Мощно земетресение между Иран и Ирак взе най-малко 328 жертви

Броят на жертвите от земетресението в иранската провинция Керманшах, покрай границата с Ирак, достигна 328 души, съобщи иранската студентска информационна агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс и БТА. 

Ранените до момента са над 2500. ИСНА се позовава на данни от местната служба по съдебна медицина, според която се очаква броят на жертвите да продължи да расте.

Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини каза днес, че Евросъюзът е готов да окаже помощ на Иран и Ирак, които пострадаха от силното земетресение, причинило много човешки жертви.

„Ликвидацията на последствията от толкова силно стихийно бедствие е много сложна задача и ЕС е готов да окаже съдействие на тези страни“, каза тя в Брюксел, където пристигна за срещата на външните и военните министри от ЕС.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей разпореди на правителството и въоръжените сили да мобилизират всички свои средства, за да подпомогнат хората. Според официалната агенция ИРНА трийсетина екипи спасители от Червения полумесец са изпратени в Западен Иран.

В пострадалите ирански райони започнаха работа полеви болници, където хората, прекарали нощта под открито небе, получават освен медицинска помощ храна, вода, топли дрехи и горива.

Раздават се палатки, одеяла, някои нуждаещи се са настанени във временни жилища. Вече са възстановени прекъснатите съобщителни връзки и електроснабдяването, а местните власти обещават до часове да осигурят и възможност за движение по автомагистралите.