Затлъстяването е епидемия. Спасението не е в диетите, а в любовта към себе си

Това каза психотерапевтът Детелина Стаменова на премиерата на „Размерът има значение 2. Наръчникът“

В невероятна атмосфера на съпричастност, споделена болка и радост, вдъхновение и усещане за надежда и промяна, премина премиерата на книгата „Размерът има значение 2. Наръчникът“ на Александра Иванова снощи.

Десетки читатели, последователи, жени и (по-малко) мъже, които искат да се избавят от наднорменото тегло, изпълниха залата на ресторант „Дон Домат“ на ул. „Триадица“ в столицата в 19 часа. С присъщата си непосредственост Алекс разговаря с тях от първия момент и остана дълго след официалната част на събитието, за да отговаря на въпроси, да споделя, да изслушва и да се радва на успехите на тези, които разказваха за своя път към промяната. Много от дамите до късно си разказваха безброй истории за провали и вдъхновения по пътя на търсенето на здравето, хубавата фигура, самочувствието. Премиерата се превърна в истинска мотивираща среща на съмишленици, които дават сили един на друг. 

„Тематиката на книгата не ми е чужда, защото в нея има нещо, което е отвъд пазенето на диета и регулирането на теглото. Ние живеем в един несправедлив свят, защото човек расте до 20 години, а някой е пропуснал да каже това на задника и на корема! – започна шеговито Любен Дилов-син, предизвиквайки бурен смях. Той беше първият от официалните гости, които представиха „Наръчникът“. – Цял живот се борим със себе си, със собствените си демони, със слабостите си, с безхарактерността си. И всеки един текст, който ни води по пътя на това да се изправим срещу себе си, е прекрасен текст! Важен! Няма значение за какво става дума – за духовно израстване или за преборване с излишните килограми. Затова всеки автор, който посяга към тази проблематика, заслужава насърчение, заслужава подкрепа, заслужава разгласа. А в случая, Александра избра един много хитър начин за популяризиране, защото всеки, който е пробвал нейната система, става неин рекламен агент и то най-яркият. Нали на приказки трудно се вярва, а като погледнеш снимките и живите примери, виждаш наистина драстичните и въздействащи промени. Браво, Алекс, успех на това стряскащо за мъжете заглавие „Размерът има значение“, то не разколебава, напротив, това е прекрасна провокация, защото най-добрите провокации на този свят, са тези, които устройваме сами на себе си. Успех!“

Изключително интересни и стряскащи данни за мащабите на проблемите, свързани с храненето, разкри Детелина Стаменова. Тя е психотерапевт – специалист по хранителни разстройства.

„Аз съм тук не защото книгата е за отслабване, такива книги излизат непрекъснато, а защото в нея има нещо много по-важно и особено! Но нека първо ви разкрия мащаби на приблема.

Затлъстяването и наднорменото тегло са епидемия, която беше обявена като такава от Световната здравна организация. В Европа все повече хора работят за това тези разстройства да се признаят за огромен проблем. Според проучванията само след 12 години над 10 % от населението на нашия континент ще бъде с наднормено тегло, а в някои държави – дори 90 %. В България данните са за около 25 % от хората. Затова говореното за затлъстяването и наднорменото тегло не е приумица, нито пък основното по темата е желанието ни да изглеждаме добре. Това е чисто здравословен проблем, който в годишен европейски план коства между 59 и 70 милиарда евро от държавните бюджети. И тази сума за борба със затлъстяването не е съвсем реална, защото в нея не се отчитат средствата, които отиват за лечение на многото заболявания, тясно свързани със затлъстяването. Това са сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, някои видове рак. Най-простият начин, по който можем да разберем имаме ли проблем с теглото и затлъстяване, е измерването на обиколката на талията. Когато тя надвиши 88 см (при жените) и 102 см (при мъжете) – има проблем. За съжаление между 30 и 60 % от хората, които правят опити да отслабнат и успяват, след това връщат своето предишно тегло.

