Румен Радев: ГЕРБ свеждат антикорупционния закон до някаква игра (подробно)

Президентът Румен Радев. Кадър от БНТ

Президентът даде да се разбере, че подкрепя законопроекта на БСП и няма да разсекрети стенограмата от проваленото заседание на КСНС

В мотивите, с които този закон се внася в парламента /на правителството, б.ред./ ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото.

Това каза президентът Румен Радев в интервю за „Още от деня“ по БНТ.

„С отнемането на незаконно придобито имущество се възстановява справедливостта в обществото независимо от наказателното преследване. За мен едно такова разбиране свежда корупцията до някаква игра – играеш докато те хванат, после връщаш и после пак можеш да играеш“, обясни той как вижда логиката на закона.

„Или пък къташ парички, и един ден, когато не вземаш висока държавна длъжност, ти автоматически изпадаш извън този закон, не подаваш вече имуществена декларация и пазарът за теб е открит. Луксозни къщи, апартаменти, коли…каквото си поискаш“.

За проваленото заседание на КСНС

„Според мен самият факт, че политици напуснаха преждевременно участието си във форум, където трябва да участват по закон е показателен“, коментира Радев прекратения Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/. „Допълнително важността на темата, която е чувствителна за нашето общество подсилва подозренията за бойкот у много наблюдатели“, каза президентът, като по този начин изрази негласно съгласие с позицията на Корнелия Нинова, която твърди същото.

Радев повтори тезата си, че след като темата е приоритет на обществото, тя трябва да бъде такава и за политиците, независимо от ангажиментите им. В закона и правилника за КСНС сроковете са ясни – напомни той.

„Проблемът дойте, че няколко от участниците обявиха, че ще напуснат по време на самото заседание без предварително уведомяване“ поясни Радев.

В отговор на въпрос дали ще разсекрети стенограмата, както е предложил председателя на НС Димитър Главчев, държавният глава посочи, че загубата на кворум не е бил породен от дебатите и даде да се разбере, че няма да направи стенограмата публична, защото няма нищо общо със случая.

Преди ден обаче и Корнелия Нинова и Бойко Борисов се изказаха „за“ даването на гласност на разговорите на КСНС.

Румен Радев даде ясно да се разбере, че  от двата законопроекта предпочита този на БСП, който включва разследващи функции на антикорупционния орган.

За антикорупционните законопроекти

Държавният глава определи темата като „“конфликтна“  и неговата роля не е да търси механично обединение на два проектозакона, а обединение  около принципи и насоки.

„Философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията – основно имуществената декларация“, отговори той на въпрос на интервюиращата. „Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но абсолютно недостатъчно условие, ако искаме да имаме ефективност в тази борба“, категоричен е Румен Радев.

„ За да имаме ефективна борба с корупцията, трябва да има наказателно преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме в борбата с корупцията на самопризнание в имуществените декларации. Това няма как да пресече корупционните престъпления, които се вършат сега. Това няма как да разкрие моделите, схемите и гейтовете“, убеден е президентът и затова трябва активно разследване и наказателно преследване.

„Аз слагам акцента на всеобхватни, ефективни мерки за борба с корупцията. Тук трябва да има и превенция, трябва да има и разследване. Не може да се пренебрегва една от тези страни“, каза Радев.

Кой да назначава шефа на новият антикорупционен орган?

По този въпрос президентът отново застъпи тезата на БСП – че не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на този орган.

„Как мислите – ще разследва ли това ръководство собствените си министри, министрите на това излъчено мнозинство. Очевидно това ще стане много трудно. Назначаването на ръководството на този орган за мен не е самоцел. Бих приел да назначавам това ръководство само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява“, отговори държавният глава.

За напрежението между президента и управляващите

„Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Но виждате, че срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция, но виждате, че никой не смее да излезе открито и да предяви обвинения, защото знае, че те ще бъдат развенчани в съда“, уеден е Румен Радев.

