ЗАГЛАВИЯ

Делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов започна днес

Елена Йончева Снимка: Пресцентър на БСП

Социалистката настоява за 20 хил. лв. за претърпени неимуществени вреди

Софийски районен съд даде ход на делото, което депутатът от БСП Елена Йончева заведе срещу премиера Бойко Борисов за клевета. Причината е изказване на Борисов от 10 март на предизборно събитие.

На него, според Йончева, той е заявил, че държавата е била принудена да й заплати милиони, което по думите й не е вярно. Йончева търси от Борисов обезщетение от 20 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

Адвокатът на премиера – Марин Марковски, заяви пред медиите, че Борисов го е помолил да не дава интервюта и доказателствени анализи пред журналисти. По думите му той е казал, че съдът ще реши спора и не желае той да се води пред медиите.

Марковски и другият адвокат на премиера –  Божидар Терзийски, представиха пред съда 73 документа, от които става ясно, че Йончева е получила 690 хил. лева в периода от 2004 до 2009 година. Според тях БНТ е изплащала на Йончева суми, дошли от реклама на държавни предприятия като „Лукойл“, ДЗИ, „Актавис“, „Монбат“ и други.

Според адвоката на Йончева – Георги Атанасов, тези плащания нямат връзка с изказването на Борисов, тъй като в него той не споменава БНТ, както и за получените от Йончева хонорари. По думите му със сигурност не това е имал предвид Борисов, като е казал, че в началото на мандата си е трябвало да изплати много милиони на Елена Йончева.

Пред съда адвокатите на Борисов заявиха също, че трябва да се докаже, че е имало такова събитие, на което премиерът е говорил, както и какво точно е казал. Те също така отказаха да приемат като доказателство представен от защитника диск с видео от новинарска емисия със запис, относим по делото.

Следващото заседание по делото беше насрочено за 5 декември, а съдът ще се произнесе по доказателствата в закрито заседание.

4 Comments

  1. Един много тънък начин на манипулация на информацята виждаме тук /Вевести просто е преписал, друг го е измислил и всички безкритично разпространяват/. В едното изречение се казва, според доказателствата в периода 2004-2009 г. Елена е получила 690 хил. лв. В следващото изречение се твърди, че БНТ изплащала на Елена суми дошли от реклама на държавни предприятия като…. От това читателят неволно остава с впечатление, че второто твърдение се отнася за същия период 2004 г.-2009г. без, обаче това да е казано, всъщност в текста. Така, без да има директна лъжа, се измества и обезсилва тезата на защита, защото мисълта на читателя веднага отива към съмнението, че три от изредените предприятия не са били държавни в посочения в предходното изречение период и следователно цялата защита е нещо като некомпетентна, невярна и скалъпена. Истината е, че ако предприятията бяха държавни, пак някакво оправдание за превод на суми към домашните сметки на премиера може и да се намери, например че така фирмите са ползвали по-евтино рекламно време, но основният и заметен проблем е, че И държавни, И частни фирми превеждат пари на свързано лице с минисър-председателя и лидер на политическа партия. А БНТ остава без приходи, задлъжнява, не плаща на контрагенти и данъкоплатецът се бърка в джоба, за да им плати масрафа.

  2. Вижте как от харесвана журналистка се превърна в това, което е в момента! Явно всичко за нея е пари! Мнооооого е жалка, горката!

  3. Патка-червенааааа..СВИКНАЛА ДА ВЛАЧИ от ДЪРЖАВАТА НИ ,но..сега ще ВЪРНЕ не 20 000 лв. ,а Борисов за 100 000 лв. ще Я…….ОСЪДИ и ДЕЛЯН ДОБРЕВ за 2 000 000 лв. за ПОДРОНВАНЕ АВТОРИТЕТА на ДОБРЕВ и ЛЪЖИ по НЕГОВ АДРЕС и РОДНИНИТЕ!!!

Коментарите са ограничени.