Затова съм тук – да кажа, коя е голямата тайна, която Алекс разкрива в книгата. За да отслабнем трайно, трябва да обърнем внимание на себе си. Тя говори за времето, което човек трябва да отдели лично на себе си. Да си даде различна, духовна храната! Това да се оглеждаш в огледалото е една много силна психотерапевтична практика, чрез която ние се преоткриваме. Това да се поглезиш с купуването дори само на една фиба също е част от промяната. Така насочваме погледа си навътре към личните си чувства, а не към смилането им като едно метаудоволствие, каквото е храната, защото много хора започват да ядат от стрес. Голяма част ядат от невъзможност да преработват емоциите си – и то не само тези, които изпитваме днес, но и тези, които са възникнали през първите две години от живота им, защото корените на преяждането са много стари.

Всъщност това е големият смисъл на книгата! Изключително важно е колкото може повече да хора разберат, че за да изглежда и да се чувства добре човек, не е въпрос на храна и хранене, а е въпрос на любов! Чрез „ритуалите на щастие“, които Александра предлага – да се вгледаме в себе си, да се поглезим с малка покупка, да се зарадваме като посетим изложба, театър, кино – човек овладява това, което Екзюпери нарича „изкуството на малките крачки“. Не можеш да се стремиш да свалиш 100 кг за един месец. По-верният подход е всеки ден да обръщаш внимание на себе си и да се харесваш. Това е ключът на отслабването! Затова ти благодаря много, Алекс!“

Изключително интересно и вдхъновяващо беше присъствието на Нели Янева, една българка, постигнала невероятен резултат със системата от „Размерът има значение 1“, и един от най-успешните последователи на Александра. Дребничка на ръст, тя е свалила най-малко 45 кг през последната година и дори не знае колко още, защото много дълго време, когато е била пълна, изобщо не е искала да се качи на кантар. С разказа си, тя мотивира всички в залата, да повярват още по-силно, че всичко е възможно, и да пробват системата на Александра Иванова.

„Най-важно при мен беше генетичната обремененост. В нашето семейство всички са пълни и си мислех, че съм обречена и аз да съм такава. – сподели Нели. – Никога не съм била слаба, дори като ученичка. Но когато прочетох за системата на Александра, прецених, че тя няма негативни ефекти за тялото. Не е като повечето диети, които предлагат отслабване на всяка цена, без да ги е грижа какви руини ще останат от организма ни след това. Това ме запали по системата, описана в „Размерът има значение (Размерът на талията)“. Годините ми не са малко, на 54  съм. Спрях приема на всякакви въглехидрати и през първите седмици от режима все още не смеех да се кача на кантара и не знам колко килограма съм била преди да започна. Но когато почувствах, че започвам да отслабвам, и се претеглих за пръв път, бях 105 кг. Това беше преди около година. А сега съм 65 кг и тренирам повече от всички във фитнес залата, защото имам енергия за това, така се чувствам добре и в душевен мир със себе си.“

Днес Нели Янева с радост обяснява как точно е отслабнала, на всички, които изумени я питат как е успяла, след като се убедят, че изобщо това е тя. Защото много са хората, които не могат да я познаят – и клиентите в нейния магазин, и съгражданите й в неголемия гр. Любимец, където всички се познават, че дори и роднините й. През първите месеци, в които тя се променила до неузнаваемост, много от тях я подминавали често на улицата, без да могат да я познаят. „Къде е другата жена, която работеше тук?“, я питали дамите, които пазарували дрехи от нея от години, и трудно успявала да ги убеди, че друга жена няма, а това си е същата жена, но отслабнала с над 45 кг.

