„Земята е плоска“ – 14 разказа от Ръдиард Киплинг

Излезе от печат сборникът с разкази „Земята е плоска” от Нобеловия лауреат за литература Ръдиард Киплинг.

Земята е плоска(превод: Надежда Розова, 384 стр., цена: 18 лв., издателство Колибри) съдържа 14 разказа, представящи феноменалното тематично многообразие, продуктивността и литературната виртуозност на писателя от различни етапи на дългия му творчески път. Шеметният му размах обхваща дързък реализъм, затрогваща носталгия, мрачна комичност, смразяващ ужас и загадъчна свръхестественост.

Палитрата е впечатляваща: от невъобразимо увлекателното приключение на „Човекът, който искаше да стане цар“, до смразяващата призрачност на „Необикновената разходка на Мороуби Джукс“, трогателната детска травма в „Блей, блей, Черна овца“, блестящите военни истории „Градинарят“ и „Мери Постгейт“, затрогващата човечност на „Лиспет“ и „Историята на Беделия Херодсфут“, комизма на „Селото, което гласува, че Земята е плоска“ и потапянето в религиозната история и мистика в „Окото на Аллах“ и „Църквата в Антиохия“.

Джоузеф Ръдиард Киплинг (1865-1936) е британски писател и поет, Нобелов лауреат за литература за 1907 година. Роден е в гр. Бомбай, Индия. През 1871 г. заминава със сестра си за Англия, където е настанен в частен пансион. През 1878 г. постъпва във военноподготвителния колеж в Девъншир – именно там прави първите си литературни опити. До 1889 г. издава 6 книги с разкази, които му носят голяма популярност в Индия и Англия. Спрягат го като литературен наследник на Чарлс Дикенс. През 1894-95 г. излизат прочутата „Книга за джунглата” и „Втора книга за джунглата”, илюстрирани от баща му, Джон Киплинг. Литературното творчество на Киплинг обхваща 4 романа, 13 тома с разкази, детски книги, няколко сборника с пътеписи, статии и стотици стихотворения.

По-долу четете откъс от книгата на Ръдиард Киплинг – „Земята е плоска”

ЛИСПЕТ

Нима отхвърляш Любовта!

Какви са тези богове, кажи ми?

Един в Трима и Трима в Един?

Не! При своите Спасители отивам –

ще ми дадат навярно по-добра утеха

от Духа, Отеца и студения Му Син.

„Вероизменник“

 

Тя беше дъщеря на планинеца Сону и на жена му Джадех. Една година реколтата им от царевица се провали, а две мечки пренощуваха в маковата им нива точно над долината на река Сутледж, откъм Котгарх, затова на следващата година двамата приеха християнството и занесоха бебето си в мисията да бъде покръстено. Капеланът я кръсти Елизабет, което планинците произнасят на пахари „Лиспет“.

После холера връхлетя долината Котгарх и отнесе Сону и Джадех, а Лиспет стана наполовина прислужница, наполовина компаньонка на съпругата на капелана. Това беше след господството на моравските мисионери в този край, ала преди Котгарх да забрави напълно званието си „господар на северните планини“.

Не знам дали християнството усъвършенства Лиспет, или боговете на нейния народ тъй или иначе я бяха обдарили много, ала тя порасна и стана прелестна. А когато планинско момиче стане прелестно, си струва да пропътуваш петдесет мили по лош път, за да я зърнеш. Лиспет имаше класическо лице, от онези, които често рисуват, но рядко виждаш. Беше с твърде светла кожа за момиче от този народ и много висока. Освен това имаше великолепни очи и ако не носеше отвратителните пъстри басмени дрехи, тъй любими на мисионерите, човек би я помислил за римската Диана, излязла на лов, срещне ли я неочаквано в планината.

Лиспет прие християнството охотно и не се отказа от него, когато стана жена, както правят някои планински момичета. Земляците ѝ я мразеха, задето е станала мемсахиб и се къпе всеки ден, така говореха, а съпругата на капелана не знаеше как да се държи с нея. Някак не върви да караш достолепна богиня, висока пет фута и десет инча, да мие съдове. Затова Лиспет играеше с децата на капелана, посещаваше неделното училище, прочете всички книги в къщата и ставаше все по-красива, като принцеса от приказките. Съпругата на капелана каза, че момичето трябва да започне работа в Шимла като медицинска сестра или нещо друго „по-изискано“. Лиспет обаче не искаше да заминава да работи. Беше много щастлива, където си беше.

Когато в Котгарх пристигаха пътешественици – а такива навремето нямаше много, – Лиспет се заключваше в стаята си от страх да не я отведат в Шимла или някъде другаде в непознатия свят.

