-председател на парламента. Както сега – следственият Марешки.

Ами шоу си е, какво да ви кажа. И поредният урок да си опичаме акъла. Затова – аз съм с 2 ръце за влизане на Слави в политиката.

В заключение – ако някой читател приема тези редове като своеобразна защита на политическото статукво – дълбоко се лъже. Проблемът е, че ако си представя Слави Трифонов като метла, която ще измете старите боклуци, то трябва да отбележим, че конкретно тази метла не е по-добра от самия боклук.

Но е добре да се разбере от опит.

 

16 Comments

 1. Амбреаж
  “Амбреаж”, със дълъг стаж
  размахал кълки здрави
  върви пред нас и кълчи таз
  “амбреажът” Слави.
  За тоз чудак повтарям пак
  който не е разбрал,
  е “абреаж” по нрав, защо,той е ляв
  и щото е педал…

 2. Хехе, г-н Петров, все едно сте изразили и моите мисли. Крайно време е Славчо да се пробва в политиката, вместо са ползва (неправомерно!) ТВ екран за полтическа пропаганда.

  Нека се види колко ще го подкрепят. Белким спихне тва неподплатено самочувствие на народен трибун и последна инстанция.

  А и както казвате: да се види и кои ще застанат зад него.

 3. ТОВА АКО СТАНЕ ЩЕ Е ПРОЯВА НА ПОРЕДНИЯ ИДИОТИЗЪМ ОТ БЪЛГАРИТЕ.ТО КОЙ НЕ ЛЪГА ПЪК МАЗА ТО 800 ДНИ, ГРАДОВЕ НА МЕЧТИ СЕ СТРОЯХА ВСЯКАКВИ ФУРНАДЖИИ БЯХА И ВСЕ ОПРАВЯХА А В КРАЯ НА КРАЯ СИ ЗАМИНАХА НО С ПЪЛНИ СКЛАДОВЕ С ПАРИ ОСТАНАХА А БЪЛГАРИТЕ СА СИ ПРОСТИ ХОРА.

 4. Eвгени Петров, с унизителното очакване на месия трябваше да сме приключили още при Бойко Борисов. За съжаление глупаците, гласуващи за ГЕРБ със затворени очи и съзнание ще се прехвърлят при Слави Трифонов.

  • ДеСеБилите доказано сте напълно загубили връзка с ганглиите, които имате вместо мозък… 😉 🙂

 5. Балъците пак са на опашката да целуват новия “ месия “ по …

 6. ДС си търсят нова мутра Борисов, нов Цацаров, нов Пеевски, нов ДС проект „ГЕРБ“, ето че Трифонов е идеален за тази роля. Театърът на комунистите от ГЕРБ-БСП-ДПС-АТАКА да продължи, малко маски да сменят.

 7. Дудукът говори смешен английски, но учиндолският цървул и толкова не може…Поредният приет гамбит, система „Кремълско отчаяние“…

 8. Г-н Петров, не те знам от кога си „инкасатор“ , но в момента ти се изявяваш, като „политически инкасатор“, с тези анализи , ала-колко хубаво се живее в беззаконие, корупция, измами,публични „законни“грабежи, лъжливи твърдения за 6% безработица, геноцид спрямо пенсионерите и стандарт на живот като в „бананова република“,разделена на феодални мутренски владения! Българския народ, може да сгреши във доверието си един, два и три пъти но ще намери верния път! А ти …. ти наистина си „инкасатор“!

  • А ти, анонимнико, се изживяваш кто неграмотник, който има нахалството да дава акъл на умните хора!
   „може да сгреши ВЪВ доверието“

  • Абе, льольо анонимен, българският народ, въпреки медийните проститутки като Слави, „греши“ вече за четвърти пореден път. Ама, ти още не си го видял, щото и за инкасатор не ставаш. Инкасаторите са наясно поне с числата.

 9. Шоуто стана политика, политиката стана шоу.

 10. По-добре не би могло да се каже.Точен сте както винаги.Само ще съжаляваме за изгубеното време отново.

  • Тъкмо напротив… Не е загубено времето, когато съзряваш. Загубено е, когато не си узрял и се люшкаш. Съзряването е СПЕЧЕЛЕНО време… 🙂

Коментарите са ограничени.