Болестта на Алцхаймер е заразна и се предава по кръвен път

Снимка: pixabay.com

Биолози откриха нови свидетелства, че болестта на Алцхаймер може да бъде заразна и да се предава чрез преливане на кръв. Това се казва в статия, публикувана в списание Molecular Psychiatry и цитирана от БГНЕС.

„Ние доказахме, че „причинителите“ на болестта на Алцхаймер могат да бъдат единични частици бета-амилоид, свободно плаващи в кръвта. Когато съединихме кръвоносните системи на две мишки, този белтък успя да проникне в мозъка на втория гризач и да стартира процеса на дегенерация на нервната тъкан“, заяви Уайхун Сун от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

През септември 2015 г. британски учени, които изучаваха мозъка на хора, починали от „луда крава“, установиха, че болестта на Алхаймер в действителност може да се предава от човек на човек в резултат на заразяването на нервните тъкани от чуждородни приони.

Прионът е вид инфекциозен агент, който се състои само от белтък. Те са ненормално-структурирани (пространствено нагънати) форми на белтъците на организма-гостоприемник, които са способни да преобразуват структурата на нормалните белтъчни молекули в подобна на своята ненормална структура.
Това за пръв път постави учените пред факта, че болестта на Алцхаймер може да е заразна.