Какви трябва да са приоритетите пред новия здравен министър Кирил Ананиев според експертите

Кадър: телевизия Европа

Приоритет на новия здравен министър Кирил Ананиев трябва да е промяна в размера на финансирането на доболничната помощ.

Това коментира икономистът Аркади Шарков в сутрешния блок на телевизия Европа. Според него трябва да се увеличат средставата за превенция на заболяванията – по този начин допълнително финансиране ще получат поликлиниките, например.

„Оптимизацията на бюджета в сферата на лекарствата, на болничната помощ е много важна част. Друго важно е да бъде финансирана както болничната, така и доболничната помощ, за да се изравнят нивата на БВП, които отиват за едното и за другото. В момента в България 0,5% отиват за доболнична помощ, което е превенцията, когато болестта бива лекувана преди да стане сериозна и около 4% за болнична, средно за ЕС е по 2,5% за двете. Те знаят, че когато излекуват от рано пациента, няма да им излезе скъпо на по-късен етап“, каза Аркади Шарков.

Според Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“ трябва да се спре паралелният износ на лекарствени медикаменти. В началото на месеца стана ясно, че по данни на фармацевтичния съюз годишно този износ е на стойност около 400 млн. лв., а приблизително една трета от него е незаконен.

„Мисля че трябва да започне с медикаментите, които са свързани с паралелния износ. Това се размотава години наред, всеки един нов министър, който идва прави един проект на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, но за съжаление всеки един министър, когато си отива този проект влиза в праха“, каза още Пенка Георгиева.

Предмет на паралелен износ са около 15 лекарствени продукта, чиято цена в България е много по-ниска, отколкото в други държави от Европейския съюз.