Прокуратурата проверява каруците в София

Снимка: pixabay.com

Софийската градска прокуратура се е самосезирала и е разпоредила на столичната полиция да проверява каруците, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Поводът са нарушения на Закона за движение по пътищата, замърсяване, както и „застрашаване живота и здравето на животните, ползвани за придвижване на ППС с животинска тяга“, пише в съобщението. Проверките на СДВР ще са внезапни.

„В хода на проверките е указано да се установява дали движещите се пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга са оборудвани със съответните светлини и торбички за животински отпадъци, регистрирани ли са по съответния ред и т.н.; дали ППС с животинска тяга навлизат за движение в широкия център на града; разполагат ли водачите на ППС с животинска тяга с изискуемия регистрационен талон; дали водачите на ППС с животинска тяга притежават изискуемите документи по Закона за ветеринарно-медицинската дейност за индивидуализация на животните“, пише в съобщението.

Припомняме, че Българският вегански съюз организира днес демонстрация срещу каруците в София пред общината.

Основният аргумент за недоволството е свързан с опасностите, които конският впряг създава за всички участници в движението.

Масова практика е каруците да се управляват от деца и да се движат без каквато и да било сигнализация. В общинския съвет вече се обсъжда възможността за пълна забрана на каруците в столицата.

Необходимо е приемане на промени в общинските наредби и в Закона за движение по пътищата.

Дискутираната глоба за нарушителите е до 500 лева и конфискация на коня и каруцата.