Един ден, няколко месеца след като навърши седемнайсет, Лиспет излезе на разходка. Не правеше като английските дами – миля и половина пеша, а после обратно на кон. По време на своите бродения тя изминаваше двайсет-трийсет мили, сновейки между Котгарх и Наркунда. Този път се върна чак по здрач и се спусна по стръмната пътека към Котгарх с тежък товар на ръце. Съпругата на капелана дремеше в дневната, когато Лиспет влезе задъхана и изтощена от товара си. Положи го на дивана и каза простичко:

– Това е съпругът ми. Намерих го на пътя за Баги. Пострадал е. Ще се погрижим за него, а когато се оправи, твоят съпруг ще ме ожени за него.

Лиспет за пръв път заговаряше за брак и съпругата на капелана изпищя ужасено. Обаче най-напред се налагаше да обърне внимание на мъжа на дивана. Беше млад англичанин с дълбока назъбена рана на черепа. Лиспет каза, че го намерила на склона и го донесла у дома. Дишането на мъжа беше неравно и той беше почти в несвяст.

Капеланът, който разбираше едно-друго от медицина, превърза раната му, а Лиспет чакаше пред вратата, ако се наложи да помага. Обясни на капелана, че това е мъжът, за когото ще се омъжи, а той и съпругата му я сгълчаха строго за неуместното ѝ поведение. Лиспет слушаше мълчаливо, после просто потвърди намерението си. Голяма доза християнство е нужна, за да заличи дивашките източни инстинкти като влюбването от пръв поглед. След като намери мъжа, достоен за преклонението ѝ, не виждаше защо трябва да пази избора си в тайна. Не възнамеряваше да допусне и да я отпратят. Щеше да се грижи за този англичанин, докато не се възстанови достатъчно, за да се ожени за нея. Такъв беше скромният ѝ план.

В продължение на две седмици англичанинът имаше лека треса и възпаление, но после се пооправи и благодари на капелана, на съпругата му и на Лиспет – най-вече на Лиспет – за нейната добрина. Пътешествал на изток, така им каза – никой още не говореше за запалени туристи в онези дни, когато компания „Източно параходство“ беше млада и мъничка, – и пристигаше от Дехра Дун, за да събира растения и пеперуди по склоновете на Шимла. Затова никой в града не знаеше нищо за него. Допускаше,  че е паднал от канарата, докато е оглеждал папрат, поникнала от загнил дървесен ствол, и че носачите му явно са отмъкнали багажа му и са офейкали. Смяташе да се върне в Шимла, когато поукрепне. Вече не му се бродеше из планините.

Не бързаше да замине и се възстановяваше бавно. Лиспет не се вслуша в съветите нито на капелана, нито на съпругата му, и разкри на англичанина сърцето си. Той се смееше много и твърдеше, че всичко е красиво и романтично, съвършена хималайска идилия, но тъй като беше сгоден за момиче у дома, не очакваше да се случи нищо. Държеше се благоразумно. Наистина. Въпреки това му беше много приятно да говори с Лиспет, да се разхожда с Лиспет, да й нарежда красиви думи и да я нарича с нежни имена, докато укрепне достатъчно, за да си замине. За него не означаваше абсолютно нищо, а за Лиспет – всичко. През тези две седмици беше много щастлива, защото беше намерила мъж, когото да обича.

Тъй като беше родена дивачка, дори не се стараеше да крие чувствата си и англичанинът се забавляваше. Когато той си замина, Лиспет го придружи нагоре в планината до Наркунда много нещастна и много тъжна. Съпругата на капелана, която беше примерна християнка и не понасяше дори намек за скандал или неразбория, вече не можеше да въздейства на Лиспет и посъветва англичанина да обещае на момичето, че ще се върне и ще се ожени за него.

– Тя е още дете и варварка по душа, опасявам се – каза съпругата на капелана.

Затова англичанинът измина всичките дванайсет мили нагоре в планината, обгърнал с ръка кръста на Лиспет, и я уверяваше, че ще се върне да се ожени за нея – обещание, което Лиспет го караше да повтаря отново и отново. Плака на хребета Наркунда, докато той се изгуби от погледа й по пътя за Мутяни.

След това избърса сълзите си и тръгна към Котгарх, където заяви пред съпругата на капелана:

– Той ще се върне да се ожени за мен!

А тя пък утеши Лиспет:

– Ще се върне.

