ЗАГЛАВИЯ

Даниел Смилов: Оптимистична теория за българите

Снимка от фейсбук профила на Даниел Смилов.

Текстът на политолога Даниел Смилов е публикуван в Портал Култура

 

Ценностите на българина бяха проучени наскоро и като че ли всички останаха разочаровани от тях. Агенция „Тренд” излезе с резултатите от любопитно допитване, поръчано от Институт за десни политики, според което българинът – най-общо казано – не цени особено демокрацията и правовата държава, мрази бежанците, ромите и богатите, и иска безплатно образование и здравеопазване. Един от изследователите описа родната ценностна палитра като „каша със социалистически привкус”[i]. Други отбелязаха, че българинът не е точно либерал, ама не е май и консерватор. Трети пък направо се затюхкаха, че с такъв материал не е чудно, че сме на този хал.

Този текст цели да внесе успокоене: българите са абсолютно нормални и нищо драматично лошо не им се е случило наскоро. Просто критиците имат необосновани или прекалено високи очаквания и претенции към тях.

ЛИБЕРАЛ ИЛИ КОНСЕРВАТОР?

Възложителите на изследването сигурно са се надявали от него да блесне ясен консервативен ценностен профил, който да обоснове траен и принципен политически завой към „патриотично-дясното”. В крайна сметка на много места в Европа и извън нея „патриотичният консерватизъм” печели гласоподаватели, което може би означава определено ценностно преобръщане на обществата.

Поне в български контекст може да се каже, че тази хипотеза беше разбита на пух и прах. Вярно е, че българите най-високо ценят семейството (46%), но също така 77% са срещу забраната на аборта и едва 53% държат на брака. Почти равен процент (38 и 37%) ценят сигурността – традиционен консервативен маркер и човешките права – едно от знамената на либерализма. 62% от хората заявяват, че вярват в Бог, но почти толкова – 58%, не смятат, че религията е нещо особено важно в живота им. Същият процент – 60%, са убедени, че религиозни институции не трябва да играят роля в управлението на страната.

По отношение на малцинствата българинът изглежда е либерал спрямо турците и консерватор (да не кажем расист) спрямо ромите, бежанците и гейовете.

Малка утеха за консервативните идеолози може би идва и от високия процент „нежелание за допускане” на бежанци и икономически мигранти в страната (84% и 82% съответно). Също така огромни мнозинства не приемат еднополов брак (75%) и легализация на марихуаната (72%) и проституцията (69%).

Тук добрите ценностни новини за консерваторите приключват и българинът започва да се представя в изразена етатистко-социалистическа светлина. Над 90% смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са безплатни. 86% са убедени, че държавата трябва да им намери работа. 44% намират, че държавната намеса в икономиката е нещо добро и само 6% смятат пазарната икономика за ценност. Почти мнозинство от хората (49%) са  убедени, че в страната не може да се забогатее с труд и т.н.

И за капак, българинът е с прогресивистки разбирания – 63% приемат новите технологии за нещо добро.

В този смисъл всеки, който се е надявал че „Бог, пазар и отечество” ще определят профила на избирателя, сигурно е останал много разочарован.

ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО НА НЕИДЕОЛОЗИТЕ

Всъщност тези резултати нито са неочаквани, нито ни казват нещо ново или тревожно. Всяко общество е съставено от хора, които в огромната си част нямат някаква специфична идеология – било тя консервативна, либерална, социалистическа или друга. Едва около 3-4% от гражданите са хора с разпознаваема идеология, които държат на вътрешната кохерентност и съвместимост на своите възгледи.[ii] Грешните допускания, които са развенчавани от множество изследвания не само у нас, но и в САЩ, и Западна Европа, са обикновено следните:
1. Хората имат възгледи, които не са вътрешно противоречиви. Както у нас около 2/3 от обществото вярва, че Бог съществува и че религията не е важна част от живота, така и на други места подобни противоречиви схващания характеризират мнозинствата. Ако сте професор по логика или брачен консултант, сигурно ще се възмутите, ако някой хем слага семейството на първо място, хем твърди, че бракът не е особена ценност за него. За много от останалите статистически единици, тези твърдения ще са точно описание на всекидневието им.
2. Мненията на хората са устойчиви и не се променят от формулировката на въпроса. Американски изследователи още през 70-те години открили, че ако се зададе въпрос: „ще позволите ли на комунистически активист да изнесе реч”, 2/3 отговарят с „не”. Но ако зададете въпроса: „ще забраните ли изнасянето на реч от комунистически деец” – само една четвърт отговарят положително. По същия начин през 1991 г. две трети от американците са „желаели употребата на военна сила”, но под една трета са искали „да се отиде към война” в Персийския залив. Тези разлики показват, че много зависи от „рамката” на въпроса и неговата формулировка. Например, ако нашите изследователите бяха питали: „ще забраните ли на бежанци и мигранти да влизат в страната” (вместо „трябва ли България да допусне”), отговорите със сигурност щяха да са с други проценти. А пък ако питането беше: „ще възпрепятствате ли бежанци да упражнят правото си на убежище”, мнозинството най-вероятно щеше да бъде различно.
3. Хората знаят в детайли как функционира държавата и икономиката. Може ли да искате безплатно образование и здравеопазване и много ниски данъци? Ако сте професор по икономика, ще се възмутите. Всички останали ще ви се чудят на акъла обаче. Хората в подобни допитвания изразяват предпочитанията и желанията си такива, каквито са: те не смятат, че е тяхна работа да предлагат и решения за осъществяването на тези желания. И в крайна сметка са прави – тези, които питат, да мислят как да ги изпълняват.
4. Хората имат достатъчно информация по въпросите, на които отговарят. От родното изследване излиза, че само 55% смятат демокрацията за добра форма на управление, но цели 67% са убедени, че изборите са най-добрият начин за излъчване на управляващи. 54% пък вярват, че за страната е добре властта да е разпръсната между много хора. Тези разминавания подсказват, че в главите на избирателите не може да бъде открита някаква стройна теория за демокрацията и разделението на властта, но такава не трябва и да се търси. Знанието на хората за политиката е минимално. През 1952 г. само 44% от американците са били способни да назоват поне един клон на властта; през 1972 г. само 22% са знаели нещо за „Уотъргейт”; през 1986 г. само 49% знаят коя е единствената държава, използвала ядрено оръжие и т.н. Подобни степени на незнание не са характерни само за американците – процентът на британците, например, които не знаят кой е премиерът им е също впечатляващ. Изследване от 2013 г. в Обединеното кралство показа, че 33% от хората вярват, че лордовете в Камарата на лордовете са избрани (което не е вярно) и ¾ от хората не знаят името на депутатa, избран от техния район (това на вниманието на почитателите на мажоритарната избирателна система).[iii] Също така 57% от британците през 2013 г. не знаят, че избират депутати в Европейския парламент (което отчасти изяснява и решението за Брекзит три години по-късно).

ОТГОВОРНОСТТА НА ПАРТИИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ

„Кашата” не е някаква българска характеристика, а е просто едно от условията на съвременната политика. В тази ситуация, трайните политически идентификации са не толкова „ценностните” нагласи на хората, а партийните им предпочитания. Партиите са инструментите, които улесняват и направляват политическия избор. Въпреки че като цяло избирателите имат ниско доверие в тях, парадоксалното е, че по принцип следват партиите като ориентири.

Като се има това предвид, особено важно е партиите да не манипулират избирателите, нещо, което за съжаление не може да бъде съвсем избегнато. С развитието на технологиите вече е възможно индивидуалното таргетиране на всеки избирател с картинки и реклами, които емоционално му влияят и заздравяват партизанската му идентичност. Дори Русия откри, че може да си играе по манипулативен начин с емоциите на американските избиратели чрез фейсбук и туитър. Сигурен съм, че на базата на настоящото изследване и у нас един куп „десни” специалисти вече умуват как да превърнат бежанската истерия и хомофобията в партизанско знаме. Видно е, че пенявенето и медийното нагнетяване на страхове в тази посока вече е проработило. Доколкото тяхното засилване ще е неизбежно, поне да не оправдават инженерството си с някакви извечни „ценности” на българина. Все пак става дума за същите хора, които се гордеят, че са спасили евреите си, нали?

