Орхан Памук: Унищожиха любимия ми Истанбул

Снимка от официалния сайт на Орхан Памук

Според нобеловия лауреат градът е станал по-богат, но по-малко свободен

Турският писател и нобелов лауреат Орхан Памук заяви, че от политически съображения за него вече е невъзможно да живее в родния си Истанбул, съобщи турската СиЕнЕн-Тюрк.

Това той каза за италианския в. „Стампа“, съобщава бТВ.

„Унищожиха любимия ми Истанбул“ е цитиран да казва писателят в публикация в литературна притурка на вестника. Памук говори за настъпилите в града негативни промени през последните 15 години и споделя: „Вече е погрешно от политически аспект дори да изпитваш носталгия“.

Според него Истанбул се е превърнал в по-богат, но по-малко свободен град.

Памук, който отдавна живее в Ню Йорк и преподава в Колумбийския университет, споделя също, че за него Западът вече не е някаква загадка. „Но моят дом винаги си остава Истанбул. Политически обаче вече не мога да живея там“, добавя той.

„Превърнах се в политически писател“, заяви още той, добавяйки, че е започнал да завижда на западните автори. Той обясни, че на тях обикновено не им се налага да обсъждат при интервюта политическата обстановка в страните си, а говорят за съдържанието на своите книги.

„Бъдещето на Турция е Западът“, категоричен е Памук, който казва, че е израснал с тази увереност. „Получих западно, либерално, светско образование.

Днес в Истанбул няма свобода на словото и това ме разгневява, натъжава и побърква“, добави той.

2 Comments

Коментарите са ограничени.