ЗАГЛАВИЯ

Социолози отбелязват 110-ата годишнина на Иван Хаджийски

Дискусия в Троян по повод 110-ата годишнина от рождението на Иван Хаджийски инициира Институтът по социология „Иван Хаджийски“ заедно с Българската социологическа асоциация и Община Троян.

Участие в дискусията ще вземат професор Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, както и други представители на Института.

Тази година Институтът „Иван Хаджийски“ обяви и конкурс за есе на тема „Нова оптимистична теория за българския народ?“. Отличени бяха трима студенти и докторанти, който ще получат наградите си на тържествената церемония организирана от Института в Троян.

Победителите ще прочетат кратки откъси от есетата си и ще участват в дискусията. Първа е  Арманда Димитрова, втори – Емил Марков, а трети е Христо Иванов. Тримата изучават и активно следят  обществените процеси в страната.

В идните месеци ще има и дискусии за Иван Хаджийски в София, като част от програмата на Института в новото място за дебати – зала „Джеймс Баучер“.

Иван Хаджийски, който е роден на 13 октомврие български публицист, социален психолог и марксист. Преди 1944 г. трудовете му са интерпретирани от някои анализатори, като изследовател използващ методите на Густав Льобон и Чернишевски.

За десет години написва 4 книги и над 20 студии и статии, които дават основание да бъде смятан за един от основоположниците на българската социология. Социологическите му изследвания за българската народопсихология, „Бит и душевност на нашия народ“, се считат за най-важните му трудове.

Четете „Оптимистична теория за нашия народ“ ТУК.

Коментарите са ограничени.