„Винаги съм се движила, защото имам тромбофлебит, но нямах никакви резултати по отношение на теглото, докато не включих метода на здравословно хранене на Александра Иванова, – изясни Нели Янева. –  Сега наистина имам нужда да увеличавам движението все повече, както пише и в книгата, и когато не съм на фитнес, ходя по 5 км всеки възможен ден.“ 

Това, което описвам в книгите си, е моят собствен опит. В продължение на 10 години пробвах какво ли не, но просто ставах жертва на продавачите на надежда. Преживявах страх, болка, ужас, докато не натрупах опитност и не намерих метода, който разработих и представих в „Размерът има значение 1“. „Размерът има значение 2. Наръчникът“ трябваше да се появи, защото бях затрупана от въпроси от читателиките по време на нашите срещи, семинари, във фейсбук и исках да им отговаря подробно и да им поднеса един лесен начин да следват метода – по дни и седмици, в продължение на деветте месеци, в които могат да постигнат оптималния резултат. Да, аз самата отслабнах с 42 кг за такъв срок от време и задържам тази форма вече трета година. Изпълнена съм с енергия и движението за мен е удоволствие и потребност. Ставам рано и с кучето в гората тичам и се разхождам по 12-14 км.“, разказа Александра Иванова и обяви, че вече планира следващата книга от трилогията си, която ще се казва „На какво не ме научи мама“. В нея тя ще сподели своята житейска философия, а за постигане на здраве, хубава фигура и самочувствие ще продължи да разговоря със своите читатели и последователи на специални срещи, както и в групите си във фейсбук.

27 Comments

 1. I must show my passion for your generosity giving support to those people that have the need for help with this issue. Your special commitment to passing the solution across had been extremely useful and has regularly enabled men and women like me to get to their objectives. Your helpful information signifies a great deal a person like me and especially to my mates. Warm regards; from each one of us.
  lebron 15

 2. Thank you a lot for providing individuals with an exceptionally superb possiblity to read in detail from this website. It is usually very beneficial and jam-packed with amusement for me personally and my office fellow workers to search the blog more than three times in a week to learn the newest guidance you will have. And definitely, I am also certainly impressed for the fabulous tricks served by you. Some 3 facts in this posting are indeed the most beneficial we’ve had.
  curry shoes

 3. My wife and i ended up being ecstatic Ervin managed to do his inquiry through your precious recommendations he obtained in your site. It’s not at all simplistic to simply choose to be making a gift of steps that some others might have been trying to sell. And we take into account we need the writer to thank for this. The most important illustrations you made, the straightforward web site navigation, the friendships you will assist to engender – it’s got everything overwhelming, and it’s assisting our son in addition to the family do think this topic is entertaining, and that is truly important. Thanks for everything!
  Adidas Yeezy Boost 350 Stripe Black

 4. I simply desired to appreciate you yet again. I am not sure what I would’ve handled without those techniques provided by you over this industry. It has been a real traumatic issue in my circumstances, nevertheless understanding this specialised style you handled that forced me to cry over delight. I am grateful for this information and in addition expect you realize what an amazing job you happen to be getting into instructing people today through the use of your web blog. I am certain you have never got to know any of us.
  ysl bags

 5. I am also commenting to make you be aware of what a useful encounter my cousin’s princess experienced visiting your site. She learned numerous details, with the inclusion of what it’s like to have a great helping spirit to have many others really easily thoroughly grasp some advanced things. You actually surpassed our own expectations. Thank you for showing such important, dependable, informative and also fun tips about the topic to Julie.
  Kanye West shoes

 6. I in addition to my guys were viewing the great points from your site and then developed an awful suspicion I had not expressed respect to the site owner for those strategies. Most of the boys became for this reason happy to learn them and have now in actuality been loving those things. Many thanks for truly being really helpful and also for opting for these kinds of good subject areas millions of individuals are really needing to know about. Our sincere apologies for not expressing appreciation to you sooner.
  balenciaga shoes

 7. I happen to be writing to let you know what a incredible experience my friend’s princess had reading through your web page. She came to understand many details, which included what it is like to have a wonderful giving spirit to make certain people without hassle learn chosen tricky things. You actually did more than readers’ expected results. Thank you for imparting such interesting, healthy, informative not to mention easy tips on your topic to Ethel.
  adidas nmd r1

