Веселин Вучков: Над 850 градове и села без ток заради снега (допълнена)

Критично остава положението в Южна България, в Ардино има 5 -метрови преспи

Веселин Вучков

Над 850  населени места продължават да са без ток заради снега, който валя повече от два дни в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков на извънредна пресконференция за ситуацията в страната, цитиран от агенция „Фокус“.

Критично остава положението в Южна България. На места снегът е над два метра, като по-рано Нова тв съобщи, че в района на Ардино са се образували 4-5 -метрови преспи.

В страната са аварирали 36 далекопровода. Освен без електричество, има населени места и без вода. На места са нарушени и мобилните комуникации. Създадена е организация с кметовете при необходимост в труднодостъпните населени места да се доставя храна и вода с високопроходими машини, обясни Веселин Вучков.

„Свръхприоритет, който вероятно няма да бъде решен бързо, е справянето с липсата на ток“, каза министърът в оставка.

ВВС ще помага

Днес военновъздушните сили ще се включат в работите по възстановяването на електрозахранването, обясни главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“. Хеликоптер ще бъде вдигнат, за да се огледат далекопроводите и по-бързо да се локализират проблемните места и по-бързо да се отстранят проблемите, обясни той.

Няма бедстващи

През изминалата нощ са изтеглени блокирани в снеговете 7 линейки и 51 леки коли и автобуси. Седем души, които са на хемодиализа, и пет бременни жени са били извозени до болници. По думите на Веселин Вучков към момента няма бедстващи хора в хижите.

Той призова хората, живеещи в областите Пазарджик и Смолян и в община Асеновград и Лъки да не тръгват на път с автомобили. Препоръча туристите да избягват лавиноопасни зони, а скиорите и сноубордистите да не се спускат извън пистите, след като вчера трима души загинаха, затрупани от лавина край Банско.

В Южна България преливат язовирите Ивайловград и Студен кладенец. Въпреки че според властите няма опасност за хората, са предупредени Гърция и Турция, където се вливат реките, пълнещи се от тези водоеми.По-рано главен комисар Николов коментира пред Би Ти Ви, че не помни толкова тежка зимна обстановка.

По информация на Агенция „Пътна инфраструктура“ пътя Девин – Кричим, при Михалково, е затворен заради паднала скална маса. Временно са затворени за движение и пътищата Смолян – Рудозем и Рудозем – Смилян, където на платното са паднали дървета.

Цвета Караянчева: Обстановката в Кърджалийско е сложна

Обстановката в Кърджалийска област продължава да бъде сложна, защото има много селища без ток. Това каза Цвета Караянчева – депутат от ГЕРБ, в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР.

„В Момчилград, Крумовград, Джебел вече е пуснато електроснабдяването в общинските градове, а в населените места продължава да се работи. Искам да благодаря на колегите от другите области и на министър Павлова, които направихме такава координация и много от машините дойдоха в Кърджали. Това наистина беше много сериозна помощ. Благодаря и на екипите на ЕСО, които дойдоха и от други области. Обстановката ще се нормализира, но трябват още няколко дена,“ каза народният представител.

Цвета Караянчева обясни, че все още има населени места, до които няма достъп. „Чрез „Гражданска защита, чрез полицията, чрез тел. 112 успяваме да се свържем и засега няма тежки случаи, на които не сме отреагирали“.

Според Цвета Караянчева първият ден в областта са бездействали, защото е нямало никаква координация между фирмата, която е обслужвала областта и директора на Пътно управление-Кърджали.

„Затова се наложи да действаме бързо и да търсим съдействие от най-високо ниво. Но мисля, че санкциите, които ще наложи министър Павлова са напълно заслужени,“ каза Караянчева.

Фандъкова: Почистени са основните пътни артерии на София

„Цяла нощ работиха 139 машини и екипа по почистване на снежната покривка в София.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на БНР.

”Към този час в София не вали, но цяла нощ имаше превалявания и доста силно валеше сняг. В южните райони снежната покривка достига до 50-60 см. Почистени са основните пътни артерии на града”, заяви Йорданка Фандъкова.

„Няма проблеми за движението на градския транспорт. По пътя за Плана има паднали дървета, там екипите на Дирекцията по „Сигурност” и екипите на пожарната работят в момента за отстраняване на падналите дървета. Автобусът, който отива до Плана завърта при ресторант „Брезите”. Това е единственият проблем, който имаме към момента с движението на градския транспорт на територията на Столична община”, добави кметът.

„В събота и неделя на моменти имаше проблеми с електричеството. Работиха екипите на електроразпределителното дружество и бяха отстранени. Към момента нямам информация за проблеми с електроснабдяването. Някои от основните улици в някои райони са почистени, вече след като приключиха почистването на основните пътни артерии съм възложила да се влиза частично и във вътрешнокварталните улици – там, където е възможно“, каза столичният градоначалник.