След като минаха два месеца, Лиспет започна да губи търпение и научи, че англичанинът е заминал по море за Англия. Наясно беше къде се намира Англия, защото беше учила малко география, обаче нали беше планинско момиче, изобщо не знаеше какво представлява морето. В къщата имаше стар пъзел – карта на света. Лиспет си играеше с него като малка. Извади го отново и се зае да го подрежда вечер, плачеше и се опитваше да си представи къде е англичанинът. И тъй като нямаше понятие от параходите и разстоянията, представите ѝ бяха донякъде погрешни. Дори да не бяха обаче, нищо нямаше да се промени, защото англичанинът нямаше никакво намерение да се върне и да се ожени за момиче от планините. Той напълно я забрави, когато отиде на лов за пеперуди в Асам. След това написа и книга за Изтока, в която името на Лиспет изобщо не се появяваше.

След като минаха три месеца, Лиспет започна всеки ден да ходи до Наркунда с надеждата да види как нейният англичанин се задава по пътя. Това ѝ даваше утеха, а съпругата на капелана, като я видя по-радостна, си помисли, че момичето е преодоляло своята „варварска и крайно неделикатна глупост“. След известно време разходките престанаха да помагат на Лиспет и тя стана много раздразнителна. Съпругата на свещеника прецени, че моментът е подходящ да ѝ разкрие действителното положение – че англичанинът ѝ е обещал да се ожени за нея само за да ѝ затвори устата и че думите му всъщност не означават нищо, а също че е „неуместно“ Лиспет да мисли за брак с англичанин, замесен от по-качествено тесто, пък и обещал брак на момиче от своите. Лиспет отвърна, че тези работи очевидно са невъзможни, защото той ѝ беше казал, че я обича, а съпругата на свещеника лично я бе уверявала как той ще се върне.

– Как е възможно и неговите, и твоите думи да не са истина? – попита Лиспет.

– Казахме го, за да се успокоиш, дете – отвърна съпругата на капелана.

– Значи, сте ме излъгали? – попита Лиспет. – И двамата?

Съпругата на свещеника сведе глава и не отговори. Лиспет се умълча задълго, после слезе в долината и се върна, облечена като планинско момиче – невъобразимо мръсна, но без обеците на носа и на ушите. Беше сплела косата си на дълга плитка, вързана с черна връв, както се носят планинките.

– Връщам се при моите хора – заяви тя. – Вие убихте Лиспет. Остана само предишната дъщеря на Джадех, дъщерята на един пахари и слугиня на Тарка Деви. Вие, англичаните, до един сте лъжци.

Преди съпругата на капелана да успее да се съвземе от шока, че Лиспет се връща към майчините си богове, момичето вече беше заминало и не се върна повече.

Вкопчи се ожесточено в живота на своите нечисти земляци и се опита да навакса живота, който беше напуснала. След немного време се омъжи за дървосекач, който я биеше, какъвто обичай имат планинците, и красотата ѝ скоро повехна.

– Няма закономерност в своенравието на диваците – твърдеше съпругата на капелана, – а аз съм убедена, че в сърцето си Лиспет винаги е била неверница.

Предвид факта, че Лиспет беше приета в лоното на Англиканската църква на „зрялата“ възраст от пет седмици, твърдението не правеше чест на съпругата на свещеника. Лиспет умря много възрастна. Открай време владееше английски отлично и когато беше достатъчно пияна, понякога успяваха да я убедят да разкаже за първата си любов. На хората им беше трудно да си представят, че съсухреното и сбръчкано същество, същинска стара дрипа, някога е било Лиспет от мисията в Котгарх.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

19 Comments

 1. My husband and i felt really lucky that Albert could round up his studies out of the ideas he got through your web pages. It’s not at all simplistic just to happen to be making a gift of tactics which usually some people may have been making money from. And we also fully understand we now have the writer to give thanks to for that. Those illustrations you have made, the straightforward website navigation, the relationships you aid to create – it is most superb, and it’s facilitating our son in addition to the family reason why that article is fun, and that is unbelievably fundamental. Many thanks for everything!
  adidas yeezy boost

 2. Thanks so much for providing individuals with an extremely splendid chance to discover important secrets from this web site. It can be so sweet and as well , full of amusement for me and my office acquaintances to search your site not less than three times in one week to study the newest issues you have got. And indeed, I am just certainly fulfilled with your mind-boggling pointers you serve. Selected two points in this post are ultimately the most beneficial we have all ever had.
  adidas ultra boost

 3. I want to express my admiration for your kind-heartedness in support of women who require assistance with your niche. Your special dedication to getting the solution along had become wonderfully good and has enabled women much like me to arrive at their targets. This helpful publication means a whole lot a person like me and further more to my peers. Many thanks; from each one of us.
  hogan outlet online