 8. I actually wanted to post a quick comment to say thanks to you for all of the awesome tactics you are showing at this website. My considerable internet investigation has at the end of the day been compensated with incredibly good details to talk about with my family and friends. I would admit that we readers actually are very much blessed to live in a useful community with very many special people with useful methods. I feel really privileged to have seen your entire webpages and look forward to really more cool minutes reading here. Thanks once again for everything.
  yeezy boost 350

 9. After research just a few of the weblog posts in your website now, and I actually like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and will be checking again soon. Pls take a look at my website online as effectively and let me know what you think.
  yeezy boost 350

 10. I抦 impressed, I need to say. Actually rarely do I encounter a weblog that抯 each educative and entertaining, and let me let you know, you have hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the issue is something that not enough persons are speaking intelligently about. I am very glad that I stumbled across this in my search for something relating to this.
  yeezy boost

 11. I would like to voice my passion for your kind-heartedness for those people who actually need guidance on this important niche. Your personal commitment to passing the message all over became exceedingly useful and has consistently encouraged people like me to realize their pursuits. Your new interesting guideline implies a great deal a person like me and extremely more to my colleagues. Many thanks; from all of us.
  nike huarache

 12. I am glad for commenting to let you understand what a awesome experience my cousin’s daughter undergone visiting your site. She mastered numerous details, which included how it is like to have a wonderful helping character to get other folks really easily thoroughly grasp chosen complicated matters. You truly surpassed readers’ desires. Thanks for supplying those useful, safe, informative and in addition easy tips on that topic to Sandra.
  michael kors outlet

 13. I am just commenting to make you understand of the notable encounter my friend’s girl encountered reading your blog. She came to understand a lot of details, including what it’s like to have an incredible giving mindset to have other individuals really easily understand some hard to do topics. You truly surpassed our own desires. I appreciate you for rendering those good, trustworthy, revealing as well as cool guidance on your topic to Ethel.
  van cleef

 14. I have to show my respect for your kind-heartedness in support of visitors who really want guidance on this important idea. Your special dedication to getting the solution around had been definitely insightful and have constantly enabled somebody much like me to achieve their targets. The insightful key points denotes much to me and especially to my mates. Many thanks; from everyone of us.
  louboutin shoes uk

 15. The subsequent time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my option to read, however I truly thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about something that you may repair if you werent too busy on the lookout for attention.
  adidas ultra boost

 16. I together with my guys ended up checking out the great procedures from your web page while quickly I got a horrible suspicion I had not expressed respect to the website owner for them. My boys happened to be for that reason glad to study them and have in effect extremely been taking advantage of those things. I appreciate you for actually being really thoughtful and for having this kind of impressive things most people are really desirous to know about. Our own honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.
  lebron shoes

 17. Thank you for all of the effort on this website. Ellie really loves carrying out investigations and it’s really easy to see why. A number of us hear all relating to the dynamic form you make invaluable techniques through your web blog and strongly encourage participation from other individuals on that situation and our favorite simple princess is without a doubt learning a lot. Have fun with the remaining portion of the year. Your conducting a remarkable job.
  nike roshe run

 18. I’m usually to blogging and i actually recognize your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information.
  yeezys

 19. Thank you for all your valuable labor on this web page. My mum takes pleasure in doing investigations and it’s simple to grasp why. We hear all concerning the dynamic ways you deliver vital things via this blog and even strongly encourage contribution from some other people on the issue so our child is certainly becoming educated a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the year. Your carrying out a useful job.
  adidas outlet

 20. I simply needed to thank you so much yet again. I am not sure the things that I would’ve undertaken in the absence of the entire creative concepts shared by you relating to such a problem. It became a real distressing dilemma for me, but seeing the very well-written way you treated it took me to jump for joy. I am grateful for the work and as well , wish you realize what a great job that you’re providing instructing some other people via your site. Most likely you have never met any of us.
  adidas outlet

 21. It is best to participate in a contest for probably the greatest blogs on the web. I will suggest this site!
  yeezy boost [url=http://www.izap.fr/k5TA]yeezy boost[/url]

Коментарите са ограничени.