САЩ възнамеряват да се оттеглят от ЮНЕСКО до края на годината

Снимка: ЮНЕСКО
Снимка: ЮНЕСКО

Ирина Бокова изрази дълбоко съжаление от решението на Вашингтон

САЩ планират да напуснат ЮНЕСКО, утежнявайки още повече положението на организацията на ООН за култура и образование, измъчвана от регионални съперничества и недостиг на финансиране.

Това предадоха Ройтерс и БТА, като се позоваха на дипломатически източници.

Според цитираните източници САЩ, които отмениха значителния си финансов принос за бюджета на ЮНЕСКО през 2011 г. като протест срещу решение за предоставяне на пълноправно членство на палестинците, възнамеряват да обявят решението в близките дни. В резултат ЮНЕСКО се лиши от над 20% от финансирането си.

„Това още не е официално, но е вярно“, каза западен дипломат, пожелал анонимност.

Списание „Форин полиси“ съобщи по-рано днес, че САЩ официално ще се оттеглят, след като ЮНЕСКО избере нов генерален директор утре.

Според изданието с това решение САЩ искат да спестят пари и да протестират срещу антиизраелската по тяхно мнение позиция на ЮНЕСКО.

Други източници сочат, че официално САЩ няма да са член на организацията от 31 декември.

САЩ, които предоставят на ЮНЕСКО 80 милиона долара на година – близо една пета от бюджета на организацията, все още имат глас в нея и се очаква да запазят статут на наблюдател.

 Говорителят на американския държавен департамент Хедър Науърт каза, че Вашингтон ще създаде мисия за наблюдение, която да замести американското представителство в базираната в Париж Организация на обединените нации за образование, наука и култура. Науърт добави, че това решение не е било лесно.
Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази дълбоко съжаление за решението на САЩ да се оттеглят и посочи, че сътрудничеството с Вашингтон се е базирало на общи ценности.

Коментарите са ограничени.