 4. I wish to show thanks to the writer just for bailing me out of this particular issue. Because of checking through the world wide web and seeing recommendations which were not pleasant, I was thinking my life was gone. Living devoid of the solutions to the problems you have solved all through your short article is a critical case, and those that might have adversely damaged my career if I had not come across your website. Your own personal natural talent and kindness in maneuvering almost everything was vital. I am not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a step like this. I can also now look forward to my future. Thanks very much for the professional and result oriented help. I will not be reluctant to endorse the sites to any individual who should get support on this situation.
  prada eyeglasses

 5. Good post. I study one thing more challenging on different blogs everyday. It would always be stimulating to read content from different writers and practice a little something from their store. I抎 desire to make use of some with the content material on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a link in your internet blog. Thanks for sharing.
  yeezy boost

 6. I have to convey my affection for your kind-heartedness for visitors who actually need assistance with in this idea. Your personal commitment to passing the message along appeared to be exceedingly helpful and has continuously helped individuals like me to reach their pursuits. Your personal warm and friendly tutorial indicates much to me and further more to my mates. Warm regards; from each one of us.
  nike mercurial vapor

 7. I definitely wanted to jot down a quick comment to say thanks to you for the awesome pointers you are giving on this website. My considerable internet look up has now been rewarded with sensible information to go over with my company. I would mention that many of us website visitors actually are definitely fortunate to live in a useful place with very many awesome people with very helpful secrets. I feel extremely lucky to have encountered your entire web pages and look forward to so many more amazing minutes reading here. Thanks a lot once again for everything.
  adidas nmd

 8. I precisely had to thank you so much all over again. I do not know the things that I would have undertaken in the absence of the type of secrets shared by you over my situation. Certainly was a frightful situation in my position, nevertheless spending time with the very specialised manner you resolved that made me to cry for fulfillment. Now i am happier for your information and even believe you are aware of a powerful job you are always putting in teaching people today via your blog post. I am sure you haven’t encountered all of us.
  jordan 4

 9. I used to be more than happy to find this internet-site.I needed to thanks on your time for this excellent read!! I positively enjoying every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.
  nmd uk

 10. I not to mention my friends were actually going through the nice information and facts on your web blog while the sudden came up with a terrible suspicion I had not expressed respect to the blog owner for them. All of the people became as a result passionate to read through all of them and have now extremely been taking pleasure in them. Appreciate your genuinely considerably helpful and for having some remarkable subject areas millions of individuals are really needing to understand about. Our own sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.
  lebron james shoes

 11. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to seek out someone with some authentic ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this website is something that’s needed on the web, somebody with a bit of originality. useful job for bringing something new to the web!
  adidas ultra boost

 12. It抯 onerous to find educated folks on this matter, however you sound like you realize what you抮e talking about! Thanks
  adidas nmd

 13. I want to express thanks to the writer for bailing me out of this crisis. Right after surfing throughout the internet and getting strategies that were not pleasant, I figured my entire life was well over. Living devoid of the solutions to the difficulties you’ve sorted out as a result of your main guide is a crucial case, and the kind which could have in a wrong way damaged my career if I hadn’t come across your site. Your primary knowledge and kindness in playing with all the pieces was helpful. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. It’s possible to now relish my future. Thanks a lot so much for the expert and results-oriented help. I will not think twice to propose the sites to any person who requires assistance on this matter.
  kyrie 4

 14. I enjoy you because of every one of your efforts on this site. Kate delights in getting into investigation and it’s easy to see why. We all learn all of the powerful form you create important things through this web blog and increase participation from others on the topic and our own child is without question understanding so much. Enjoy the rest of the year. You are always conducting a useful job.
  michael kors uk

 15. Needed to write you a very little remark to finally give thanks the moment again for the amazing methods you’ve shown at this time. It was so remarkably open-handed with you in giving without restraint what some people would have advertised as an ebook to end up making some money on their own, notably given that you could have tried it if you wanted. The guidelines also served to be a great way to know that other people have similar fervor just as mine to find out a good deal more with regard to this issue. I’m certain there are a lot more enjoyable opportunities in the future for those who start reading your blog post.
  nike air max 2017

 16. I enjoy you because of all of the labor on this site. Ellie loves carrying out research and it’s easy to see why. A number of us know all of the compelling form you produce informative thoughts via the web site and in addition increase response from others on the content plus our favorite simple princess is without question being taught a lot. Have fun with the rest of the year. You’re the one carrying out a fabulous job.
  goyard bags

 17. I found your blog web site on google and check a few of your early posts. Proceed to maintain up the excellent operate. I simply further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking ahead to studying more from you later on!?
  yeezy

Коментарите са ограничени.