Фандъкова и Павлова садиха лалета с холанския посланик в парка на НДК

Лиляна Павлова и Йорданка Фандъкова посадиха няколко лалета.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на българското председателство Лиляна Павлова и Негово Превъзходителство г-н Яп Вернер, временно изпълняващ длъжността Посланик на Нидерландия в България, засадиха луковици на лалета в цветна мозайка в парка на НДК.

Цветната фигура от холандски лалета ще оформи през пролетта логото на българското председателство на Съвета на ЕС.

Цветната фигура е знак на сътрудничеството и партньорството между Холандия и България, Амстердам и София. Това е един от начините, по които подкрепяме първото българско председателство на Съвета на ЕС, каза Негово Превъзходителство г-н Яп Вернер.

Кметът Фандъкова благодари за инициативата и на бившия посланик на Нидерландия в България – г-н Том Ван Оорсхот, с когото този проект е договорен, така и на кмета на Амстердам – Еберхард ван дер Лан. Амстердам е един от най-добрите примери като град домакин на председателство на Съвета на ЕС, посочи Фандъкова.

Цветната фигура ще бъде видяна освен от гражданите на София и от многото гости на града. София е зелен град и през последните години се развива и като много цветен град. В момента над 300 000 луковици на пролетни цветя се засаждат в парковете на София, а сред тях са и холандски лалета. Започнахме и есенното засаждане на над 1300 дървета по булеварди, улици и в паркове, каза също кметът Фандъкова.

Цветята са символ на нещо позитивно и за нас е много важен този знак за подкрепа – не само за доброто и красиво посрещане на нашите гости, но и за усилията, които българското правителство полага, за да бъде един активен и добре работещ председател на Съвета на ЕС. Очакваме председателството да е изпълнено с много предизвикателства и нелеки теми, които да са обект на дискусия и дебат в търсене на консенсус по тях, каза Павлова.

Благодаря за подкрепата на Н. Пр. Яп Вернер, временно изпълняващ длъжността Посланик на Кралство Нидерландия в България. Благодаря и на кмета на София Йорданка Фандъкова за усилията по подготовката на цялостната инфраструктура в пространството около НДК и на София като цяло, за да бъде столицата ни добър домакин, каза още министърът.

Засадените лалета напролет трябва да се превърнат в цветна мозайка.

Коментарите са ограничени.