Лиляна Павлова: Критериите за Шенген са спазени, но се мерят субективно

Лиляна Павлова Снимка: Вевести.бг
Лиляна Павлова Снимка: Вевести.бг, архив

За България е важно да се присъедини в една добре реформирана и стабилна еврозона, коментира евроминистърът

Поставят се условия, които изглеждат обективни, но накрая субективно се мерят. Това е много често един от проблемите на Европа.

Липсата на доверието в Европа е, че тя поставя критерии, особено към страни кандидати като България да влезе в Шенген, които са спазени от много време и въпреки всичко нямаме обективната безпристрастна оценка да бъдем приети.

Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС по време на Международна конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива, предаде агенция „Фокус“.

„Държави членки, които ги нарушават, те не биват санкционирани. Това е неравно третиране, което създава предпоставката за понижаване на доверието в Европа. Аспектите на многогодишната финансова рамка, върху които в момента се фокусираме са няколко. Първо, за нас многогодишната финансова рамка като дебат трябва да го проведем преди май 2019 г. Ако не го направим дотогава и не постигнем съгласие, ще загубим инерцията, която сме направили“, коментира Павлова.

По думите й за България е важно да се присъедини в една добре реформирана и стабилна еврозона. „Смятаме, че страните не членки на еврозоната трябва да участват равноправно в реформата й. Предложението за специален бюджет за еврозоната изглежда логична стъпка за това да подобрим и политическия микс между единната парична политика, и националните ни фискални политики, но в никакъв случай този отделен бюджет не трябва да се разпростира, така че да дублира съществуващи политики, които имаме финансирани“, допълни тя и уточни, че предложеният предприсъединителен инструмент за държавите, желаещи да влязат в еврозоната, го подкрепят, но той не трябва да бъде за сметка на кохезионната политика, а да бъде допълващ.

Коментарите са ограничени.