Има и една друга група десни партии, които отказват да признаят реалността и продължават да възприемат избирателя като изключително образован и граждански ангажиран човек, на който могат да му се поставят сложни обществено-политически и дори управленски задачи. Като например самоорганизация в делиберативна партийна структура и постоянно участие в нея. Или непрекъснатото държане на властта под контрол чрез протести и гражданска мобилизация. От средите на тези партии идва и разочарованието, че изследването не рисува подобна картина на избирателя.

Посланието към тях е едно – хората са такива навсякъде и това не значи, че са непременно лоши.

_________________________________

[i]http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/10/30/3069077_cennostite_na_bulgarite_sa_kasha_sus_socialisticheski/
[ii] Данните за САЩ в статията са от Christopher Achen&Larry Bartels, Democracy for Realists, 2016, Princeton University Press.
[iii] http://www.bbc.com/news/uk-politics-22555659

12 Comments

 1. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he the truth is purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you develop into expertise, would you mind updating your blog with extra details? It’s highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!
  adidas nmd https://42.herber.pl/nmdrunner

 2. I just wanted to construct a simple word to appreciate you for all the stunning suggestions you are giving at this website. My particularly long internet research has now been rewarded with really good know-how to exchange with my relatives. I ‘d tell you that most of us site visitors actually are truly blessed to live in a remarkable network with very many special professionals with great things. I feel pretty happy to have discovered the site and look forward to really more brilliant minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.
  longchamp bags http://www.outletlongchamp.us.com

 3. I precisely had to say thanks once more. I do not know the things I would have sorted out in the absence of those strategies discussed by you relating to this industry. It seemed to be the depressing case in my circumstances, nevertheless encountering the specialized form you managed that forced me to jump over delight. I will be grateful for the guidance and thus expect you realize what an amazing job that you are undertaking educating others through your blog. I know that you’ve never come across any of us.
  nike dunk low http://www.nikedunks.us.org

 4. I am typically to blogging and i actually admire your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your site and preserve checking for brand spanking new information.
  yeezy shoes http://cbi.as/8eyb3

 5. I wish to express my admiration for your kindness giving support to individuals who actually need help on the subject matter. Your very own commitment to passing the solution across came to be wonderfully helpful and has truly made associates just like me to attain their ambitions. Your entire informative information denotes much to me and further more to my peers. With thanks; from all of us.
  adidas ultra boost 3.0 http://www.adidasultraboost.us.org

 6. I discovered your blog web site on google and test a number of of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking ahead to reading extra from you later on!?
  yeezy boost 350 v2 http://qrurl.it/r/1ikn9

 7. I simply wished to say thanks again. I am not sure what I could possibly have tried in the absence of the entire tactics documented by you relating to such a subject. It actually was a real frightful concern in my circumstances, nevertheless looking at a new expert form you dealt with it took me to jump over happiness. I’m grateful for this advice as well as have high hopes you recognize what an amazing job that you are carrying out educating men and women through the use of your site. Probably you haven’t got to know all of us.
  kyrie 4 http://www.kyrie4.org

 8. I definitely wanted to write a brief remark so as to appreciate you for these pleasant tricks you are writing at this website. My rather long internet search has now been recognized with sensible insight to write about with my visitors. I would tell you that we site visitors are unquestionably blessed to live in a very good website with so many marvellous individuals with helpful techniques. I feel really happy to have seen the web pages and look forward to many more cool minutes reading here. Thanks once again for all the details.
  brady jersey http://www.patriotsjerseys.us.com

 9. Thanks a lot for giving everyone an extremely brilliant possiblity to read critical reviews from this website. It is usually so sweet and as well , jam-packed with a great time for me and my office peers to visit the blog at least three times every week to study the new items you have. And of course, I’m just actually motivated considering the special techniques you give. Some two facts in this posting are absolutely the very best we have all ever had.
  yeezy boost 350 http://www.yeezyboost.in.net

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.