Теменужка Петкова: Без руския газ няма как да бъде реализиран газов хъб в България

Теменужка Петкова

Няма официална информация, че ЧЕЗ е продадена на индийски консорциум, но е много да е вярно, каза енергийният министър Теменужка Петкова по Нова тв.

По повод информацията, че зад консорциума стои бьлгарски продавач на еленергия, един от най -големите – Валентин Христов, Петкова каза, че при всички случаи ще бъдат проврени купувачите на ЧЕЗ. По думите й няма проблем с Русия за газовия хъб „Балкан“. Без нея няма как да стане, заяви Петкова. Но за да се получи проектът, трябват минимум 3 източника на газ.

Имаме опция да удължим живота на АЕЦ Козлодуй още три пъти по 10 години. Колкото до АЕЦ Белене сга мислим как да се използва оборудването, което струва близо 2 милиарда. Към проекта има интерес от китайската компания СNC, каза Петкова. Няма да закриваме тецове – те дават 43 на сто от енергията. Готвим дерогация т.е. да сме изключение от по- високите изисквания на ЕК към тецовете.

Без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България, каза още Петкова.

„Този проект се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК, ние получихме и финансиране, на базата на което в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта“, отбеляза министър Петкова.

По думите й реализацията му ще бъде много важна и приоритетна не само за нас, а и за ЕС. На въпрос дали реализирането на газовия хъб „Балкан“ би „бръкнало“ в руските интереси тя отговори: „Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Така че без руския газа няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но за да бъде реализиран такъв хъб, трябва да са на лице поне три различни източника. И ние работим именно в тази посока“.

Министър Петкова подчерта, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство. . По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на
природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни.