ЗАГЛАВИЯ

Депутатите решиха: До 6 заплати бонус годишно за командированите магистрати в Специализирания съд

Снимка: Пресцентър на Народното събрание

Със 110 гласа „за“ и „37“ въздържал се депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, съобщи тв Европа.

Те предвиждат годишен бонус от максимум 6 заплати за магистратите и служителите, командировани в Специализирания съд.

С измененията се въвежда и възможност за командироване на неограничен брой магистрати от други съдилища и прокуратури заради голямата натовареност в Специализирания съд. Съюзът на съдиите изрази остра позиция срещу промените, тъй като поставят в непривилегировано положение служителите на СГС и СРС, които също поемат голям обем от дела.

От БСП също не подкрепиха законопроекта и призоваха за промени между първо и второ четене на законопроекта. Той беше внесен от 7 народни представители от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и ВОЛЯ.

„От една страна се касае за мотивация, но от друга – за демотивация, защото ако критерият за натовареност не е обоснован ще се получи вътрешна конкуренция между магистратите във вътрешната прокуратура и съд. Това ще доведе до едно бързане. С какво тези магистрати се различават по натовареност със служителите в СГС и СРС? Напротив, те са много по-натоварени,“ каза Филип Попов.

 

Коментарите са ограничени.