Даниел Смилов: Оптимистична теория за българите

Снимка от фейсбук профила на Даниел Смилов.

Текстът на политолога Даниел Смилов е публикуван в Портал Култура

 

Ценностите на българина бяха проучени наскоро и като че ли всички останаха разочаровани от тях. Агенция „Тренд” излезе с резултатите от любопитно допитване, поръчано от Институт за десни политики, според което българинът – най-общо казано – не цени особено демокрацията и правовата държава, мрази бежанците, ромите и богатите, и иска безплатно образование и здравеопазване. Един от изследователите описа родната ценностна палитра като „каша със социалистически привкус”[i]. Други отбелязаха, че българинът не е точно либерал, ама не е май и консерватор. Трети пък направо се затюхкаха, че с такъв материал не е чудно, че сме на този хал.

Този текст цели да внесе успокоене: българите са абсолютно нормални и нищо драматично лошо не им се е случило наскоро. Просто критиците имат необосновани или прекалено високи очаквания и претенции към тях.

ЛИБЕРАЛ ИЛИ КОНСЕРВАТОР?

Възложителите на изследването сигурно са се надявали от него да блесне ясен консервативен ценностен профил, който да обоснове траен и принципен политически завой към „патриотично-дясното”. В крайна сметка на много места в Европа и извън нея „патриотичният консерватизъм” печели гласоподаватели, което може би означава определено ценностно преобръщане на обществата.

Поне в български контекст може да се каже, че тази хипотеза беше разбита на пух и прах. Вярно е, че българите най-високо ценят семейството (46%), но също така 77% са срещу забраната на аборта и едва 53% държат на брака. Почти равен процент (38 и 37%) ценят сигурността – традиционен консервативен маркер и човешките права – едно от знамената на либерализма. 62% от хората заявяват, че вярват в Бог, но почти толкова – 58%, не смятат, че религията е нещо особено важно в живота им. Същият процент – 60%, са убедени, че религиозни институции не трябва да играят роля в управлението на страната.

По отношение на малцинствата българинът изглежда е либерал спрямо турците и консерватор (да не кажем расист) спрямо ромите, бежанците и гейовете.

Малка утеха за консервативните идеолози може би идва и от високия процент „нежелание за допускане” на бежанци и икономически мигранти в страната (84% и 82% съответно). Също така огромни мнозинства не приемат еднополов брак (75%) и легализация на марихуаната (72%) и проституцията (69%).

Тук добрите ценностни новини за консерваторите приключват и българинът започва да се представя в изразена етатистко-социалистическа светлина. Над 90% смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са безплатни. 86% са убедени, че държавата трябва да им намери работа. 44% намират, че държавната намеса в икономиката е нещо добро и само 6% смятат пазарната икономика за ценност. Почти мнозинство от хората (49%) са  убедени, че в страната не може да се забогатее с труд и т.н.

И за капак, българинът е с прогресивистки разбирания – 63% приемат новите технологии за нещо добро.

В този смисъл всеки, който се е надявал че „Бог, пазар и отечество” ще определят профила на избирателя, сигурно е останал много разочарован.

ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО НА НЕИДЕОЛОЗИТЕ

Всъщност тези резултати нито са неочаквани, нито ни казват нещо ново или тревожно. Всяко общество е съставено от хора, които в огромната си част нямат някаква специфична идеология – било тя консервативна, либерална, социалистическа или друга. Едва около 3-4% от гражданите са хора с разпознаваема идеология, които държат на вътрешната кохерентност и съвместимост на своите възгледи.[ii] Грешните допускания, които са развенчавани от множество изследвания не само у нас, но и в САЩ, и Западна Европа, са обикновено следните:
1. Хората имат възгледи, които не са вътрешно противоречиви. Както у нас около 2/3 от обществото вярва, че Бог съществува и че религията не е важна част от живота, така и на други места подобни противоречиви схващания характеризират мнозинствата. Ако сте професор по логика или брачен консултант, сигурно ще се възмутите, ако някой хем слага семейството на първо място, хем твърди, че бракът не е особена ценност за него. За много от останалите статистически единици, тези твърдения ще са точно описание на всекидневието им.
2. Мненията на хората са устойчиви и не се променят от формулировката на въпроса. Американски изследователи още през 70-те години открили, че ако се зададе въпрос: „ще позволите ли на комунистически активист да изнесе реч”, 2/3 отговарят с „не”. Но ако зададете въпроса: „ще забраните ли изнасянето на реч от комунистически деец” – само една четвърт отговарят положително. По същия начин през 1991 г. две трети от американците са „желаели употребата на военна сила”, но под една трета са искали „да се отиде към война” в Персийския залив. Тези разлики показват, че много зависи от „рамката” на въпроса и неговата формулировка. Например, ако нашите изследователите бяха питали: „ще забраните ли на бежанци и мигранти да влизат в страната” (вместо „трябва ли България да допусне”), отговорите със сигурност щяха да са с други проценти. А пък ако питането беше: „ще възпрепятствате ли бежанци да упражнят правото си на убежище”, мнозинството най-вероятно щеше да бъде различно.
3. Хората знаят в детайли как функционира държавата и икономиката. Може ли да искате безплатно образование и здравеопазване и много ниски данъци? Ако сте професор по икономика, ще се възмутите. Всички останали ще ви се чудят на акъла обаче. Хората в подобни допитвания изразяват предпочитанията и желанията си такива, каквито са: те не смятат, че е тяхна работа да предлагат и решения за осъществяването на тези желания. И в крайна сметка са прави – тези, които питат, да мислят как да ги изпълняват.
4. Хората имат достатъчно информация по въпросите, на които отговарят. От родното изследване излиза, че само 55% смятат демокрацията за добра форма на управление, но цели 67% са убедени, че изборите са най-добрият начин за излъчване на управляващи. 54% пък вярват, че за страната е добре властта да е разпръсната между много хора. Тези разминавания подсказват, че в главите на избирателите не може да бъде открита някаква стройна теория за демокрацията и разделението на властта, но такава не трябва и да се търси. Знанието на хората за политиката е минимално. През 1952 г. само 44% от американците са били способни да назоват поне един клон на властта; през 1972 г. само 22% са знаели нещо за „Уотъргейт”; през 1986 г. само 49% знаят коя е единствената държава, използвала ядрено оръжие и т.н. Подобни степени на незнание не са характерни само за американците – процентът на британците, например, които не знаят кой е премиерът им е също впечатляващ. Изследване от 2013 г. в Обединеното кралство показа, че 33% от хората вярват, че лордовете в Камарата на лордовете са избрани (което не е вярно) и ¾ от хората не знаят името на депутатa, избран от техния район (това на вниманието на почитателите на мажоритарната избирателна система).[iii] Също така 57% от британците през 2013 г. не знаят, че избират депутати в Европейския парламент (което отчасти изяснява и решението за Брекзит три години по-късно).

ОТГОВОРНОСТТА НА ПАРТИИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ

„Кашата” не е някаква българска характеристика, а е просто едно от условията на съвременната политика. В тази ситуация, трайните политически идентификации са не толкова „ценностните” нагласи на хората, а партийните им предпочитания. Партиите са инструментите, които улесняват и направляват политическия избор. Въпреки че като цяло избирателите имат ниско доверие в тях, парадоксалното е, че по принцип следват партиите като ориентири.

Като се има това предвид, особено важно е партиите да не манипулират избирателите, нещо, което за съжаление не може да бъде съвсем избегнато. С развитието на технологиите вече е възможно индивидуалното таргетиране на всеки избирател с картинки и реклами, които емоционално му влияят и заздравяват партизанската му идентичност. Дори Русия откри, че може да си играе по манипулативен начин с емоциите на американските избиратели чрез фейсбук и туитър. Сигурен съм, че на базата на настоящото изследване и у нас един куп „десни” специалисти вече умуват как да превърнат бежанската истерия и хомофобията в партизанско знаме. Видно е, че пенявенето и медийното нагнетяване на страхове в тази посока вече е проработило. Доколкото тяхното засилване ще е неизбежно, поне да не оправдават инженерството си с някакви извечни „ценности” на българина. Все пак става дума за същите хора, които се гордеят, че са спасили евреите си, нали?

Има и една друга група десни партии, които отказват да признаят реалността и продължават да възприемат избирателя като изключително образован и граждански ангажиран човек, на който могат да му се поставят сложни обществено-политически и дори управленски задачи. Като например самоорганизация в делиберативна партийна структура и постоянно участие в нея. Или непрекъснатото държане на властта под контрол чрез протести и гражданска мобилизация. От средите на тези партии идва и разочарованието, че изследването не рисува подобна картина на избирателя.

Посланието към тях е едно – хората са такива навсякъде и това не значи, че са непременно лоши.