„Аз оценявам посредническите усилия на премиера, но е очевидно, че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци. Атаките станаха изключително остри в момента, в който аз казах, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта и когато особено стана ясно това предложение, че може и президентът да назначава ръководството на този антикорупционен орган. Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера Борисов и с много от неговите министри. Но това няма как да снеме отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведение“, категоричен е Радев и изрази готовност да се срещне с премиера Борисов за изчистването на проблемите, но при ясни условия. Първо – не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт, и второ – че трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта.

„Аз няма да приема корупционния комфорт при никакви обстоятелства. Трябва институциите да работят добре помежду си. Държавата трябва да реши един огромен проблем – това е корупцията по високите етажи на властта. Това е видно от всички доклади, които идват отвън, но това е видно и от статистиката. Има ли до момента осъден за корупция от високите етажи на властта“, попита президентът.

За избора на нов изтребител

„В никакъв случай този избор не е предопределен – тук има едно много сериозно внушение на лобисти. Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса. Всичко друго е спекулации“, кааза Румен Радев по поредната конфликтна тема между него и парламента и призова да търсим оптималното, а не предубедено решение.

Бившият команднир на ВВС обаче смята, че управляващите са демонстрирали вопиюща некомпетентност по въпроса

„ Учудващо за мен е техните стремежи и желания да се изявяват в различни области от целия този процес. Никой не иска от тях да бъдат експерти по съвременна сложна авиационна техника и по способите за нейното използване. Те трябва да имат минимални познания по процеса на избора, който наистина е доста сложен по всички законови уредби, които го регламентират, по принципите на проектното управление. Що се отнася до посланиците – абсолютно не приемам те да изказват мнение за работата на българските институции, особено когато представляват заинтересованата страна“, заяви президентът визирайки позиция на посланика на САЩ.

За достъпа на Иво Христов до класифицирана информация

Задачите на господин Иво Христов не изискват достъп до класифицирана информация. Ако преценя, че неговите задължения изискват такава, ще се подадат съответните документи. Категорично г-н Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ, това ще покаже и проверката на ДАНС, каза Румен Радев по повод твърдения, че неговият началник ня кабинета борави с подобни документи.

За обвиненията в шуробаджанащина в Хасковския регион

„Вълнувам се като президент не само за Хасково, но и за цялата страна. Напоследък вече се носят анекдоти вече, че България е родово-общинен строй, защото общините се управляват от родовете, отговори президентът на въпрос на интервюиращата.

„Това е недопустимо – трябва да се спазва конкурсното начало и всички прозрачни принципи за назначение на служителите. След като този модел е порочен, ние трябва да се борим да го променяме, независимо от партията, която го налага. Затова и аз свиках този КСНС на тема „Борбата с корупцията по високите етажи на властта“, защото тази корупция разпределя парите по общините, определя обществените поръчки, създава схемите и моделите, по които част от тези пари се връщат обратно“, отговори Радев.

Атака по санирането и упрек към парламента

„2 милиарда лева за санирането са изхарчени – по-голямата част от тях, при множество нарушения и вече доказано с одити за нарушения на финансовата дисциплина – това са похарчени пари. Ето тук трябва да бъде упражняван контрола на парламента. Трябва да има контрол и за харченето на излишъците от бюджета. Не го виждам“, заяви Румен Радев.

За новият Висш съдебен съвет

„Уважавам независимостта на нашата съдебна система. И очаквам ВСС да докаже и да докаже принципност и да докаже своя професионализъм. Върнах указа за назначаването на Георги Чолаков, за да дам възможност на новия ВСС, избран по нови правила, натоварен с нова легитимност да направи този избор, защото вярвам че това е част от съдебната реформа, която осъществяваме стъпка по стъпка и трябва да доведем до край“, каза президентът, но не коментира фактът, че новият ВСС няма да започне процедурата от самото начало, а само ще изслуша наново Георги Чолаков.

За българското европредседателство

„Според мен ще бъде грешка, ако очакваме, че европредседателството е форумът, от който България трябва да извлече някакви директни ползи. Не, България трябва да постави актуалните за дневния ред на ЕС теми, да може да координира работата по тези теми, но силата тук и голямата отговорност се пада върху българската администрация. Българските институции трябва да покажат една зрялост и да предизвикат доверие“, коментира темата държавният глава в края на интервюто.

