Горбачов призова за среща между Тръмп и Путин

Михаил Горбачов

Според него отношенията между САЩ и Русия са в „тежка криза“

Последният съветски лидер Михаил Горбачов заяви, че знаковият договор за контрол върху въоръженията, помогнал за спиране на Студената война, е в опасност и призова за среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин, за да бъде спасено споразумението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Горбачов заяви, че отношенията между САЩ и Русия са в „тежка криза“ и договорът, с който бяха забранени всички съветски и американски ядрени и конвенционални ракети с малък и среден обсег с наземно базиране, е в сериозна опасност.

Договорът за ядрените сили със среден обсег беше подписан през 1987 г. във Вашингтон от Горбачов и тогавашния американски президент Роналд Рейгън. След рухването на Съветския съюз Русия пое задълженията по споразумението.

През последните месеци САЩ и Русия взаимно се обвиняват в нарушаване на договора, което поражда страхове, че той може да се разпадне. Отношенията между Вашингтон и Москва продължават да се влошават на фона на твърденията за руска намеса в американските президентски избори през 2016 година.

Горбачов заяви в статия във в. „Росийская газета“, че договорът е в опасност и Тръмп и Путин трябва да се срещнат, за да обсъдят проблемите на ядреното разоръжаване и стратегическата стабилност.

Според Горбачов договорът „се оказва най-уязвимата брънка в системата за ограничаване и намаляване на оръжията за масово унищожение“.

„Ако системата за ограничаване на ядрените оръжия рухне, а именно до това може да доведе разпадането на договора за ядрените сили със среден обсег, последиците ще бъдат катастрофални“, заяви той.

Обръщайки се към Тръмп и Путин, Горбачов каза, че иска да види „пълноценна“ среща на върха между САЩ и Русия като тази, в която е участвал той в края на Студената война.

„Никак не е нормално президентите на ядрените сили да се срещат някъде „в кулоарите“ (на някое събитие) и да са се срещали само веднъж“, заяви Горбачов, имайки предвид срещата между Тръмп и Путин на форума на Г-20 в Германия през юли.

„Ако договорът за ядрените сили със среден обсег може да бъде спасен, това ще бъде силен сигнал за целия свят, че най-големите ядрени сили разбират своята отговорност и се отнасят сериозно към своите задължения“, каза Горбачов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.