_________________________________

[i]http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/10/30/3069077_cennostite_na_bulgarite_sa_kasha_sus_socialisticheski/
[ii] Данните за САЩ в статията са от Christopher Achen&Larry Bartels, Democracy for Realists, 2016, Princeton University Press.
[iii] http://www.bbc.com/news/uk-politics-22555659

28 Comments

 1. I and my buddies came examining the great advice from your web page and so suddenly developed a horrible suspicion I had not thanked the blog owner for those tips. All the women are already absolutely thrilled to study them and now have certainly been loving those things. Appreciation for being simply thoughtful and also for finding varieties of essential resources most people are really desperate to discover. Our own sincere regret for not expressing appreciation to sooner.
  asics shoes http://www.asicsrunningshoes.us.org

 2. Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily superb chance to read articles and blog posts from this web site. It really is very beneficial and stuffed with fun for me personally and my office co-workers to search your website at the very least three times in a week to study the newest secrets you will have. And indeed, I’m certainly astounded with the magnificent information you serve. Selected two points on this page are rather the best we have had.
  Kanye West shoes http://clickand.co/8f41-

 3. I intended to send you a tiny observation to finally say thanks over again for your personal awesome tactics you’ve provided in this case. It’s really open-handed with people like you to present openly just what a number of us would have supplied as an electronic book in making some dough for their own end, particularly given that you might have done it in the event you desired. The secrets also acted as the great way to know that someone else have the same zeal just like my own to grasp whole lot more when considering this issue. I am certain there are several more pleasant instances up front for many who browse through your blog post.
  yeezy boost http://www.yeezy-boost.us.com

 4. I really wanted to post a word so as to express gratitude to you for those remarkable tips you are sharing on this site. My time consuming internet search has finally been rewarded with extremely good details to talk about with my family and friends. I would mention that we readers actually are rather fortunate to dwell in a great site with very many awesome people with beneficial concepts. I feel quite fortunate to have encountered your entire weblog and look forward to some more amazing moments reading here. Thanks again for everything.
  adidas outlet http://www.adidasoutletonline.us.com

 5. I used to be very pleased to search out this web-site.I wished to thanks on your time for this excellent learn!! I definitely enjoying every little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.
  yeezy boost http://gnap.es/ayjxd

 6. I definitely wanted to construct a message to appreciate you for all of the superb concepts you are placing on this site. My time consuming internet look up has finally been recognized with good concept to exchange with my guests. I would express that most of us website visitors actually are truly fortunate to be in a good network with very many lovely people with interesting techniques. I feel somewhat fortunate to have encountered the site and look forward to so many more enjoyable minutes reading here. Thanks once again for everything.
  chrome hearts outlet http://www.chromehearts.com.co

 7. It抯 exhausting to find knowledgeable individuals on this subject, however you sound like you recognize what you抮e speaking about! Thanks
  adidas nmd http://u.to/0JYAEA

 8. I enjoy you because of all of your hard work on this blog. My mom enjoys doing investigation and it’s really obvious why. My partner and i hear all about the dynamic method you give valuable guidelines through your website and as well as improve participation from the others on this matter and our own child has always been studying so much. Take pleasure in the rest of the new year. You have been carrying out a remarkable job.
  cheap jordans http://www.authenticjordanscheap.us.com

 9. I really wanted to write down a simple note in order to express gratitude to you for some of the wonderful points you are writing on this website. My considerable internet look up has at the end of the day been recognized with really good facts and strategies to go over with my visitors. I ‘d express that we visitors actually are unequivocally lucky to be in a fabulous community with many special professionals with very beneficial secrets. I feel very blessed to have seen the weblog and look forward to many more enjoyable minutes reading here. Thanks a lot once more for all the details.
  retro jordans http://www.jordan-retro.us.com

 10. I’m just commenting to make you know what a helpful experience my cousin’s daughter encountered using your webblog. She even learned some things, not to mention how it is like to have a great giving mood to get certain people easily gain knowledge of several very confusing things. You actually surpassed visitors’ expectations. Many thanks for showing such warm and helpful, trustworthy, edifying and in addition unique tips on your topic to Evelyn.
  ysl bags http://www.yslhandbags.org

 11. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any method you’ll be able to remove me from that service? Thanks!
  yeezy shoes http://ezurl.me/1P

 12. I simply needed to thank you so much all over again. I’m not certain the things I might have gone through in the absence of the information documented by you regarding such problem. It has been a real alarming problem in my opinion, but taking note of the very professional style you treated that made me to leap over gladness. I am happy for your work and then believe you recognize what a powerful job you happen to be putting in instructing people today by way of your webpage. Most likely you’ve never encountered any of us.
  nike air zoom http://www.nikezoom.us.com

