Прал ли е пари през 2000 г. борецът с паралелната държава Кирил Добрев?

Кирил Добрев. Снимка от "Фактор"

Лидерите на БСП Корнелия Нинова и Кирил Добрев са и две от знаковите лица на прехода. Между двамата червени политици протича и една забравена синя нишка, от славните години на ОДС, когато се „водеше“ уж битка с комунизма, пише „Фактор“.

Тогава Кирил Добрев развива финансов бизнес, арестуван е заради пренасяне на валута, има съмнения за пране на пари, но делото е смачкано и потъва в прокуратурата, след предполагаема намеса от най-високо ниво в държавата(поне така шушукаха в партийните централи). От строители на паралелната държава, днес и двамата с Нинова са фронтмени на борбата с нея.

„Фактор“ припомня скандалния случай, когато на 17 май 2000 г. вечерта на ГКПП „Калотина” са задържани сръбският гражданин Бранислав Жечевич, който е внесъл голямо количество валута в Република България – 215 хил. германски марки и 43 хил. 159 долара, и двама български граждани, които са получили  сумата – Кирил Добрев и Илиян Насков.

После с разпореждане от 19 май 2000 г. на Районната прокуратура – Сливница, на МВР е възложена проверка по прокурорска преписка с регистрационен № 542 от 2000 г. с оглед събиране на достатъчно данни за извършения от Кирил Добрев, Илиян Насков и Бранислав Жечевич престъпление по чл. 251, ал. 2 и чл. 252 от Наказателния кодекс.

Бившият главен секретар на МВР генерал-майор Божидар Попов възлага проверката на ДНСС. От събраните данни е установена сложна операция с валута според която на 20 април 2000 г. сръбският гражданин Бранислав Жечевич е влязъл на територията на Република България през ГКПП – Калотина. Според разпечатките от регистрационния дневник на финансова къща „Фактор И.Н.“ АД в същия ден Жечевич е обменил 50 000 долара, равни на 103 600 лв. по курса за деня във финансова къща „Фактор И.Н.“ АД – София, която сделка е отразена от финансовата къща с бордеро № 104. На същата дата е закупил 104 129 германски марки на стойност 103 599,40 лв. от същата финансова къща, която сделка е регистрирана с бордеро № 105. Според обясненията на Жечевич тези суми са внасяни по сметка на фирмата на Илиян Насков в изпълнение на сделка.

На 4 май 2000 г. Жечевич отново е влязъл на българска територия. В митническата декларация е обявил пренасянето на сумата 42 000 долара и 290 000 германски марки. В същия ден е напуснал страната през ГКПП – Калотина. Според неговите обяснения и тази сума е внесъл във финансова къща „Фактор И.Н.“ АД – София, която от своя страна е отразила това действие отново като обмен на валута, продадена от Жечевич с дата 5 май 2000 г. Бордерото е с № 56 за сумата 45 434 долара равни на 99 500 лв. Същото лице е закупило в този ден 100 000 германски марки за сумата от 99 500 лв. от финансовата къща, отразено в бордеро № 248.

От тези данни е видно, че към тази дата Жечевич не се е намирал на територията на Република България.

Отразените обменни сделки от финансовата къща „Фактор И.Н.“ АД са с невярна дата на регистрацията – ден по-късно от действителния момент на сключване на сделките, което съставлява нарушение на указанията за регистриране и отчитане на сделките с чуждестранна валута на БНБ и Наредба № 26 за сделките на финансовите къщи с чуждестранна валута. Направено е невярно отразяване на несъществуваща сделка между лицето и финансовата къща. Според обясненията на Жечевич парите, които е обменял, са собственост на фирма „Панония“ от град Сремска Митровица с директор Драган Касич. Основание за пренасянето им през границата на Република България и предаването им на финансова къща „Фактор И.Н“ е сделка за доставка на дизелово гориво. Жечевич само е пренасял парите срещу комисионна от 700 германски марки. Повече данни в подкрепа на тези негови твърдения не са събрани.

От друга страна, изпълнителният директор на финансовата къща Илиян Насков и председателят на Съвета на директорите Кирил Добрев твърдят първоначално, че тези суми са пренасяни през граница, за да бъдат инкасирани от трезор в София. В обясненията си от 16 юни 2000 г., тоест месец по-късно, вече и двамата твърдят, че целта на пренасянето на валутата е била обмяна в същата финансова къща.

Обясненията от Добрев и Насков, дадени пред разследващите първоначално и месец по-късно, са противоречиви. Те противоречат и на тези, дадени от Жечевич. Независимо от вида на сделката и целта на пренасянето на валутата през граница, не са събрани данни, които да установят къде се намира валутата, предмет на престъплението. Ако целта на внасянето е нейният обмен, то същата би следвало да бъде изнесена от Жечевич по законно установения ред.

Второ, регистрираната от финансова къща „Фактор И.Н.“ обменна сделка с дата 5 май 2000 г. е невъзможна предвид на това, че датата, която е отбелязана в регистрационния дневник, не съвпада с датата, на която страната по нея – Жечевич, е влязъл и напуснал територията на Република България. Това съставлява нарушение на указанията за регистриране и отчитане на сделки в чуждестранна валута на БНБ, като в случая стойността на предмета на престъплението е в големи размер.  Материалите по случая са изпратени в прокуратурата. Какво се е случило след това ли? Нищо не се  е случило.

Кирил Добрев направи политическа кариера и днес дори е зам.-председател на БСП, пише „Фактор“.

/Със съкращения/

3 Comments

  1. Боже, как може да обвинявате човека в такива прегрешения. Че той е заместник председател на БСП. На такива постове застават само кристално чисти хора. Вземете пример от председателката на БСП, тя само 50% приватизирала за себе си за 70000 долара, които забравила да плати.Дори тогавашния шеф на БСП -Станишев се изуми от наглостта и я уволни, но сега са първи дружки. Не говорете и не пишете лоши неща за БСП. Там са само хора от „сой“. Чисти, почтени, освен по няколко милиона в евро, друго не желаят.

  2. Живеем в странна държава.Толкова е мерзко, отвратително и стряскащо необяснимо….Тези , които окрадоха, продадоха,подариха за жълти стотинки богатствата на българите, нагло и безцеремонно сега са заели високите етажи на властта и раздават правосъдие- търсят сметка от другите за собствените престъпления. Говорят, говорят , размахват пръст…Ама ние помним бе, наглеци.Всички началници на вчерашния конгрес трябва да бъдат съдени , а не да искат вотове на недоверие. До кога ще им бъде позволявано да им плащат стоенето на власт. Защото няма какда си с претъпно минало, да си зависим от това минало и да се правиш , че не се отнася за теб истината , че си зависим и престъпникТези хора пишат законите , които ги пазят от възмездие. ДО КОГА?????Робско племе сме, хей , робско.Престанах да гледам политика, защото ме е гнус от всякви стари мутри от деветдесетте додини , съсипали страната , изгонили децата и пречещи и оплюващи всичко хубаво , което някой се опитва да прокара с една единствена цел- да вземат влатта и да грабят , спокойно и безцеремонно. Ние помним дългото им управлсение , в което се бяхме превърнали в руска губерня , където нищо не се случва , а само се говори , че нещо се случва….Стига вече, стига!

Коментарите са ограничени.