14 Comments

 1. На кого му пука, какво говори това Нищо! И това мекотело, коет назначи секс играчката си втори договор без да има никава компетентност за ПР ще ми за родово-общинен строй!?

 2. Този човек го гони някаква параноя,от всичко е недоволен,всички му подливат вода.Да иде при кака си Кури, с нея виждаме, че няма различия.

 3. НЕ ДРАЗНЕТЕ НАРЦИСА ! МНОГО Е ЗЪЛ !СЕГА СЕ Е ДОБРАЛ ГОРКИЯТ ДО ВЛАСТ И – ХАЙДЕ ПЪК НЯКОЙ ЩЕ МУ КАЗВА ДА РАЗСЕКРЕТЯВА СТЕНАГРАМИ ! Ами ТАЯ ДУМА Е МЪЧНА ! БЪЛГАРСКА ! А човекът ЛОМОТИ НАТОВСКИ английски ! На кур-сове е ходил ! Кажете му я па рускаму : т.н РАЗСЕКРЕТЯЮТ… СКРИВАЮТ……щото ПРЕС-СОЛТАШАКЪТ МУ Иво Христов -НЕ ПАНИМАЕТ И НЕ ЧИТАЕТ ШИФРОГРАМАМИ ??? НИКАГДА ! НЕПАНИМАЕТ ! НЕПРИЧОМ С НИЩОГО !!!

 4. А днес БНТ, след Радев, поканили…познайте – Кутев (спускача на опорки, властелинът на троловете) половин час да обяснява позцията на Радев, с която той бил съгласен, понеже…нали се сещате старите манджи, на които същият Кутев беше главен готвач. Гласят нов Костинброд, много да се пазят Борисов и ГЕРБ от тях.

 5. а бре руменчо,не проумяли,че се пъхаш в миша дупка?

 6. Бог да пази България от престъпници и изменници, и най-вече от пребоядисани комунисти! Опитват се да вкарат разкол между правителство и парламент, виждате ли АЗ – с големи букви- колко съм демократичен, ама партията на ББ не е! ББ да внимава и да не се подвежда от човешка суета! Играта на президента е опасна, да не изгори!

 7. Този мижитурко,Президента е национална опастност за страната.Не случайно се показват снимките на бившия диктатор Тато и Радев,приликата е видима 100%,та тоя същия,иска да върне отново комунистическата диктатура,отново на власт- от ненормалната си мания за величие и власт– болни мечти на един човек и то избран за президент,започнал да показва първите симптоми на земна шизофрения…….

 8. Ако обществото ни не скочи срещу този наглец…и не му покаже къде му е мястото… България ще има проблем…Тръгнал е да бута правителството и да насажда недоверие в парламента..! Засилил се е към еднолична власт !

  • Да, определено този човек иска да е над парламента.Позволява си да обижда политическа сила и да й се бърка със заповеди (?!?). Иска да командва ГЕРБ, Борисов, парламента, всичко, иска да УПРАЖНЯВА ВЛАСТ (!!!) Онова, което се пробват с БСП е да създадат уж „антикорупционно звено“, което обаче да е инструмент за бесепаро-президенстка разправа с ГЕРБ. Ако погледнете в неговия ФБ профил, ще прочете призиви от негови фенове за „указ за президенстка република“, да поведял народа и т.н.

 9. Гласоподавателите за това нагло, лъжливо политическо чудо, да си посипят главите с пепел. Надмина и то още в началото по мания за величие и надменност всички свои предшественици, в т.ч. и Първанов.
  Господ да пази България!

  • И ние това се молехме – Господ да пази България! И той чу молбите ни и ни даде Президента Румен Радев! За да я опази от вас – хайдуците на демокрацията!…

   • ХАЙДУЦИТЕ СА ПРИ ПРЕЗИДЕНТО НАЧЕЛО С НЕГО ТЪЩИ ЛЮБОВНИЦИ ЯКО ЦОЦАТ ОТ НАС ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ПЪК ТИ СИ СПИ ЗИМЕН СЪН

Коментарите са ограничени.