 13. I would like to show my thanks to this writer just for rescuing me from this particular dilemma. After surfing around through the world wide web and seeing advice that were not pleasant, I assumed my life was gone. Being alive without the presence of strategies to the problems you’ve resolved all through your entire review is a crucial case, as well as the kind which might have adversely damaged my entire career if I hadn’t encountered your web site. That ability and kindness in touching all the stuff was excellent. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a point like this. I am able to at this moment look ahead to my future. Thanks a lot very much for this expert and amazing help. I will not be reluctant to endorse the sites to anybody who should have counselling about this topic.
  cheap mlb jerseys http://www.mlbjerseys.us.org

 14. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing somewhat evaluation on this. And he actually purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If potential, as you become experience, would you mind updating your weblog with more particulars? It is extremely helpful for me. Big thumb up for this blog put up!
  Adidas NMD Runner PK Olive http://www.adidas-nmds.us.com/adidas-nmd-runner-pk-olive-p-50.html

 15. There are some attention-grabbing time limits on this article however I don抰 know if I see all of them middle to heart. There is some validity but I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as well
  Kanye West shoes http://gul.ly/f4zb1

 16. I together with my buddies were examining the good solutions from your web page and at once developed a horrible feeling I had not expressed respect to the blog owner for those tips. All the young men appeared to be as a consequence passionate to study all of them and have actually been enjoying them. Thanks for indeed being quite considerate as well as for utilizing varieties of remarkable subject areas millions of individuals are really wanting to discover. My sincere regret for not expressing appreciation to you sooner.
  hermes belt http://www.hermesbelts.com

 17. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he the truth is purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you develop into expertise, would you mind updating your blog with extra details? It’s highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!
  adidas nmd https://42.herber.pl/nmdrunner

 18. I just wanted to construct a simple word to appreciate you for all the stunning suggestions you are giving at this website. My particularly long internet research has now been rewarded with really good know-how to exchange with my relatives. I ‘d tell you that most of us site visitors actually are truly blessed to live in a remarkable network with very many special professionals with great things. I feel pretty happy to have discovered the site and look forward to really more brilliant minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.
  longchamp bags http://www.outletlongchamp.us.com

 19. I precisely had to say thanks once more. I do not know the things I would have sorted out in the absence of those strategies discussed by you relating to this industry. It seemed to be the depressing case in my circumstances, nevertheless encountering the specialized form you managed that forced me to jump over delight. I will be grateful for the guidance and thus expect you realize what an amazing job that you are undertaking educating others through your blog. I know that you’ve never come across any of us.
  nike dunk low http://www.nikedunks.us.org

 20. I am typically to blogging and i actually admire your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your site and preserve checking for brand spanking new information.
  yeezy shoes http://cbi.as/8eyb3

 21. I wish to express my admiration for your kindness giving support to individuals who actually need help on the subject matter. Your very own commitment to passing the solution across came to be wonderfully helpful and has truly made associates just like me to attain their ambitions. Your entire informative information denotes much to me and further more to my peers. With thanks; from all of us.
  adidas ultra boost 3.0 http://www.adidasultraboost.us.org

 22. I discovered your blog web site on google and test a number of of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking ahead to reading extra from you later on!?
  yeezy boost 350 v2 http://qrurl.it/r/1ikn9

 23. I simply wished to say thanks again. I am not sure what I could possibly have tried in the absence of the entire tactics documented by you relating to such a subject. It actually was a real frightful concern in my circumstances, nevertheless looking at a new expert form you dealt with it took me to jump over happiness. I’m grateful for this advice as well as have high hopes you recognize what an amazing job that you are carrying out educating men and women through the use of your site. Probably you haven’t got to know all of us.
  kyrie 4 http://www.kyrie4.org

 24. I definitely wanted to write a brief remark so as to appreciate you for these pleasant tricks you are writing at this website. My rather long internet search has now been recognized with sensible insight to write about with my visitors. I would tell you that we site visitors are unquestionably blessed to live in a very good website with so many marvellous individuals with helpful techniques. I feel really happy to have seen the web pages and look forward to many more cool minutes reading here. Thanks once again for all the details.
  brady jersey http://www.patriotsjerseys.us.com

 25. I抎 have to examine with you here. Which is not one thing I normally do! I enjoy studying a put up that will make folks think. Additionally, thanks for permitting me to remark!
  adidas nmd http://bit.ly/2tim6nF

 26. Thanks a lot for giving everyone an extremely brilliant possiblity to read critical reviews from this website. It is usually so sweet and as well , jam-packed with a great time for me and my office peers to visit the blog at least three times every week to study the new items you have. And of course, I’m just actually motivated considering the special techniques you give. Some two facts in this posting are absolutely the very best we have all ever had.
  yeezy boost 350 http://www.yeezyboost.in.net

Коментарите са ограничени.