Трима скиори загинаха, откриха изчезналия сноубордист (допълнена)

Във високите части на планините духа бурен, до ураганен вятър и има гъста мъгла, напомнят  от Планинската спасителна служба и подчертават, че тази обстановка е много опасна
plt-4376
Снимка: Пламен Трифонов

Трима скиори загинаха под лавина в района на хижа „Яворов” между Разлог и Банско. Първоначално имаше информация за двама затрупани.

Момчетата гърци и са били част от по-голяма група младежи.

Отрядът на планинската служба в Банско е получил сигнал за двама скиори, които са попаднали в лавина в района на хижа „Яворов“, съобщи „24 часа“.

Те са се спускали извън маркираните писти в района на ски зоната и не са се съобразили с предупрежденията за висока лавинна опасност.

По-късно стана ясно, че младежите са затрупани от лавина при хижа „Яворов“ в Пирин. За това съобщи пред БНР председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

Въпреки предупреждението на хижаря да не се влиза в региона, който той е посочил, те решили да карат там, подсичат снега, който е близо два метра, тръгва лавина и двама от тях изчезват. Другите успяват да се разрият, да излязат да си помогнат, обясни той.

Току-що беше открит изгубеният сноубордист в региона на Дамянишката долина (до хижа Дамяница) и в момента го транспортират.

„Там също не може да се влезе, защото снегът е 1,6 метра. И ние сме го намерили, жив и здрав е, но в момента сме пуснали едно 40-метрово въже, за да го изтеглим с лебедка“, обясни Григоров.

От Планинската спасителна служба към БЧК съобщиха пред агенция „Фокус“, че сноубордистът е карал извън пистите и не се е съобразил с метеорологичните условия. Над два часа продължи акцията по издирването му, а в района има опасност от лавини, уточниха от службата.

В края на януари английски скиор се загуби в същата долина, след като беше излязъл от пистата. той беше открит без травми, но сериозно изтощен.

Обстановката по планините, продължава да се усложнява в резултат на падналия сняг, като дебелината на снежната покривка надхвърля над 1 метър.

Степента на лавинна опасност е висока.

Във високите части на планините духа бурен, до ураганен вятър и има гъста мъгла, напомнят  от Планинската спасителна служба и подчертават, че тази обстановка е много опасна.